Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Myrvägen 49
    [Område] => ÄLVSJÖ
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 106 + 56 kvm
taxeringsinformation
Enligt mätning är bostaden 105+53 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 047 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => Lekstuga )

Myrvägen 49

STILFULL ROSA FUNKISVILLA MED STOR OCH SOLIG TRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Myrvägen 49
Område
ÄLVSJÖ
Rum
6 rum
Area
106 + 56 kvm
taxeringsinformation
Enligt mätning är bostaden 105+53 kvm
Tomtareal
1 047 kvm
Förråd
Lekstuga

Byggnad

Byggnadstyp
Två plan och källare
Byggnadsår
1939
Uppvärmning
Bergvärme från 2005
Energideklaration
Utförd
Energiklass
G
Fasad
Puts
Stomme
Betong
Fönster
Tvåglas med isoleringsglas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Grundsula betong
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Radonmätning utförd 2011. Medelårsvärde 30 Bq. Dränering (renoveringsår): Dränering och isolering 2014
Övriga byggnader
Lekstuga
Fastighetsbet.
Cellisten 3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
26 000 kr/år
El
10 000 kr/år
VA
3 025 kr/år
Renhållning
2 700 kr/år
Sotning
500 kr/år
Försäkring
5 500 kr/år
Total driftskostnad
47 725 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr
Drift räknat på
4 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
5 404 000 kr - Småhusbyggnad 1 570 000 kr, Småhusmark 3 834 000 kr
Summa pantbrev
2 845 000 kr
Tomtareal
1 047 kvm
Tomttyp
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Tomtindelning Detaljplan Vattenskyddsområde
Beskrivning uteplats
Två bilar får plats på uppfarten

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1939 E Johansson

1908 började AB Billiga Tomter exploatera den mark som kom att bli Långsjö villastad. Inledningsvis uppfördes förhållandevis små och enkla byggnader, men allt eftersom har husen blivit både större och mer påkostade. Cellisten 3 hör givetvis till den senare kategorin och denna vackra funkisvilla uppfördes 1939 för herr E Johansson räkning. Villan levererades av AB Svenska Trähus som var en av de ledande hustillverkarna vid denna tid.

AB Svenska trähus bildades på 1920-talet och var en försäljningsorganisation som var knuten till Lenna Bruk och deras sågverksrörelse. I slutet av 1930-talet var hela tio trähusfabriker knutna till Svenska Trähus vilket innebar att de hade en stor kapacitet. Trähusen levererades i byggsats med färdiga väggelement som sammanfogades på platsen enligt ett patenterat system som hade ett gott rykte och inledningsvis kallades “Sesam”. 1929 började man leverera småstugor till Stockholms stads småstugebyrå och man hade försäljningskontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Svenska Trähus gav regelbundet ut kataloger med de typhus de hade att erbjuda, men det var också vanligt att de lät rita hus efter beställarens behov eller modifierade en befintlig husmodell. Enligt uppgift i en av deras broschyrer kunde i snart sagt vilket hus som helst förvandlas till en byggsats från Svenska Trähus.

Den villa som herr Johansson lät uppföra i Långsjö 1939 finns inte i katalogen, men påminner i huvudsak om hustypen Tallåsen från 1937. Troligtvis modifierades ritningarna efter beställarens ändamål vilket framförallt innebar att planen spegelvändes.

Villans källare disponerades med garage, pannrum och tvättstuga samt ett utrymme som sannolikt användes för förvaring. På entréplan fanns en hall med en stor öppning till ett rymligt vardagsrum med öppen spis i öppen planlösning med matsalen. Köket hade ingång från hallen och gick även att nå från matsalen och innanför köket fanns en liten jungfrukammare avsett för hembiträdet. En trappa upp en mindre hall samt badrum, garderober och tre sovrum varav två hade utgång till altanen.

Enligt bevarade ritningar inreddes köket med spis och ett större köksskåp med goda förvaringsutrymmen. Här fanns också en stor diskbänk som sannolikt var klädd i rostfritt samt ett rymligt skafferi. Spisen placerades intill skorstensstocken och var sannolikt en elspis. Villan försågs med centralvärme vilket innebar att bostadsrummen värmdes upp av element och att det fanns varmvatten i kök och badrum.

Arkitektur

Sommaren 1930 gick Stockholmsutställningen av stapeln och genom den blev den breda allmänheten bekant med de nya strömningarna inom arkitekturen. Funktionalismen, som den svenska modernismen brukar kallas, avvek radikalt från tidigare decenniers byggande, även om en viss stramhet hade varit märkbar redan under 1920-talets sista år. De nya husen saknade traditionell utsmyckning, istället var det rena fasader med horisontella fönsterband och balkonger som karaktäriserade arkitekturen, som inte sällan inspirerats av atlantångare och andra tekniska landvinningar.

Influenserna kom bland annat från Tyskland och Bauhausskolan. I Weissenhofsiedlung i Stuttgart anordnades 1927 en utställning och i samband därmed uppfördes ett antal arbetarbostäder i den nya stilen. Utställningen anordnades av Deutscher Werkbund och blev mycket uppmärksammad och kom att influera många svenska arkitekter.

Cellisten 3 är en tidstypisk funkisvilla av den eleganta sort som bland annat finns i områden som Södra Ängby och Nockeby. Fasaden är dessutom mycket välbevarad och har inte förändrats nämnvärt sedan byggnadsåret. Byggnaden ligger på en sluttande bergstomt och den gråmålade sockeln är förhållandevis hög vid entrésidan och där hittar vi?en trappa med ett mycket elegant svart smidesräcke med dekor som är inspirerad av växtriket. Ytterdörren är klädd med smal panel, kanske av teak eller mahogny, och omges av en vitmålad omfattning av tegel. Den vita färgen är sannolikt inte ursprunglig. Fasaden är putsad, troligtvis med ädelputs, i en brunrosa nyans med vita hörn. Vardagsrummet har en utbyggnad och vid den finns en altan med klinkergolv som har en ursprunglig karaktär. Altanen omges av ett svart smidesräcke. Ovanpå altan och vardagsrumsutbyggnad hittar vi en balkong med en front av småsinuskorrugerad plåt och ett skärmtak som bärs upp av dekorativt smide. Fönstren är vitmålade och en till två lufter breda. Taket är utformat som ett valmat sadeltak och det är täckt av lertegel.

Ombyggnader

Villan är ovanligt välbevarad exteriört och har inte förändrats nämnvärt genom åren. Balkongens räcke kan dock vara av nyare datum och skärmtaket ovan entrén var troligtvis fribärande när huset var nytt. Interiört har kök och badrum renoverats och väggarna mellan kök, jungfrukammare och matrum har tagits ned. Garaget har förvandlats till bostadsrum och en fönsterdörr har satts in i köket istället för ett fönster.

Kvalitéer

Det vilar verkligen något flärdfullt över 1930-talets putsade funkisvillor med sina altaner och balkonger. De är som gjorda för ett behagligt liv när solen alltid skiner och det portabla barskåpet placerats intill rottingmöblerna på uteplatsen. Cellisten 3 är ett hus i denna tilltalande genre och dessutom ett ovanligt välbevarat hus med en vacker fasad och en otroligt fin tomt. Välbevarade 1930-talsvillor växer inte på träd och man bli lika positivt överraskad när man öppnar ytterdörren och kliver in i villan. Här finns vackra parketter och en tidstypisk öppen spis. Nämnas måste också mängder av ursprungliga dörrar med tillhörande trycken, garderober, fönster och en ledstång som även den bevarats sedan byggnadsåret.

OMRÅDET

Långsjöområdet är ett mycket populärt, trivsamt och lugnt område med varierad charmfull bebyggelse. Här kan du njuta av ett centralt boende nära kommunikationer, utan att störas av några av dem. Närheten till Långsjön är ljuvlig alla årstider, här kan du både bada och åka skridskor. Ovanför huset ligger Långsjöskogen som numer är ett naturreservat. Älvsjöområdet stoltserar med en rad högklassiga restauranger och caféer som du har inom gång- och cykelavstånd. Aloë Restaurant fick precis sin andra Michelinstjärna! Här finns även välrenommerade Långbro Värdshus, trevliga Casa del Lago vid Långsjön, mysiga Fru Marias Bak och Herrängens gård med mat och café. I grannskapet råder en fin gemenskap och varje år ordnas en gatufest där man flyttar ut bord på gatan och äter tillsammans.