Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Årstavägen 49
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 82 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 5 473 kr/mån
  [Andelstal] => 0,40799 %
  [Andel av årsavgift] => 0,40792 %
  [Lägenhetsnummer] => 377/1301
)

Årstavägen 49

FUNKTIONELLT DRÖMBOENDE MED FYNDIGA DETALJER

TEXT:ENGSTÖM FOTO:SPINELL STYLIST:RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Årstavägen 49
Område
Årsta
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
82 kvm
Avgift
5 473 kr/mån
Andelstal
0,40799 %
Andel av årsavgift
0,40792 %
Lägenhetsnummer
377/1301

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 084 kr/år
Total driftskostnad
5 484 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1945 Jon Ivar John

Både HSB och Riksbyggen var aktörer som byggde i stor utsträckning i Årsta i mitten av 1940-talet. Stockholmshus nr 10 uppfördes åren 1945-1946 och för ritningarna stod Jon Ivar John på Riksbyggens arkitektkontor. Fastigheten tillhör den stora föreningen Stockholmshus nr 10 som har ett antal smalhus i tre våningar. Samtliga lägenheter fick badrum, och köken inreddes med diskbänk, skafferi, spis och förvaring, rustade enligt tidens ideal. Huset räknas som ett klassiskt 1940-talshus i trivsam funktionalism med gråputsad sockel och en putsad fasad i gult. Ekporten med stram infattning i sten och panelklädd dörr är en fin detalj.

Huset genomgick en rejäl renovering på 1980-talet med stambyte och nya balkongfronter som följd. Som kuriosa kan nämnas att det berättas om att denna lägenhet är ritad som arkitektens bostad i föreningen Stockholmshus nr 10, men det är inte helt utrett.

Brf Stockholmshus nr 10 bildades 1944 och består av 358 lägenheter. Gården runt huset är uppvuxen i lummig grönska med gott om träd. Föreningen har en innergård som är trivsam, med odlingslådor och lekplats, till för alla föreningens boende. Flera hobbyrum finns att låna, liksom en gästlägenhet.

FÖRENINGEN

Brf Stockholmshus nr 10

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 10 (org. nr 702002-1734) innehar fastigheterna Kolsundet 1-3, Vistern 2, Fryken 10, Glavsfjorden 5 och Råvarpen 1-4. De 15 st husen bebyggdes 1945 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 358 st lägenheter med bostadsrätt och innehar 47 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 1944.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholm stad. Avtalen omförhandlas 2026.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Renoveringar

1992: Stambyte, takrenovering. 2001: Balkongrenovering. 2003: Fasadrenovering. 2004: Fönsterbyte. 2008: Elstigare. 2015: Värmeväxlare, inventering skorstenar. 2016: Skyddsräcken, renovering av landgångar och trappnosar. Renovering av skorstenar, upprustning lekplats. Utbyggnad av elcentral. 2018: Renovering av portar, ombyggnad balkonger, renovering beläggningsytor. 2019: OVK

Kommande renoveringar:

Inga större underhåll planerade.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 68,844 Mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 17 Mkr, i kassan finns cirka 6 Mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler och bilplatser motsvarande cirka 1 Mkr, vilket väger upp för tomträtten en hel del. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3.388 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar. Enligt lag kan föreningen ta ut 2,5 % av motsvarande prisbasbelopp i överlåtelseavgift, som betalas av köparen i enlighet med stadgarna. Pantsättnings avgift om motsvarande 1 % av gällande prisbasbelopp betalas normalt av pantsättaren.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande och vill se en minsta ägarandel om 10 %.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Protector Försäkring med styrelseansvar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer en gång per år med syftet att dels få ordning och dels knyta banden mellan medlemmarna.

Tvättstugor

Det finns 5 st tvättstugor i föreningen vid Siljansvägen 3 och 29, Rämensvägen 12, 20 och 39. Grovtvättmaskiner finns i tvättstugorna på Rämensvägen 12 och 39. Närmsta tvättstugan finns alltså i grannhuset.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör förutom tvättstugor även cykelrum i varje källare. Hobbylokaler finns också i källaren till Siljansvägen 9 och 25 samt på Rämensvägen 20, 32, 37 och 45. Föreningen har också en gästlägenhet som kan hyras för 200 kr/natten av medlemmarna, belägen vid Rämensvägen 24 med egen ingång. Utemiljön bjuder på grillplatser och odlingslådor för den med gröna fingrar. Vicevärden har sin expedition vid Siljansvägen 11, öppet på onsdagar mellan 18:00 – 19:00.

Sophantering

Hushållssopor slängs i sopnedkast där de fortfarande finns kvar, annars i sopkärl utanför husen. Matavfall i särskilda kärl. Det finns två containers uppställda bakom Rämensvägen 11. I den stora mörkgröna containern läggs allt som ska hanteras som grovsopor. I det ljusgröna containerhuset får endast el-avfall läggas, undantaget kyl och frys.

Parkering

Föreningen disponerar totalt över 32 st parkeringsplatser med el-stolpe, vilka kostar cirka 350 kr/mån. Det finns även 10 st garageplatser (764 kr/mån) samt 8 st MC-platser (200 - 250 kr/mån). I dagsläget råder lång kö för parkeringsplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har fiberanslutning upp till 1000/1000 Mbit/s som levereras av Obenetwork. Bredband från Telenor kan dock tecknas om man önskar. Com Hem levererar TV via kabel-tv-nätet. Basutbudet för kabel-tv ingår i avgiften. Bredbands-tv via fiber kan beställas.

Förråd

Till bostaden disponeras två rymliga förråd varav det större är ett lättåtkomligt vindsförråd på totalt 14,5 kvm med snedtak. Det andra är ett källarförråd om ca 1 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2019-11-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Denna adress bjuder på ett perfekt läge mitt i det mycket trivsamma Årsta. Här har du utsikt över och tillgång till utbudet på Årsta torg, med ett aktivt Folkets hus, teater och biograf. Även närliggande Årsta kyrka är värd ett besök. Från lägenheten är det nära till all service du kan tänkas behöva i form av närlivs, gym, skola och bibliotek. Här finns förstås också en uppsjö trivsamma caféer och restauranger.

Årstaviken runt hörnet bjuder på fina promenadstråk längs vattnet med stilig utsikt och badmöjligheter under säsong. Även Årstaskogens naturreservat, angränsande vattnet, är en tillgång i området liksom det närliggande Årstafältet.

Årsta har mycket goda kommunikationer. Buss 160 med täta avgångar åker mot Gullmarsplan och tunnelbanan. Samma buss tar dig också till Liljeholmen och till Årstaberg där pendeltåget finns. En kort promenad från lägenheten ligger Tvärbanan som tar dig hela vägen mellan Sickla och Solna. För cyklaren är det tio minuters väg till Södermalm.