Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Högalidsgatan 36C
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 917 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv med basutbud samt fiber. Balkongavgift om 100 kr/ månad tillkommer. )

Högalidsgatan 36C

VACKER TVÅRUMMARE ANNO 1912 MED SOLIG BALKONG

FOTO:PEDERSEN TEXT:BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Högalidsgatan 36C
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 917 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv med basutbud samt fiber. Balkongavgift om 100 kr/ månad tillkommer.

Driftskostnader

El
5 500 kr/år
Försäkring
3 800 kr/år
Total driftskostnad
9 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Högalidsparken
Särskilt i maj när det första du möts av i dörren mot gatan är doften av häggen.
Kolonilotterna på Långholmen
Vars olika trädgårdsmästare aldrig slutar att imponera.
Lisbeth Jansons lanthandel på Pålsundsgatan
För helgfrukosten i samband med Melodikrysset.
Papercut på Krukarmakargatan
För allt man behöver till sig själv och andra.
Toppen av Skinnarviksberget
Klassiker på sommarkvällarna, men underskattat under många av årets andra månader och tider.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912

Vid Högalids kyrka står en vacker sekelskiftesfastighet från år 1912-1913. Huset går i jugendstil som dominerade under förra sekelskiftet och bland annat var inspirerad av Arts and Crafts-rörelsen, som i sin tur gärna arbetade med ornament inspirerade av naturen. Huset uppfördes av byggmästare Carl Frithiof Dahl på uppdrag av köpmannen Gunnar Edvard Einar Dahlén. Dahl utbildades vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. Runt förra sekelskiftet uppförde han många byggnader i Stockholm, bland annat Dramaten och PUB. Ritningarna till detta hus på Högalidsgatan är dock osignerade, vilket var vanligt för tiden. År 1938 var det dags för centralvärme i huset, och under 1970-talet installerades hiss och standarden höjdes. Från år 1929 har BRF Muttern 14 huserat här och föreningen jobbar aktivt för att bevara och renovera huset efter ursprungligt utförande. Fönstren är original men renoverades för ett par år sedan. Spanjoletter och glas har bibehållits. Fasaden mot gatan är omputsad, där mycket arbete lades på att hitta den ursprungliga kulören och återskapa fasaden som den en gång sett ut. Själva lägenheten har mer eller mindre varit inom nuvarande ägares familj sedan den byggdes. Från början bestod den av två mindre ettor. Den första (idag vardagsrum, kök och toalett) slogs ihop vid ett förvärv med ytterligare en etta (idag sovrum, badrum och garderob). Huset har två gårdar med gräsmatta och planteringar med utemöbler och grill. I huset finns också bastu, barnvagnsförråd, barnvagnsbod, cykelförråd och tvättstuga.

FÖRENINGEN

Bf Muttern 14 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen äger fastigheten Muttern 14 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 47 lägenheter med andelsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Huset uppfördes 1912-1913 av byggmästaren Carl Frithiof Dahl, dock färdigställdes fastigheten av byggmästaren Per Wendelius, ritningarna är dock osignerade.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1929 och har ägt fastigheterna sedan dess.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia.

Renovering

2015 Trapphusrenovering, installation av säkerhetsdörrar samt reparationer av vissa fönster. 2014 Balkongbygge. 2013 Stamrensning. 2009-10 Injustering av värmesystem. 2005 Målning av fönster. 2004-05 Åtgärdat ventilation i fastigheten, 2001 Innergården renoverats. 1986 Stambyte och nya el-stigare.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större kommande renoveringar, man följer en underhållsplan till 2034.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 11,11 Mkr, vilket ger cirka 4 205 kr per kvm boyta. Föreningen har lånen fördelade på två, 5 558 536kr, ränta 1,33% låst till 2026-10-21 och 5 558 537kr, på 3 mån rörlig ränta (Stibor 3m + 0,55%. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar samtliga uppgifter gällande lån och beslut om avgift är kontrollerade 2022-10-17. Med tanke på allmänna prishöjningen i samhället bör man som köpare inte bli förvånad om det sker framåt.

Avgifter

Överlåtelseavgift om 2,5% av ett prisbasbelopp betalas av säljaren. Pantsättningsavgift om 1% av prisbasbelopp per tillfälle betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Medges i undantagsfall och tidsbegränsat, t.ex. vid arbete på annan ort. Föreningen tar ut motsvarande 1.000 kr per ärende.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Det hålls årliga två gemensamma städdagar för medlemmarna. Då röjs gårdar, källare, vind och allmänna utrymmen.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga i källaren i gathuset. Här finns 3 stora maskiner, 1 stort torkskåp, 1 stor torktumlaren. Dessutom en mangel i separat rum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam bastu med dusch och wc i källaren. Dessutom finns barnvagnsförråd och cykelrum med möjlighet till vinterförvaring. Föreningen har också en omtyckt grön innergård med gräsmatta där det finns grillplats med utemöbler och hammock.

Bredband och Kabel-TV

Fastigheten är ansluten till ComHem. Kabel-TV ingår i avgiften, utbudet består av 14 kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Hemsida

styrelsen@muttern14.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida med uppdaterad mäklarinformation samt kontakt med föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de härliga och gröna kvarteren runt Högalids kyrka. Här bor du nära Hornstull, ett eget centrum omringat av vatten, med service, butiker, goda restauranger, caféer och barer. Biografen Indigo Studios (gamla Bio Rio) skänker småstadskänsla åt området, liksom Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan. Strosvänliga kvarter med Högalidsparken som en central mittpunkt. Varma sommardagar kan du luta ryggen mot en uppvärmd husvägg på klassiska Dello Sports uteservering, och en kort promenad bort hittar du Reimersholme och Långholmens bad och bryggor. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Tunnelbana och busstorg hittar du vid Hornstull, med röd linje samt innerstadsbuss 4 och flygbussar.