Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hantverkargatan 83, 2 tr
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 37 kvm
faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 069 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-tv och bredband )

Hantverkargatan 83

NATIONALROMANTISK TVÅA MED VACKERT BURSPRÅK OCH FINT LJUSINSLÄPP

FOTO: LAGER STYLING: LIND TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hantverkargatan 83, 2 tr
Område
Kungsholmen
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
37 kvm
faktisk uppmätning
Avgift
1 069 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-tv och bredband

Driftskostnader

El
1 632 kr/år
Försäkring
2 251 kr/år
Total driftskostnad
3 883 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rålambshovparken
Picknick och sen ett dopp vid Smedsuddsbadet
Norr Mälarstrand
Promenad och ett glas rosé på Mälarpaviljongen
Promenadstråket runt Kungsholmen
Perfekt för en lördagspromenad
Mäster Anders
Kungsholmens kanske bästa restaurang
Allmänna galleriet
Sveriges bästa köttrestaurang?

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: G. HAGSTRÖM & F. EKMAN 1912

Karlsvik 38 är ett hörnhus i sex våningar beläget vid korsningen Hantverkargatan och Karlsviksgatan. Det uppfördes 1912 och ritades av den produktiva arkitektduon Georg Hagström och Frithiof Ekman. När huset stod nytt inreddes våningsplanen framför allt med lägenheter om tre och fyra rum och kök, samt jungfrukammare/alkov. På varje våningsplan fanns också en dubblett med två rum samt wc, men utan kök eller kokvrå. En av dessa dubbletter utgör denna lägenhets ursprung. Husets fasad är putsad i en ljust gul nyans och pryds av burspråk, både runda och rektangulära. Ovan takfoten finns en dekorativ prydnadsgavel och i hörnet ett uppbyggt parti med mansardtak. Delar av det översta våningsplanet mot Karlsviksgatan är utformat som en från början inredd vindsvåning under ett brant takfall. Fönstren vitmålade och insatta på 1980-talet. Undantaget två tomter vid Pontonjärgatan, bebyggdes hela kvarteret Karlsvik under åren 1911–1914 av Fastighets AB Vapensmeden. Tidigare låg Karlsviks fabriksområde här med Karlsviks Industrier som största företag.

FÖRENINGEN

HSB Brf Karlsvik 208

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade 1981 fastigheterna Karlsvik 17 och Karlsvik 38. Föreningen är en äkta förening som består av 64 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 10 lokaler (lokalyta 967 kvm vilket ger mycket goda intäkter) med hyresrätt. Dessutom finns det fortfarande kvar 1 hyresrätt som idag hyrs av en tandläkarmottagning. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

1997 - 2006 nya balkonger byggs. 2003 - 2004 rörsstambyten. 2008-2009 renovering av samtliga trapphus. 2009 rökkanalrenovering. 2011. Ny undercentral installerad samt stamspolning. 2012 renovering av gården. 2012 byten av samtliga allmänna lås. 2012 kollektivt bredband, tv och telefoni. 2013 renovering av 79:ans yttre fasad. 2013 gårdsrenovering slutförd med planteringar och möbler. 2015 Renovering av tvättstuga. 2016 ovk godkänd. 2016 ombyggnad av lokal till bostadsrätt. 2018 renovering av fasader mot gården, ommålning av trapphusen. 2018 fasader mot gatan renoveras, taken målas och renoveras.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

En ekonomiskt stark förening med mycket goda intäkter från sina lokaler på ca 2,3 mkr årligen och en mycket låg belåning med endast 1 605 kr/kvm i belåningsgrad. Inga avgiftsändringar finnas planerade. Föreningen har visat positivt resultat de två senaste bokslutsåren (plus 287 tkr 2020 och plus 128 tkr 2019). Enligt muntligt uppgift från ordförande är även resultatet för 2021 positivt.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 700 kr vilken betalas av säljaren och en pantsättningsavgift på ca 725 kr/pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en stor tvättstuga med fyra maskiner, två torkskåp, två torktumlare och en mangel. Dessutom finns en mindre drop-in tvättstuga i gatuplan mot gården. Föreningen har en mycket omtyckt och gård med planteringar och grillmöjligheter som renoverades 2012. I källaren finns även en relaxavdelning med bastu och duschar. För den som tycker om att cykla finns ett cykelgarage.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd på ca 4,5 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Föreningen har ett gruppavtal med Telenor där kabel-tv och bredband numera ingår i avgiften.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. I denna förening behöver boende inte vara medlem hos HSB.

Kontroll

Ovanstående kommer från årsredovisning 2020, föreningens hemsida samt avstämning med föreningens kontaktperson den 21 mars 2022. Uppgift som är av stor vikt för spekulant bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Att fylla en dag med aktiviteter i hemmakvarteren är inget problem på denna adress. Här bor du med ett ypperligt läge på Kungsholmen med närhet till Rålambshovsparken och Riddarfjärden. Den som gillar att röra på sig har hela holmens strandvägar för löpturer och promenader, i Rålis finns bland annat utegym, beachvolley, boule och bad. I de närmaste kvarteren finns många trevliga caféer, frukostställen och restauranger för lunch och middag. Runt Hantverkargatan finns många mindre och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian kompletterar med varuhus och galleriashopping. Det är också enkelt att förflytta sig till andra delar av staden med knutpunkten Fridhemsplan inom ett par minuter och city och centralen på promenadavstånd.