Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Alströmergatan 32U
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 49 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 713 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband )

Alströmergatan 32U

Funkisdröm inbäddad i grönska i kvarteret Färjan

STYLING: LINGSELL TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Alströmergatan 32U
Område
Kungsholmen
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2,5 rum
Area
49 kvm
Föreningens information
Avgift
2 713 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband

Driftskostnader

El
2 960 kr/år
Försäkring
2 028 kr/år
Övrigt
1 536 kr/år
Total driftskostnad
6 524 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FRYST
HORNSBERGS STRAND
TOTEMO RAMEN
SWEDISH NATURE COLLABORATIONS INREDNING
LILLEBROR BAGERI

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Kvarteret Färjan är ett av HSB:s första bostadskomplex i funktionalistisk tid. De första ritningarna är signerade 1928 och redan 1929–1930 stod allt klart. Arkitekt var Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden upptar hela kvarteret och består egentligen av två fastigheter, Färjan 10 och Färjan 11, som ritats samman i ett storgårdskvarter. När det var nytt var det Skandinaviens största bostadshus.

Huset på Alströmergatan 32 har oregelbunden form och följer den äldre stadsplanen för området. Fasaderna är på våningsplanen och gatufasaden slätputsade i vitt och mot gården i rött. I bottenvåningen mot Alströmergatan och Svarvargatan finns olika butikslokaler, bland annat närbutiken Benneboden. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Karin Boye bodde i Färjan under åren kring 1930 och hennes debutroman Astarte skrevs här.

Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Sven Wallander studerade vid Kungliga tekniska högskolan under åren 1909-1913 och därefter vid Konstakademien varifrån han tog examen 1915. Snart kom dock Sven Wallanders produktion att dominerades av byggnader ritade åt HSB Stockholm som han var med om att grunda 1923. Under Sven Wallanders första tio år som arkitekt var det framförallt nyklassicismen som kännetecknade arkitekturen. Från och med hösten 1929 var Sven Wallanders byggnader för HSB utpräglat funktionalistiska och fram till ungefär 1933 karaktäriseras husen av slätputsade fasader utan dekor men med breda fönsterband och i många fall också balkonger vars fronter var klädda med trådnät eller slät plåt.

Sven Wallander var mån om att de boende i HSB:s lägenheter skulle ha högsta möjliga standard och hade önskat att samtliga lägenheter skulle utrustas med badrum, men eftersom man inte lyckades övertyga de statliga och kommunala långivarna om att även smålägenheter skulle utrustas med sådan lyx, fick man till att börja med nöja sig med dusch i lägenheterna och sedan byggde man större duschrum där lägenhetsinnehavarna kunde ställa in ett litet badkar. Först 1930 hade samtliga lägenheter fullt utrustade badrum.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Färjan i Stockholm

Föreningen

HSB:s Brf Färjan i Stockholm (org. nr 702000-6909) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Färjan 10, Färjan 11 och Dykaren 29 år 1930. Föreningen omfattar adresserna Alströmergatan 32, Gjutargatan 1-3, Svarvargatan 2, Svarvargatan 4-6 samt Alströmergatan 51 och Igeldammsgatan 12-14. Föreningen omfattar 490 lägenheter med bostadsrätt och 42 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Från och med oktober 2021 höjs månadsavgiften med 5 %. Föreningen har haft oförändrade avgifter sedan juli 2013. Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 173 kr/kvm boarea. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Elkostnad med fast och rörlig avgift debiteras varje enskild lägenhet med faktisk förbrukning kvartalsvis i efterskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Spetsudden AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv (basutbud ingår i månadsavgiften) och ett gruppavtal för bredband via Telenor. Föreningen har ett förmånligt avtal med Telenor vilket sänker priset för användarna ju fler som ansluter sig. I dagsläget ligger priset för 250/100 Mbit/s lina på ca 130 kr/mån, om alla går med blir priset 120 kr/mån. Normalpris för denna tjänst är 379 kr/mån. Som bonus ingår även fri IP-telefoni. Bredband faktureras kvartalsvis på månadsavin, vid uppsägning av bredband ska detta göras innan 1a mars, 1a juni, 1a september eller 1a december för att undvika kostnadsansvar i ytterligare ett kvartal.

Ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, medan delat ägande om minst 10 % accepteras.

Andrahandsuthyrning:

För att få hyra ut lägenheten i andra hand krävs styrelsens godkännande. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning under viss tid vid skäl som jobb/studier på annan ort samt provboende med sambo.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av säljaren samt pantsättningsavgift på 473 kr av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns sju tvättstugor med sammanlagt 19 maskiner varav fem ej bokningsbara, hobbyrum, återvinningsrum, cykelförråd, barnvagnsparkering, föreningslokal som rymmer 30 personer samt två övernattningslägenheter. Föreningen disponerar även den fina stora innergården med flera sittgrupper och grillplatser, fontän samt härliga gräsytor.

Parkering

Det finns 17 st garageplatser på Alströmergatan 51 (ca 1500 kr/mån) och 14 st garageboxar på Svarvargatan 6-8 (ca 2500 kr/mån). Är du intresserad av att hyra en plats tar du kontakt med HSB: service.stockholm@hsb.se

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om cirka 5-7kvm.

Renoveringar

1973 Köksstammar.

1993 El-stigar, 3-fas el finns framdraget till varje lägenhet.

1994 Badrumsstammar.

1995 Fasad (utvändig mot gata).

2007 Tvättstuga.

2009 Tak.

2010 Färjans fasad (innergård).

2011 Dykarens fasad. Element/Värme

2012 Portkoder/lås. Byte av blandare i badrum.

2013 Fönster. Ventilationskontroll 2013

2014/15 Målning av samtliga trapphus.

2016 Byte av undercentral.

2017 Fortsatt arbete med det partiella stambyte. (Ett partiellt stambyte görs endast vid behov. Det finns inga planer på ytterligare arbete med detta).

2017 Byte av ett stort antal tvättmaskiner och hissarna i A byttes.

2018 Taket på Dykaren lades om samt stamspolning köksstammar Färjan (Dykaren har gjorts nyligen).

2019 OVK, radonmätning, energideklaration samt hissarna i G och I (i) renoverades. Takmålning av insidan av kvarteret Färjan. Byte av ett stort antal tvättmaskiner samt torktumlare i tvättstugan.

2020 Ommålning av tvättstugan, soprumsdörr (hushållssopor).

2020 Tagläsarsystemet/porttelefonin

2020-2021 Balkonger renoveras

Planerade renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Här näst kommer balkongerna renoveras.

Städning och städdagar

Städning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, årsredovisning 2020 samt hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningens hemsida har mycket bra information: www.hsb.se/stockholm/brf/farjan

OMRÅDET

Gatorna som omgärdar byggnaden är lugna och för att vara i storstaden är det skonade från mycket biltrafik. Istället är det cyklister och fotgängare som ni möter här. Närheten ner till promenadstråken längs Kungsholmsstrand är oslagbar, eller varför inte kila bort till Hornsbergsstrand för ett dopp? I kvarteren finner ni även dolda skatter som Stockholms judiska kyrkogård, vintagebutiker och ett rikt krogliv. Det avskilda men ändå centrala läget, några minuter från Fridhemsplan, ger dig tillgång till såväl kollektivtrafik som flygbuss, service, flertalet mataffärer och shopping i Västermalmsgallerian. Kronobergsparken, S:t. Göransparken och Rålambshovsparken bjuder alla på fina promenader och cykelturer. Kanske också en och annan glass på Fryst sommartid. Andra pärlor som helt klart ger guldkant till såväl vardag och fest är Haga tårtcompani & stenugnsbageri, Les Petits Boudins, restaurang Agnes och AG.