Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Mariatorget 4 A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 68 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 895 kr/mån Inkl. värme, v/a, fiber. Avgiften betalas kvartalsvis. )

Mariatorget 4 A

VACKERT SEKELSKIFTE VID MARIATORGET, MÖJLIG 3:A

FOTO: EMILSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mariatorget 4 A
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
68 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 895 kr/mån Inkl. värme, v/a, fiber. Avgiften betalas kvartalsvis.

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
5 736 kr/år
Övrigt
3 060 kr/år
Total driftskostnad
13 596 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Summan övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

S:t Paul Bageri
Bistro Süd, Folkbaren, Nostrano, Dryck, Café Cuvée
Skinnarviksparken
Bastu och bad i Tantolunden
Konstgallerierna på Hornsgatspuckeln

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Anders Gustaf Forsberg 1895

Under 1890-talets andra hälft uppfördes påkostade bostadshus vid Mariatorgets västra långsida. Samtliga ritades av Anders Gustaf Forsberg men uppfördes av olika byggmästare. Rosendal Mindre 27, med adress Mariatorget 4, byggdes under åren 1895–1896. Anders Gustaf Forsberg var en av tidens mest anlitade arkitekter som ritade runt 120 hus i Stockholms innerstad, däribland även några kyrkor. Rosendal Mindre 27 är ett bostadshus i sex våningar med en tillhörande gårdsflygel i fyra våningar. I gathuset inreddes två lägenheter per våningsplan, en trerummare med kök och en fyrarummare med kök och jungfrukammare. På nedre botten fick dock den stora lägenheten klara sig utan jungfrukammare. I gårdshuset blev det uteslutande två rum och kök, tvenne på varje våningsplan. Gårdshusets lägenheter fick en enklare inredning och dess hyresgäster fick nyttja de torrklosetter som fanns uppe på vinden. Precis som i gathuset värmdes rummen upp av kakelugnar. Under byggnaderna fanns en källare som bland annat innehöll förråd för den ved som användes till uppvärmningen. Fastigheten är idag grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Bf Rosendal u.p.a.

Föreningen

Bf Rosendal u.p.a (org. 702001-8086) är en äkta bostadsförening som förvärvade fastigheten Rosendal Mindre 27 redan år 1920. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med adress Mariatorget 4 samt 4 A, och omfattar 21 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på 2 626 kr per kvm.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Bredband

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband är Stockholm stadsnät, 1000/1000 Mbit/s.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr och en pantsättningsavgift på 483 kr som betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelrum samt uteplats med flera sittgrupper och fina blomsterarrangemang.

Hiss

Hiss finns ej.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 6 kvm.

Renoveringar i urval

2020 utbyte av tvättmaskin, 2019 ny entréport, 2018 nytt yttertak gårdshus, byggnation av en lägenhet och en tillbyggnad på gårdshusvinden, 2016 byte av radatiorventiler och knäleder i samtliga lägenheter, 2015 byggnation av balkonger, 2014 manometer installerad på värmecentralen, elinstallationer och nya armaturer samt omlagd el i tvättstuga, 2013 ny torktumlare, nytt expansionskärl, 2012 målning av tvättstuga, 2011 grundförstärkning, 2009 byggnation av två vindslägenheter i gathuset, 2008 ny fjärrvärmecentral, 2005 målning av trapphusen, 2001 stambyte gathus, 1999 stambyte gårdshus.

Planerade renoveringar

2022 fasad- och fönsterrenovering.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Hemsida

www.mariatorget4.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i mars 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mariatorget är en stor del av essensen på Södermalm, en klassisk plats där det gamla Söder möter det nya, fantastisk att bo på. Här finns en småstadskänsla med torghandel, fontän, grönska och blommor, där man gärna slår sig ner på en bänk och tittar på folklivet. Runt omkring blandas anrika och klassiska butiker och matställen med nya, mer trendiga ställen. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv, och nu i vinter blev gatan även en vintergågata med belysning och vinterväxter. På andra sidan Hornsgatan reser sig Mariaberget med vyer över staden, alltid en trevlig plats för en kvällspromenad. Det är enkelt och smidigt att promenera in till city och andra delar av stan, annars finns också tunnelbana, bussar och pendeltåg helt nära. Tio minuter bort kan du också hoppa på Djurgårdsfärjan och åka över till Djurgården eller Skeppsholmen för promenad, lunch eller museibesök.