Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 81 A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 50 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 997 kr/mån inkl. vatten och basutbud kabel-tv )

Högbergsgatan 81 A

VARSAMT RENOVERAT SEKELSKIFTE MED KAKELUGN

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 81 A
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
50 kvm
föreningens information
Avgift
2 997 kr/mån inkl. vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
8 233 kr/år
Försäkring
3 213 kr/år
Total driftskostnad
11 446 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna. Uppvärmning via direktverkande el.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bistro Süd
Modern Stockholmsbistro med rymlig bar
Racamaca
Tapas och finöl på Wollmar Yxkullsgatan
Gågatan på Swedenborgsgatan
Nu även gågata vintertid
Bar Hommage
Finfina cocktails i gamla brandstationen
Kaffebaren
En latte och titta på folk på Bysistorget

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: WALFRID LUNDIN 1896-1897

Stören 20 är en vacker och lite ovanlig byggnad som ligger mellan Högbergsgatan och Bengt Ekehjelmsgatan i hjärtat av Söder. Ovanlig för att den sträcker sig mellan två gator och med två gårdsflyglar innesluter en fin innergård. Stören 20 ritades av civilingenjör Walfrid Lundin som vanligtvis var verksam som byggmästare, men även har ritat ett antal hus runt om i Stockholm. Byggnaden är i tre våningar med huvudentré mot Högbergsgatan och med en vacker körport med smidesgrind mot Bengt Ekehjelmsgatan. Huset uppfördes under 1896-1897 och det har en klassisk 1890-talsfasad med mestadels grovt spritputsad fasad. Fasaden är gul och fönstren, som är av korsposttyp, är målade i mörkt rött. Brf Stören 20 består av 35 lägenheter varav två ännu är hyresrätter. Föreningen hyr även ut två lokaler, en av dem är ett hotell. Namnet Hotel Tre Små Rum avslöjar att det inte är någon jätteanläggning vi talar om utan en mysig liten familjeägd variant. En aktiv trädgårdsgrupp sköter om den fina gården som bland annat har varit med i en reklamfilm för Posten. Här finns massor av växter och flera grupper med utemöbler. Föreningen är välskött och har en engagerad styrelse. Många har bott i huset sedan ombildningen 2002 - här trivs man.

FÖRENINGEN

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen tillträdde år 2002 fastigheten Stören 20, fastigheten är upplåten med tomträtt. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st med hyresrätt. Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt.

Renoveringar i urval

2020 sista fasen i omläggning av plåttaket. 2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigare i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Teoge.

Ekonomi

Inga avgiftsförändringar är beslutade. Föreningen har långfristiga skulder på 14,5 mkr, dvs ca 6 335 kr/kvm bostadsyta. Lokalintäkterna samt intäkterna från hyresrättslägenheterna uppgick 2020 till ca 374 tkr. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna på 55 respektive 76 kvm är att anse som en rejäl dold tillgång.

Mark

Föreningen nyttjar marken via tomträtt med en årlig avgäld på 254 200 kr. Avgälden ligger fast till 2023-05-31.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 208 kr av köparen och en pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen efter skriftlig ansökan.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 3 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Tele2 alternativt via internet från Open Universe. Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2020 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.