Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Samaritgränd 7, 2 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 573 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Samaritgränd 7

LJUS OCH VÄLPLANERAD 1920-TALSTVÅA MED BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 7, 2 tr
Område
Södermalm
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
2 573 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
2 300 kr/år
Försäkring
2 095 kr/år
Total driftskostnad
4 395 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rost
Stans godaste pizza finns i slutet på Wollmar Yxkullsgatan
Supermercado Grand Gourmet
Spansk delikatessbutik, även den på Wollmar Yxkullsgatan
Bar Hommage
Fantastiska drinkar i gamla brandstationen
Årstaviken
Perfekt för en lördagspromenad
Skinnarviksberget
Pick-nick med finfin utsikt

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Sven Wallander

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Under 2021 genomgick fastigheten en pietetsfull renovering där man renoverade fasad, fönster och portar med ursprunglig arkitektur i fokus. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån för investering i bergvärme. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3,965 mkr. Det ger oss ett nyckeltal om 739 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns ca 6,6 mkr i föreningens kassa. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (2020 plus 796 tkr och 2019 plus 389 tkr). Lokalintäkterna uppgår ett normalår till över en halv miljon kr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt senare i år eller under 2023.

Förvaltning

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Mark

Föreningen äger marken.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 250 kr av köparen och en pantsättningsavgift om ca 500 kr/pant.

Renoveringar, i urval

2021 fasad, fönster och balkonger ut mot gatorna. 2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Bredband och kabel-tv

Fiberuppkoppling via Bahnhof, en obligatorisk kostnad om 85 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele-2 (tidigare Comhem) ingår i månadsavgiften.

Gemensamhetsel

Föreningen har ett gemensamt el-avtal. Det är en fast kostnad per månad på 60 kr och därefter efter förbrukning.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullsgatan. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Tvättstugor

Föreningen har fyra tvättstugor som ligger i porten till Wollmar Yxkullsgatan 48 C/D men nås även från gården. Tre av tvättstugorna är bokningsbara medans den fjärde är en drop-in.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Juridisk person/Delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen den juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Samaritgränd är en lugn liten återvändsgata med ett fördelaktigt centralt läge på Söder och en genuin och familjär kvartersstämning. Området är lugnt och stilla, men har Söders puls och stora utbud av matställen och barer precis runt knuten, med närhet till både Mariatorget och Hornsgatan. Inom fem minuter finns även vida omtalade Ica Aptiten, systembolag, postombud m m. Här har du också nära till Skinnarviksbergets vyer, Tantolundens grönska och Årstavikens vatten. Vill man ändå förflytta sig någon annanstans är pendlingsförutsättningarna de bästa, med närhet till såväl tunnelbana och bussar som pendeltåg vid Södra station.