Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Blåvingevägen 1
  [Område] => ÄLVSJÖ
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 160 + 69 kvm
Mätning på ritning
126 + 60 enligt lantmäteriet [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 814 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Blåvingevägen 1

RENOVERAD HUSDRÖM ANNO 1923 MED ALTAN OCH ÄPPELBLOM I ÄLVSJÖS MYSIGA KVARTER

Text: Remnes Styling: Lingsell Foto: Ozolappa

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sara Engberg
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Blåvingevägen 1
Område
ÄLVSJÖ
Rum
6 rum
Area
160 + 69 kvm
Mätning på ritning
126 + 60 enligt lantmäteriet
Tomtareal
814 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1923
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2022-04-21
Energiklass
B
Energiförbrukning
31 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Grundsula
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Bergvärme 2012 Skorstenar glidgjuta 2013 Dränering 2013 Omlagt tak 2014 Byte av träfönster 2015 Ny fasad med tilläggsisolering utvändigt, fasaden är målad med oljefärg från Engwall och Claesson 2015 Omdragning av värmesystem till nya sektionsradiatorer 2016 Badrum uppe 2019 Omdragning el 2012-2021
Fastighetsbet
Iden 5

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
14 400 kr/år
VA
3 650 kr/år
Renhållning
3 200 kr/år
Försäkring
10 550 kr/år
Total driftskostnad
31 800 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
I uppvärmningskostnaden ingår även hushållsel.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
5 899 000 kr - Småhusbyggnad 2 643 000 kr, Småhusmark 3 256 000 kr
Summa pantbrev
6 132 045 kr
Tomtareal
814 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Tomtindelning Detaljplan

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Slingan i skogen
Black Milk Sushi
Carolas Blommor
BMX-banan
Långbro park med Långbro Värdshus

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt 1923

Fastigheten Iden 5 uppfördes år 1923 som en villa i två plan med vind och källare, och med ett brutet takfall klätt i tegel - ett så kallat “Mansardtak” - uppkallat efter den franska arkitekten Francois Mansart. Formen var vanlig under 1600- och 1700-talen på högreståndsbebyggelsen och innebar rent praktiskt att den stora höga vinden under taket ofta inreddes. Mansardtaken blev återigen vanliga under Nationalromantiken, i början av 1900-talet. Fasaden är målad i en grön kulör, medan fönstren målats i vitt och omges av vita foder. Byggnaden vilar på en betongplatta och därovan är fasaden klädd med stående panel. Huset får sin karaktär av småspröjsade fönster och en mängd utbyggnader och prång som tillkommit genom åren, såsom en glasveranda i två plan, en stor altan, ett rundat burspråk (som idag håller ett fantastiskt badrum), takkupa samt en entré med farstutrappa. Träfasaden renoverades senast år 2015 och taket år 2014. Huset har utsikt i alla väderstreck och är byggt på en vacker tomt i hörnläge mot gatan och grannar.

Trädgård

Hörntomten skapar ett fritt läge ut mot kvarteret i två riktningar. Från altanen kan du kliva ner i trädgården via en bred trätrappa i härligt solläge. Tomten erbjuder stora och öppna ytor med gamla fina äppelträd, både James Grieve och Melon, som planterades redan under 1920-talet och som än idag ger rikligt med skörd. Gräsmattan omringas av en vacker stenmur, buskage, häck och staket mot grannar. Odlingsbäddar och rabatter blommar gott om sommaren. På tomten finns två uthus, ett närmast uppfarten med plats för verktyg och mekanik, och längre in i trädgården hittas ”lillhuset”, en bevarad trädgårdsbod med plats för krukor, krattor, cyklar och möbler. Intill finns också en handgrävd trädgårdsbrunn bevarad. Den grusade parkeringsplatsen har plats för två bilar och har försetts med två laddstolpar som installerades år 2021.

Trädgårdskarta

Fastighetskarta

OMRÅDET

Långsjöområdet är ett mycket populärt, trivsamt och lugnt. I området hittas flertalet förskolor, skolor, matbutiker, bageri och fina motionsstråk. Blåvingevägen omges av mysiga villakvarter liksom vatten och grönska på promenadavstånd. Långsjön är ljuvlig alla årstider, här kan du både bada och åka skridskor, och Älvsjöskogens naturreservat breder ut sig som en djupgrön, trygg skugga i slutet av kvarteret. Åt andra hållet hittas Långbro, ett lummigt och vackert område med både villor och bostadsrättslägenheter. I parken finns en imponerande samling träd och en stor damm med fontän. I området finns också ett litet torg där du hittar det hemtrevliga och gedigna fiket Fru Marias bak. Förutom dessa ställen kan du i närområdet även äta högklassigt på restauranger som Michelinbelönade Aloë. Älvsjö station ligger en kort promenad hemifrån och tar dig till Södermalm och City på 6 minuter respektive 12 minuter.