Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Utkiksbacken 21
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 0 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 001 kr/mån Inkl. kallvatten och varmvatten samt kabel tv )

Utkiksbacken 21

VILLAKÄNSLA I GRÖNDAL - SEKELSKIFTESTVÅA MED KAKELUGN OCH LEDIG PARKERINGSPLATS

FOTO: OZOLLAPA STYLING:YNGFALCK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Utkiksbacken 21
Område
Gröndal
Våning
0 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
59 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 001 kr/mån Inkl. kallvatten och varmvatten samt kabel tv

Driftskostnader

Uppvärmning
4 500 kr/år
El
4 500 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Total driftskostnad
10 700 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
1 vuxen, direktverkande el

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: August Herman Holmberg 1906

August Herman Holmberg hette den man som lät uppföra huset på Utkiksbacken 2. Han var en målare med sinne för affärer som flyttade från Finland till Stockholm i början av 1900-talet och lånade upp kapital till att köpa tomten i Gröndal 1905. August Herman ägde och förvaltade fastigheten fram till 1959 då han var 92 år. Nästa ägare blev Wera och Holger Zettergren som förvaltade huset mellan 1959 och 1976. Holger Zettergren var uppväxt i huset och bodde här i 56 år, innan paret slutligen köpte en villa i Huddinge. Blocket 23 är en trevåningsbyggnad plus källare med en beige putsad fasad och fönster i flera olika typer och sadeltak med takkupor. På husets framsida syns en mittfronton med vacker jugenddekor och husets byggnadsår 1906. Husets originalbalkonger var i slutet av 1960-talet i så dåligt skick att dåvarande ägare beslutade riva dem och ersätta balkongdörrarna med fönster. Men under 1980-talet återskapades dessa i samband med en ombyggnation av huset, samt att en ny balkong byggdes på den nordvästra gaveln. Vid detta tillfälle slog man även samman vissa av lägenheterna till större. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Om både husets historia och Gröndals historia kan man läsa på den utmärkta hemsidan www.utkiksbacken21.se som innehåller fylligt med nostalgi och fakta om Gröndals äldre bebyggelse och livet som där levdes.

FÖRENINGEN

Brf Blocket 23

Föreningen och antal lägenheter:

Brf Blocket 23 består av 5 lägenheter upplåtna med bostadsrätt (359 kvm) samt 5 parkeringsplatser som man hyr ut till sina medlemmar. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening och innehar med tomträtt fastigheten STOCKHOLM Blocket 23 på adressen Utkiksbacken 21. Föreningen registrerades 1981.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt.Nuvarande avgäldsperiod för fastighet Blocket 23 löper t.o.m. 2022-12-31 och avgälden är 25 800kr/år. Nästkommande avgäldsperiod löper fr. o. m. 2023-01 t.o.m. 2032-12-31

Ekonomi

De långfristiga skulderna enligt årsredovisningen 2021 uppgår till ca 1 421 242 kr kr vilket ger en belåningsgrad på ca 3 958kr/kvm boyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga som är belägen i källaren. Tvättstugan har två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Föreningen har därutöver en bastu i källaren och för den intresserade så finns möjligheter till att odla i odlingsbädd på baksidan av huset.

Parkering och garage

Parkeringsplatser finns utanför huset och alla har varsin plats till en kostnad på 150kr/månad.

Urval renoveringar

1985 Totalrenovering av huset, samtliga V/A-stammar i kök och badrum samt el-stigare byttes. 1986 putsades fasaden. 2005 renovering av bastun. 2015 renovering av tvättstugan, 2017 renovering av golv i tvättstugan. 2020 underhåll av fönster, OVK, kanalrensning. 2021 Byte av föreningens varmvattenberedare.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar planerade.

Förråd

Tillhörande lägenheten disponerar ett förråd om ca 9 kvm i källaren, ett gemensamt förråd på vinden och gemensamt varmförråd i källaren.

Bredband och kabel-tv

Kabel TV via ComHem. Fiber är indraget till varje lägenhet och leverantör via Telia Öppen Fiber.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem men godkänner delat ägande.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften får maximalt uppgå till högst 1 % av det gällande prisbasbeloppet. Överlåtaren av bostadsrätten svarar tillsammans med förvärvaren för att överlåtelseavgiften betalas. Pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, årsredovisningen samt föreningens ordförande, juli 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Utkiksbacken bjuder på vindlande kvarter med vackra hus, fina vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden som dock idag inte finns kvar sitt hela ursprung). Kvarteren ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Läget är lugnt och skyddat av berget. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det klassiska konditoriet Lundbergs. Verksamheterna håller hög klass, och när man behöver något mer finns Liljeholmens centrum på tio minuters promenad. Barnfamiljer har en stor tillgång i Sannadalsparken med lekpark med plaskdamm. På nära avstånd finns både Vintervikens trädgårdar och Färgfabriken med restauranger/caféer och via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.