Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Alströmergatan 32C
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 36 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 935 kr/mån Inkl. Värme, vatten, kabel-tv och bredband. )

Alströmergatan 32C

HÖGST UPP I HUSET - MYSIG TVÅRUMMARE MED UTSIKT ÖVER STANS FINASTE INNERGÅRD

FOTO: SYLWAN STYLING: LINGSELL TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victor Mikkonen
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Alströmergatan 32C
Område
Kungsholmen
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
36 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 935 kr/mån Inkl. Värme, vatten, kabel-tv och bredband.

Driftskostnader

El
2 179 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 179 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Stans bästa glassbar FRYST 5 min promenad bort.
Bad och picknick utanför Karlbergs Slott.
Nybakta bullar från Les Petits Boudins.
Kvällspromenad längs Karlbergssjön.
Lyxfrukost eller lunch från Cafè Rialto

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Kvarteret Färjan är ett av HSB:s första bostadskomplex i funktionalistisk tid. De första ritningarna är signerade 1928 och redan 1929–1930 stod komplexet klart. Arkitekt var Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden upptar hela kvarteret och består egentligen av två fastigheter, Färjan 10 och Färjan 11, som ritats samman i ett storgårdskvarter. När det var nytt var det Skandinaviens största bostadshus. Huset har oregelbunden form och följer den äldre stadsplanen för området. Fasaderna är på våningsplanen och gatufasaden slätputsade i vitt och mot gården i rött. I bottenvåningen mot Alströmergatan och Svarvargatan finns olika butikslokaler, bland annat närbutiken Benneboden som drivits av samma ägare sedan 1980-talet. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Karin Boye bodde i Färjan under åren kring 1930 och hennes debutroman Astarte skrevs här. I Brf Färjan finns 487 lägenheter, samtliga bostadsrätter, och 42 lokaler. För de boende finns flera tillgångar, som sju tvättstugor med 19 maskiner (aldrig svårt att få tid), två övernattningslägenheter, föreningslokal, snickeri/verkstad och olika förråd. Du har också tillgång till ett mycket praktiskt återvinningsrum samt grovsop-container som kommer regelbundet.

FÖRENINGEN

Brf Färjan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Färjan äger fastigheten Färjan 10 på Alströmergatan 32 samt Dykaren 29 och Färjan 11. Föreningen består av 487 lägenheter med bostadsrätt och 42 kommersiella lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekten Sven Wallander. Föreningen bildades 1930 och då förvärvade föreningen fastigheten. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Spetsudden AB.

Renoveringar i urval

1973 Köksstammar, el-stigar, 1993 badrumsstammar, 1994 fasadrenovering mot gatan, 1995 renovering av tvättstuga, 2007 takrenovering, 2009 renovering mot innergården, 2010 element/värme, 2011 byte av blandare i badrum, 2012 fönsterrenovering, 2013 OVK målning av samtliga trapphus, 2014/15 byte av undercetral, 2016 vindsbyggnation till lägenheter, 2019 OVK, radonmätning, energideklaration, hissarna i G och I (i) renoverades, lägenheter byggda på vinden i Dykaren 29, projektet färdigt och lägenheterna är sålda, målat om taken insida kvarteret Färjan, 2020 tvättstugan målas om januari, elmätare.

Kommande renoveringar

Föreningen renoverar balkonger 2021-2023. Utöver detta kommer löpande underhåll ske, följer underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 39 300 000 Mkr och total bostadsyta är 18 108 kvm vilket ger cirka 2 178 kr/kvm/boyta vilket är långt under snittet. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. Föreningen beslutade under hösten 2018 att amortera 12 mkr av föreningens lån vilket påverkar räntekostnaderna kommande år och ger dem mer utrymme kassaflödesmässigt. Avgift/kvm ca 572 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Minsta ägarandel

Man måste äga minst 10% för att få bo i lägenheten.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus och tvättstuga så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga:

Tvättstugan finns vid Svarvargatan 4, mitt emot föreningslokalen. Tvättstugan består av 19 maskiner varav fem ej är bokningsbara. Tvättstugan består av 7 olika rum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar ett hobbyrum, återvinningsrum på nedre gården, en föreningslokal som rymmer 30 personer. Föreningen har även 2 övernattningslägenheter i uppgång O (läs mer på föreningens hemsida). Föreningen disponerar även den fina stora innergården med sittgrupper, grillplats, fontän samt härliga gräsytor. Mellan ingång C och D finns ett cykelförråd med barnvagnsparkering.

Parkering

Det finns 17 garageplatser på Alströmergatan 51 (ca 1300 kr/mån) och 14 stycken garageboxar på Svarvargatan 6-8 (ca 2200 kr/mån). Det är kö till platserna och föreningen vet i dagsläget inte hur lång den är. De olika platserna har olika köer.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, VA, Kabel-tv basutbud från ComHem ingår i avgiften. Föreningen har ett gruppavtal för bredband via Telenor. Priset för 250/100 mbit kostar 130 kr/månad (normalpris 379 kr/månad). Till lägenheten hör ett vindsförråd. 3 fas el finns framdraget till varje lägenhet. Fast och rörlig avgift debiteras varje enskild lägenhet med faktisk förbrukning på månadsavin. Fastigheten är uppvärmd via fjärrvärme.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr) läggs på den boendes avi nästkommande kvartal.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Övrigt: Alla stora ombyggnationer måste godkännas av föreningen. Se föreningens hemsida för mer information om ombyggnationer. Om bostadsrättshavaren önskar att bygga om till den alternativa planlösningen måste detta ges tillstånd av styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar och den senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök gärna föreningens hemsida www.hsb.se/stockholm/brf/farjan/

OMRÅDET

På Alströmergatan bor du i ett lugnt och trivsamt område utan särskilt mycket trafik. I de närmaste kvarteren finns många pärlor, som glasstillverkaren Fryst, bageriet och caféet Le Petit Boudins och den trevliga butikskombinationen Vintagefabriken och Swedish Nature Collaborations. Här har du nära till både vatten och grönområden vid till exempel Karlbergssjön och Karlbergs slott. På samma nära avstånd når man stadspulsen vid Fridhemsplan och Västermalmsgallerian med många mataffärer, större butikskedjor, restauranger och caféer. Dessutom tunnelbana och många busslinjer. Att promenera eller springa runt Kungsholmens alla fina strandvägar är alltid lika trevligt, och du går också snabbt över Sankt Eriksbron till Vasastan.