Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Tallbacksvägen 2
  [Område] => Ängelsberg
  [Våning] => 
  [Rum] => 9 rum
  [Area] => 206 + 57 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 870 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Tallbacksvägen 2

TINNAR OCH TORN I VACKRA ÄNGELSBERG –SEKELSKIFTESVILLA MED PENSIONATSANOR

TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Tallbacksvägen 2
Område
Ängelsberg
Rum
9 rum
Area
206 + 57 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 870 kvm

Byggnad

Byggnadsår
1907-09
Uppvärmning
Bergvärme, installerad 2017.
Energideklaration
Utförd 2019-06-27
Energiklass
C
Energiförbrukning
53 kWh/kvm per år
Fasad
Eternit
Stomme
Trä
Fönster
1+1 glas. Original med innerfönster.
Bjälklag
Trä
Tak
Plåt och shingel
Grundläggning
Källare i suterrängplan och torpargrund.
Ventilationstyp
Självdrag, ventiler och fläktar i badrum.
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Stabäck 2:40

Allmänt om fastigheten

El
27 367 kr/år
VA
5 453 kr/år
Renhållning
2 000 kr/år
Väg, samf
1 000 kr/år
Försäkring
4 197 kr/år
Försäkringsbolag
Trygg Hansa
Total driftskostnad
40 017 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
5 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 562 000 kr - Småhusbyggnad 1 135 000 kr, Småhusmark 427 000 kr
Summa pantbrev
2 600 000 kr
Tomtareal
1 870 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Fagersta Stabäck GA:6 ändamål: Vägar Last: Officialservitut Avloppsledning, 19-VÄL-482.1 Last: Officialservitut Parkering, 19-VÄL-482.2 Last: Officialservitut Vattenledning, 19-VÄL-482.3

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ängelsberg
Att få bo i ett så vackert samhälle med vackra vyer nästan vart man än vänder sig
Åmänningen
Stor sjö med många öar att upptäcka. Med en liten motorbåt är det lätt att ta sig ut, för fiske, bad eller en tur till Hamnkrogen i Fagersta, eller en längre tur ner till Mälaren. På vintern plogas isen så att man kan snöra på skridskorna 150 meter från huset.
Nya Serveringen
200 meter från huset finns populära restaurangen Nya Serveringen, med utsikt över sjön där gösen på menyn hämtats.
Ekomuseum Bergslagen
Oändliga utflyktsmål i historiska kulturmiljöer och fantastisk natur.
Engelsbergs bruk
Promenera genom Skulpturparken till vackra Engelsbergs bruk.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Byggt på uppdrag av urmakare Törnqvist

Denna ståtliga villa uppfördes 1907 av en urmakare Törnqvist som både bodde och hade urmakeri i huset. Herrekipering och café har varit andra verksamheter. Huset har behållit sin tidsenliga karaktär med torn och plåtklädda tak och öppna verandor ut mot sjön Åmänningen. Husets byggår 1907 ses på en sirlig vindflöjel. Husets fasad var ursprungligen täckt av fasspontpanel. Av och till sedan 1920-talet har pensionatsverksamhet av olika format drivits i huset. Ängelsberg blev en populär turistort dit stadsbor sökte sig för naturen och den friska luften. Som mest fanns tio pensionat på orten. Det var efter att järnvägen mellan Ludvika och Stockholm stod färdig 1901, med järnvägsstation i Ängelsberg, som husbyggandet tog fart. Isak Gustaf Clason, arkitekten bakom Nordiska museet och född i närliggande Kopparberg, ritade tre byggnader, Ulvaklev, Hvilan och Odensnäs, som sedan blev förebild för flera andra hus. Stationshuset ritades av en annan namnkunnig arkitekt, Erik Lallerstedt. Den nationalromantiska eran fick vid denna tid många att söka sig till naturen. Ängelsberg var lätt att nå med järnvägen och man kunde även åka ångbåt från Stockholm via Strömsholms kanal.

TRÄDGÅRD

En vacker, smidd grind leder in till den 1870 kvm stora trädgården. Innanför grinden sträcker sig en bred grusgång med rabatter på båda sidor. Här växer gamla pioner tillsammas med rosor och nävan Rozanne som blommar kontinuerligt fram till frosten. Grusgången leder fram till en fontän omgiven av den ljusrosa rosen Gentle Hermoine, inringad av rabatter med den mörkare Munstead Wood. Båda remonterande gammeldags rosor från David Austin som doftar underbart. I alla rabatter blommar på våren tulpaner, narcisser och allium, och under sommaren rosor, hortensior, rhododendron och en uppsjö andra perenner. Grusgång och -plan lades ny, flera nya rabatter grävdes och flera hundra blommande trädgårdsväxter planterades under åren 2020-2021. På tomten finns även en kastanj som blommar på våren, tillsammans med äppel-, krikon och körsbärsträd. Här finns även en gammal ek, en enorm rabarber och svarta och röda vinbär. Vildvin och blåregn klättrar hela vägen upp till balkongen och ramar under sommaren in den i lummigt grönt, som på hösten skiftar till rött. På den högre delen av tomten med utsikt över trädgården står en vedeldad jacuzzi från 2020. På tomten finns även en friggebod, ett trädgårdsförråd, en lekstuga och en pergola.

OMRÅDET

Ängelsberg ligger i Fagersta kommun och är ett stationssamhälle med ett förträffligt läge vid sjön Åmänningen. Det är en rik kulturbygd omgiven av vacker natur. I dessa malmrika trakter bedrevs järnbruk från slutet av 1600-talet och idag är Engelsbergs bruk ett av världens främsta industriminnen och ett av Sveriges 15 världsarv på Unescos lista. Bruket visar en komplett bruksmiljö från 1600- till 1800-tal med herrgård, park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader, där även en stor del av den tekniska utrustningen är bevarad. Ett annat fascinerande industriminne är Oljeön, eller Barrön, som i slutet av 1800-talet var världens äldsta oljeraffinaderi av sitt slag. Hit går turer med båt och man har en fin utsikt över Ängelsberg från ön. I sjön Åmänningen finns flera små öar som passar perfekt för små äventyr med övernattning i tält, fiske och att grilla egenfångad gös över öppen eld. I början av förra sekelskiftet blev Ängelsberg, eller Engelsberg som det då stavades, en populär semesterort dit naturtörstande gäster sökte sig. Naturen och det pittoreska samhället var även anledning till att en konstnärskoloni etablerade sig på orten i slutet av 1800-talet, anförda av Olof Arborelius, vars berömda målning som kommit att kallas Sverigetavlan, målades i Ängelsberg och kom att spridas till Sveriges ambassader i världen (originalmålningen finns på Nationalmuseum). I Ängelsberg idag finns en skulpturpark som förvaltar konstnärskolonins minne med olika teman varje år. Här kan man se konst i parkmiljö dygnet runt under sommarmånaderna. Sjön Åmänningen är en del av den Strömsholms kanal och man kan slussa ner till Mälaren och vidare till Stockholm. Med tåg tar man sig till och från Stockholm på under två timmar och från Västerås på 40 minuter. Tåget går med täta turer på sträckan Västerås-Fagersta-Ludvika. Med bil tar det cirka två timmar till Stockholm och 45 minuter till Västerås.