Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Värhulta Mo
  [Område] => SÖDERMANLANDS LÄN
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 96 + 20 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 6 246 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => Lada, hönshus, jordkällare, vedbod, gästhus/förråd, mindre bod, utedusch, utekök i pergola )

Värhulta Mo

LANTLIG HUSDRÖM I VACKERT LANDSKAP NÄRA HJÄLMAREN

FOTO: LUND STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Värhulta Mo
Område
SÖDERMANLANDS LÄN
Rum
6 rum
Area
96 + 20 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
6 246 kvm
Förråd
Lada, hönshus, jordkällare, vedbod, gästhus/förråd, mindre bod, utedusch, utekök i pergola

Byggnad

Byggnadstyp
1,5-planshus med förhöjda takliv
Byggnadsår
1918
Uppvärmning
Luft/luft-värmepump (2st) vattenmantlad vedpanna kopplat t. vattenburna element
Energideklaration
Utförd 2023-04-17
Energiklass
E
Energiförbrukning
78 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Timmer
Fönster
3-glasfönster (energiglas), enstaka 1-2 fönster
Bjälklag
Trä
Tak
Tegeltak, 2-kupigt
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Övriga byggnader
Lada, hönshus, jordkällare, vedbod, gästhus/förråd, mindre bod, utedusch, utekök i pergola
Fastighetsbet
Värhulta 1:20

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
26 598 kr/år
VA
1 100 kr/år
Renhållning
1 850 kr/år
Väg, samf
1 000 kr/år
Sotning
600 kr/år
Försäkring
4 500 kr/år
Försäkringsbolag
Länsförsäkringar Södermanland
Total driftskostnad
35 648 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 5 962 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Övrigt: i kostnaden för uppvärmning ingår även hushållsel
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
795 000 kr - Småhusbyggnad 529 000 kr, Småhusmark 266 000 kr
Summa pantbrev
1 050 000 kr
Tomtareal
6 246 kvm
Tomttyp
Natur- och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Eskilstuna Värhulta GA:2 ändamål: Vägar, Gemensamhetsanläggning: Eskilstuna Värhulta GA:4 ändamål: Vägar
Beskrivning uteplats
1 p-plats i ladan, plats för 6-7 bilar på uppfart samt uppställningsplats för fordon i övriga ekonomibyggnader

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hjälmare docka
Trevligt kafé och antikhandel i anslutning till Hjälmare kanal.
Stora Sundby slott
Slottsparken och slottet är en välbesökt turistattraktion. Pampigare blir det inte än att ströva omkring bland hjortarna i parken med slottet i bakgrunden. I den nyöppnade delikatessbutiken på slottsområdet kan man köpa närproducerade varor.
Arbogas antikaffärer och alla lokala loppisar
Många vackra föremål och fynd till huset har hittats på dessa inköpsställen.
Jakt och fiske
Området har stora klövviltsstammar och Hjälmaren hör till Sveriges bästa fiskevatten, bland annat känd för bra kräftvatten. Den som är jaktintresserad har goda möjligheter till bra jakt på viltrika marker i närliggande jaktlag. Området har täta viltstammar av älg, kron- och dovhjort, rådjur och vildsvin.
Hjälmaren
Med egen båt förtöjd vid vägföreningens närliggande båtbrygga (båtplats finns ledig) tar man sig enkelt ut på härliga utflykter med fiske och bad, eller ta en tur till någon av sjökrogarna för en lunch. På närliggande udden Ramsnäset finns både klippbad och badstrand, perfekt långgrund för barn.

Arkitekturen

Värhulta Mo är ett vackert bostadshus uppfört i en och en halv våning med en utbyggd, öppen veranda med sirliga snickerier mot gården samt en köksingång på ena gaveln. Fasaden är klädd med liggande panel som är rödfärgad, och fönsterbågar, knutbrädor, vindskivor och verandans snickarglädje är vitmålade. Verandastolpar och köksingång är målade i en grön kulör. Taket, som är ett sadeltak, är klätt med rött tegel (nytt sedan 2021) och har en takkupa mot husets framsida. Till fastigheten hör även flera ekonomibyggnader, bland annat en stor lada.

Trädgård

Husets trädgård är 6246 kvm och består både av trädgårdstomt och naturtomt med stora träd av bland annat ek, tall och björk. Här hittar man vitsippor, blåsippor och liljekonvaljer om våren. Utöver naturmarken finns en välskött, arkitektritad trädgård med äppelträd och öppna gräsytor som kantas av klippta häckar, perennplanteringar och krattade grusgångar. På husets baksida finns en köksträdgård med odlingsbäddar för grönsaksodling. Runt hela huset löper en perennplantering som blommar från vår till sen höst. På gårdens södersida, med utgång direkt från köket, finns en platsbyggd uteplats/pergola med utomhuskök, stor gasolgrill med flera brännare, generösa arbetsytor och en köksö. I anslutning finns en stor matplats som rymmer cirka tolv sittande. I övrigt finns många fina platser i trädgården där man kan placera bord och stolar. Dessutom är den öppna verandan en ljuvlig plats. Att dricka morgonkaffe i soluppgången eller ta en drink på kvällen och lyssna på hjortarna som går på fälten i mörkret - bägge är lika underbart.

Övriga byggnader

Närmast huset ligger ett gästhus med ett inrett gästrum och med en bod-del med loft. Här finns också en egen vedbod och ett mindre hus med jordgolv som tidigare används som tvättstuga. Gården inrymmer även en rymlig och välskött jordkällare, ett hönshus och en stor lada. Ladan sträcker sig längs grusvägen och är en stor byggnad med en gedigen trästomme där ljuset silas vackert genom springorna. Ladan har på sistone nyttjats som festlokal men har ett flexibelt användningsområde. I ladans norra del, som är ett f d stall, ligger en snickarverkstad med stora arbetsbänkar, förvaring, reglerbar belysning och omdragen el med hög kapacitet.

Fastighetskarta

Trädgårdskarta

OMRÅDET

Värhulta Mo ligger avskilt i landskapet vid väg där få passerar och Hjälmaren alldeles nära. Lugnet infinner sig genast när man kommer hit. Enstaka grannar finns, men inte inpå knuten och man bor ostört utan insyn. Ute på udden, fem minuters promenad vidare längs vägen, har vägföreningen en badbrygga och båtbrygga. En större, långgrund sandstrand och klippbad finns på nästa udde där det ligger ett sommarstugeområde. Vintertid anordnas en skridskobana på isen och i stugområdet finns fotbollsplan och dansbana med traditionsenligt midsommarfirande. I området, mellan Hjälmaren och Arbogaån, slingrar sig Hjälmare kanal. Från huset är det bara en kort promenad till en av de gamla slussarna från tidigt 1800-tal, ännu i drift. Kanalen trafikeras sommartid av såväl turbåtar som fritidsbåtar och kanoter. I närområdet finns flera gårdar som har gårdsförsäljning av egenproducerade livsmedel. Närmaste matbutik ligger 15 minuter bort (Alberga/Stora Sundby) och till Arboga är det 20 minuter.