Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Torphagsvägen 14
  [Område] => Ekhagen
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 46,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 605 kr/mån inkl. värme och vatten. )

Torphagsvägen 14

FUNKISTVÅA MED ÖPPEN SPIS I NATURNÄRA EKHAGEN

FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Torphagsvägen 14
Område
Ekhagen
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
46,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 605 kr/mån inkl. värme och vatten.

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
2 366 kr/år
Total driftskostnad
4 866 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

KUNGLIGA NATIONALSTADSPARKEN
BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN
LAPPIS BEACH
NATURHISTORISKA RIKSMUSÉET
PROMENADSTRÅKEN

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edward Bernhard 1935-36

I mitten av 1930-talet påbörjades byggnadsverksamheten i Ekhagen. En mängd bostadshus uppfördes i rasande takt och redan 1936 stod merparten av husen färdiga. Ett av dem var Djurgårdseken 9 som uppfördes av byggmästare Max Gumpel under åren 1935–1936. För ritningarna svarade Edward Bernhard som också ligger bakom huset mittemot. Vid den här tiden hade den övre delen av Torphagsvägen adressen Lappkärrsvägen och detta hus var då nr 46.

Arkitekt Bernhard föddes år 1874 i Stenbrohult, Småland, och kom med tiden att skaffa sig en gedigen utbildning, först på Tekniska skolan i Stockholm och därefter vid Kungliga Tekniska högskolan varifrån han tog sin examen 1899. Därefter följde studier vid Technische Hochschule Charlottenburg i Berlin och Akademien i Dresden. Tillbaka i Sverige anställdes han av Ernst Stenhammar där han bland annat arbetade med Grand Hotel Royal. 1913 öppnade han eget arkitektkontor.

Bernhard kom att bli en produktiv arkitekt som dessutom fick fler prestigeprojekt med anknytning till Ivar Kreuger. Bland annat den påkostade hyresfastigheten på Villagatan 13, Kreugers bankhus i Paris, Banque de Suède et de Paris, samt Paul Tolls villa på Villagatan 10. Han ritade också ett antal Tempovaruhus, till exempel vid Hötorget (nuvarande Kungshallen) samt Åhlénshuset vid Skanstull (1920-talsdelen mot Götgatan). Övriga verk som förtjänar att nämnas är Röda Kvarn på Biblioteksgatan och Apotekarnes Mineralvattenfabrik i hörnet Norra Stationsgatan och Hälsingegatan.

Djurgårdseken 9 är ett bostadshus uppfört i fyra våningar. I källaren fanns ursprungligen tre garage, pannrum och tvättstuga samt en mängd förråd. På bottenvåningen och våningsplanen därovan fanns lägenheter och dessa var om ett till tre rum och kokvrå som i de flesta fall kompletterades av en matvrå.

Lägenheterna var påkostade och samtliga försågs med badrum och i många fanns också en öppen spis. Köken disponerades med en arbetsdel, på ritningarna benämnd kokvrå, och en matvrå som troligtvis avskildes från varandra medelst ett glasparti. Inredningen utgjordes av rostfri diskbänk, gasspis och skafferi samt en mängd skåp samt kylskåp. Till lägenheternas fasta inredning hörde också ett antal garderober. Trapphuset försågs med hiss och sopnedkast.

FÖRENINGEN

Brf Djurgårdseken 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Djurgårdseken 9. Förening består av 19 lägenheter, 1 lokal samt 3 garageplatser. Till fastigheten hör även nio parkeringsplatser. 1135 kvm boyta. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av Edward Bernhard.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 1987. Föreningen köpte fastigheten i slutet av 90-talet.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Calculare i Österskär AB.

Garage och parkering

3 garageplatser samt 10 parkeringsplatser. Hyra för parkeringsplats utgår med 500 kr/månad och 2250 kr/månad för garage.

Renovering

Utbyte av alla horisontella avloppsstammar under golv i källarplan samt ute i mark på föreningens fastighetsmark 2018, utbyte av inkommande vattenledning från kommunal knutpunkt in till huset, fastighetens hela rörsystem för vatten och avlopp bytt 1997-2018.

De senaste tre åren har även fönster och balkongdörrar genomgått en renovering där alla skadade trädetaljer byttes ut, glasrutorna i de inre bågarna byttes till energiglas, fastighetens port byttes ut mot en nytillverkad handgjort kopia av originalporten, stambyte av den sista biten av avlopp i mark under källargolv och ute på tomten. Fjärrvärme är framdraget till pannrummet men man använder idag bergvärme samt olja om det behövs.

Kommande renoveringar

Inom en 5-10 årsperiod kommer man att behöva göra ombyggnad av rökgångar på vinden. Fasadrenovering är planerad 2023. Föreningen kommer att finansiera renoveringen med hjälp av banklån. Kostnadsuppskattning 3-4 mkr.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 7,8 milj kr, vilket ger cirka 6 900 kr/kvm boyta.

Avgifter

Överlåtelseavgift om 1207 kr betalas av köpare och pantsättningsavgift om 483 kr betalas av pantsättare.

Avgiften höjdes nyligen med 2 %. Föreningen kommer framöver årligen att justera avgiften för inflation.

Förråd

Källarförråd om cirka 2 kvm.

Gemensamma utrymmen

Det finns barnvagnsrum, cykelförråd, tvättstuga i källaren med 2 maskiner, 2 torktumlare 1 torkskåp samt trädgårdsförråd.

Bredband och tv

FIberbredband via Telia Öppen Fiber vilket medför att det finns ett antal olika internetoperatörer och tjänsteleveratörer man kan ingå avtal med. Där finns även IP-tv tjänster.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande mellan barn och föräldrar, minsta ägarandel är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och/eller årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ekhagen är ett fantastiskt område, ett av få bostadsområden som är helt byggt i funkisstil. Hela Ekhagen är grönklassat i Stockholms stads byggnadsklassificering, vilket menas att området och byggnaderna har ett stort kulturhistoriskt värde. Björn Hedvall lade planen för området och ritade också många byggnader. Flera stora namn som Ancker-Gate-Lindegren, Wolter Gahn och Edward Bernhard medverkade också. Området ligger i den Kungliga Nationalstadsparken – världens första nationalstadspark. Här är grönt och lummigt. På ett par minuter når du Lilla Värtan med småbåtshamn och badplats. Området kryllar av trevliga ställen att tillbringa fritiden på. Stora Skuggan med 4H-gård och många aktiviteter för barn, Stora Skuggans värdshus med ekofilosofi, Söderbrunns koloniområde, Naturhistoriska Riksmuseet, Bergianska Trädgården och Brunnsviken för att nämna några. Stockholms Universitet är också placerat runt knuten.