Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 149, 7 tr
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 7 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 45 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 580 kr/mån inklusive värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Hornsgatan 149

LJUS OCH KARAKTÄRSFULL VINDSTVÅA MED FANTASTISK UTSIKT

TEXT: PETTERSSON FOTO: LAYE STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 149, 7 tr
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
7 av 7, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 kvm
Föreningens information
Avgift
2 580 kr/mån inklusive värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
7 200 kr/år
Försäkring
3 600 kr/år
Total driftskostnad
10 800 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna, 1 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Bitza
Svårslagen pizza
Tjoget
En av världens bästa barer
Barbro
Evigt populär kvarterskrog – asiatisk pärla vid brofästet
Reimersholme hotell
Suverän vinbar
Hornstulls strand
Med bland annat mat- och klädmarknad

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1930 Josef Östlihn

Kvarteret Tången, uppförd på platsen som tidigare huserat den numera hemmahörande på Skansen Jakobsbergs Malmgård, är helt och hållet byggd under 1930-talet. Tången 10, uppförd av byggmästare Olof Mårtensson efter ritningar av arktitekt Josef Östlinh, stod klar 1931.

Östlinh, utbildad både vid KTH och Konsthögskolan, arbetade under sina tidiga yrkesverksamma år tillsammans med kollegan Stark, med vilken han hade det gemensamma arkitektkontoret Östlinh&Stark. Tillsammans ritade de utöver en mängd bostadshus i Stockholms innerstad bland andra Svenska Lloyds huvudkontor på Kungsgatan och Frälsningsarméns krigsskola på Skeppargatan innan de vid början av 1920-talet gick skilda vägar.

Tången 10 är ett bostadshus om 6 våningar med en indragen kungsvåning överst, som under mitten av 1980-talet omvandlades till vindslägenheter, samtidigt som resten av fastigheten genomgick en genomgripande modernisering. Utöver detta har inga större förändringar skett, bortsett från uppsättande av balkonger på gårdsfasaden i mitten av 2000-talet. Det är ett tidstypiskt 1930-talshus med en stramt utformad funkisfasad, dock med vissa kvardröjande klassicistiska drag. Stora skyltfönster på bottenvåningen har bland annat huserat Kaffehuset Mocka Efti AB samt Alice Finbageri. Portalen, liksom bottenvåningen, är utförd i granit, med en port i trä och glas.

Huset har en stor grön innergård med grillmöjlighet och en välutrustad tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp samt mangel.

FÖRENINGEN

Brf Tången 10

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tången 10 äger fastigheten Kniven 20. Föreningen beskattas som äkta och upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt (två vinbarer och en butik). Huset ritades 1930 av arkitekt Josef Östlihn.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

2021 ventilationsarbete lokalerna. 2017-2018 ovk utförd och åtgärder utförda. 2017 byte av dörrar. 2015 fönsterrenovering vån 6 & 7. 2013 byte avloppsstam, stamspolning. 2012 takmålning. 2011 installation fiber. Nya radiatorer och termostat. Godkänd radonkontroll. 2009 - renovering av fasaden. 2005 - takrenovering. 2004 nyinstallation hiss. 2003 fönsterrenovering. 1986 rör- och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig till 2030. Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 7,8 mkr, vilket motsvarar ca 5 922 kr/kvm bostadsrättsyta. I kassan finns 2,2 mkr och lokalerna genererar årligen ca 481 tkr till föreningen. De två senaste räkenskapsåren har föreningen dessutom visat positivt resultat (plus 284 tkr 2020 respektive plus 372 tkr 2019). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och ett torkrum. I övrigt finns en innergård med grillmöjligheter.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv via Telia. Bredband via Telia, obligatoriskt tillägg på månadsavgiften på 244 kr/mån.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat medlemskap godkänns.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt avstämning med styrelsen den 29 aug 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du på Hornsgatans lugna slutpunkt med både stadspuls och avkopplande grönområden runt knuten. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, barer, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen och i Tanto. Sommartid har du dessutom inte många steg till Hornstulls marknad.