Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringvägen 153
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 33 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 986 kr/mån Inkl; värme och v/a )

Ringvägen 153

NYRENOVERAD TVÅA MED PARDÖRRAR, TAKHÖJD OCH MYSIGT LÄGE MOT GÅRDEN

FOTO: BORGELIN STYLING / TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringvägen 153
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
33 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 986 kr/mån Inkl; värme och v/a

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 968 kr/år
Total driftskostnad
6 968 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

LILLA CAFÉET PÅ SÖDER
Bästa kaffet med eget rosteri
BLECK
Mysig restaurang i Lilla Blecktornsparken
VINA
Kvällshäng med plock och vin
TEATERN
Food court i Ringen, perfekt för luncher
VITABERGSPARKEN

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark 1927

Kvarteret Räfsan bebyggdes till större delen under 1920-talet, med undantag för några tidigare uppförda byggnader. Räfsan 7 uppfördes 1927-1930 efter ritningar av Albin Stark. Den långa tillkomstprocessen beror på att huset ritades om under tiden. De första ritningarna är från 1926. Albin Stark var en produktiv arkitekt som ritat åtskilliga byggnader i såväl Stockholm som Solna under flera decennier och i olika byggnadsstilar. Räfsan 7 består av ett gathus i sex våningar och en gårdsflygel som är fem våningar hög. Fasaden är stramt klassicistisk och välbevarad, putsad i en rosa nyans och har symmetriskt utplacerade fönster som är spröjsade med tre glas i varje båge.

FÖRENINGEN

Brf Räfsan 153

Föreningen

Brf Räfsan 153 (org. nr 769633-1136) förvärvade fastigheten Räfsan 7 år 2018 med adress Ringvägen 153 och 153B. Föreningen består av 65 lägenheter, 55 med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen hyr även ut lokaler till två restauranger, en verkstad samt ett garage. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko. Teknisk förvaltning sköts av AB Energibevakning.

Garage och parkering

Ett av de båda garagen har 20 parkeringsplatser som hyrs ut, i första hand till de boende i huset, en parkeringsplats kostar f n 2 750 kr/ månad, i dagsläget finns ledig plats.

Renoveringar i urval

2021 renovering av gårdsbjälklag, 2 plan samt gård, 2019 stambyte, byte av el och radiatorer i samtliga lägenheter och hela fastigheten, renovering av hissar, åtgärder gällande värme och ventilation, tvättstuga, armaturer i trapphuset, rivning av elrum, 2018 vinden har exploateras och sålts som bostadsrätter i samband med det renoverades även taket.

Kommande renoveringar

2025 fasadrenovering, franska balkonger med smide, fönster med fönsterdörrar, bleck, beslag och stuprör, renovering av entréport och balkongdörrar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till 54,7 mkr (två av dessa lån omförhandlas i oktober 2023 och ett lån i april 2024), vilket ger 18 535 kr/kvm boyta . Inga nya lån är upptagna sedan 2021 årsredovisning. Avgiften höjdes med 10 % den 1 oktober 2022.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Två tvättstugor finns med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp i vardera, smidigt och digitalt bokningssystem. Renoverat 2019.

Bredband och tv

Fiber finns indraget i alla lägenheter, via Open Infra, medlem tecknar eget avtal. Grundutbud för tv via Tele2.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte. Föreningen godkänner delat ägande med minsta ägarandel om 5%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i trivsamma kvarter vid Ringvägens lugna slutpunkt. Du bor mittemot lilla Blecktornsparken och en av stans bästa och mysigaste uteserveringar Bleck. Dessutom har du här mycket nära till Nytorget och SoFo-områdets stora utbud av restauranger, caféer, barer och butiker och till Stora Blecktornsparken och Vitabergsparken. Det är också trevligt att ha nära till vattnet i Södra Hammarbyhamnen och alla promenad- och löparstråk längs med Hammarby sjö och Årstaviken. Busshållplats finns precis intill och att hitta parkeringsplats på gatan utanför brukar gå galant.