Den här bostaden är inget som lätt beskrivs i text. För det är ingen vanlig bostad som kan beskrivas i text. Första gången jag klev över tröskeln till detta kapell tappade jag nästan andan. Och då var det inte ens färdigbyggt men jag hade turen att som färgsättare få vara en del i renoveringsresan, dvs mitt jobb var (och är) att guida och ge råd kring kulörerna och färgsättningen i respektive rum i hela hemmet. Och med det sagt vill jag berätta om ett hem som genomgått en fantastisk förvandling tack vare arkitekten Andreas Martin-Löf och nuvarande ägares känsla, drivkraft och goda smak.
Långbro kapell, idag en fristående villa om 170 boyta plus 19 kvadratmeter biyta (övre plan med snedtak), ligger i ett lummigt litet parkområde. Trots kapellets enorma kyrkofönster är det ingen insyn, men däremot ett härligt ljusinsläpp, som tack vare lövverken utanför kastar vackra mönster på det pampiga stengolvet. Inspirationen till de gröna vägg- och snickerikulörerna, som är genomgående på undervåningen, kommer ur färgsättningen från tidigt sekelskifte. Särskilt den mörkare gröna tonen på snickerierna, som idag faktiskt inte syns så ofta, har fått nytt liv i kapellet.
En gång i tiden tillhörde Långbro Kapell Älvsjö mentalsjukhus. Här har människor i tider vilat, bett, begravits och döpts. Kapellet avkristnades dock långt innan sjukhuset lades ner. Sedan dess har det varit flera olika verksamheter här, verkstad bland annat, vilket gett det vackra stengolvet en naturlig patina. Idag möts vi av ett funktionellt hem med perfekt planlösning, vackra detaljer och snygg inredning dock med magnifika originaldetaljer, som just stengolvet, de pampiga kyrkofönstren och inte minst det 6,5 meter höga taket i vardagsrummet.
Kapellet har renoverats varsamt och byggts ut till en perfekt familjebostad, men som sagt, det är något utöver det vanliga. Planlösningen är förbättrad av arkitekt Andreas Martin-Löf, som även designat platsbyggda bokhyllor och smart förvaring. Historiens vingslag, med det gamla kyrkorummet, möter det moderna med en funktionell och genomtänkt tillbyggnad, samt ett orangeri stort nog att rymma både släkt och många vänner, som avslut på köket. Tanken med all inredning, från golv till platsbyggda garderober och avställningsytor, är att det ska vara vackert men också lyfta kapellets egen karaktär. Av den anledningen valdes till exempel en lugnare vit carraramarmor till avställningsytorna. Och av samma anledning ritade Andreas Martin-Löf utbyggnader som inte smälte in i kyrkans originalutseende, utan tvärt om, skiljer sig från den. Därför har kapellets karaktär knappast ändrats någonting, trots den genuina renoveringen.
Innanför entrén möts du av en grågrönmålad hall med platsbyggd förvaring och gästtoalett. Härifrån slussas vi direkt in till köket, som fungerar lite som bostadens nav. Väggarna i köket är målade i en varmvit kulör, som lyfter köksluckornas gröna ton. Här finns bra med arbetsytor på köksbänkar i carrarramarmor. Från köket har du direkt tillgång både till orangeri, vardagsrum (den gamla kyrkosalen) och till en inre hall, som idag fungerar som familjens hemmakontor. Den gröna kulören på köksluckorna kommer igen i den platsbyggda inredningen i närliggande rum. I orangeriet ryms i dag ett stort matbord och härifrån har du tillgång till en härlig, helt insynsskyddad altan. Vardagsrummet är vad som en gång var den stora kyrkosalen. Här känns historiens vingslag genom det vackert patinerade stengolvet, den häftiga takhöjden och de magnifika fönstren. Entréplan inhyser även ett sovrum, målat i en grågrön kulör och med platsbyggd inredning toppad med carraramarmor. När bostaden renoverades lades genuina breda golvplank av douglasgran från Dinesen in hela hemmet, förutom i gamla kyrkosalen förstås. Granplanken är behandlade med lut och vitsåpa. På entréplanet finns även tvättstuga och ett rymligt badrum. Från den inre hallen/hemmakontoret går en spiraltrappa i svart metall, som tar oss upp till det övre planet.
Idag fungerar det övre planet som barnens utrymme. Här finns gott om plats för lek, tonårshäng och mys. Ovanför trappan landar vi i en öppen plats med lounge-känsla. Här finns platsbyggda skåp för spel och leksaker, samt en platsbyggd soffa. Övervåningen huserar två rymliga sovrum, fint färgsatta i grågröna och aprikosa kulörer, och med bra förvaring och mysiga sovhörnor. Här kan stora kompisgänget leka eller hänga, samtidigt som vuxenmiddagen ostört kan pågå en trappa ner.
Trädgård
Framför huset finns utrymme både att parkera bil och hoppa studsmatta. Huset ligger nära en vacker bergsvägg som ramar in platsen och skyddar från insyn. I övrigt ligger huset i kanten av ett parkområde vilket gör att även om tomten inte är så stor så har du grönområde ända in på husknuten. På baksidan finns en rymlig altan med sol under många av dagens timmar. Trädgården inhyser också två pallkragar för den som vill ha en lite mindre odlingsplats.
Arkitekturen
Arkitekt: Charmig blandning av 1910, 1929 och 2016
Det gamla kapellet i Långbro ritades någon gång på 1800-talets slut av arkitekten Gustaf Wickman. Wickman var en av sin tids största arkitekter med verk som flera av våra stora bankhus, Borgarhemmet och Berns salonger i Stockholm, Kiruna Kyrka och Skånska Gruvan på Djurgården i Stockholm. Han ritade även Långbro sjukhus, som var det sjukhus som kapellet en gång tillhörde. Kapellet är i dag K-märkt.
Av nuvarande ägare fick arkitekten Andreas Martin-Löf fick uppdraget att förbättra planlösningen, få in fler och snygga förvaringslösningar, rita en tillbyggnad för kök och matplats samt rita en ny trappa till övervåningen. Av det föddes flera av de platsbyggda lösningar i hemmet idag, samt de snygga övergångarna mellan rummen i form av nischer, som blir en del av förvaringen i nästa rum.