Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Råsundavägen 117B, 4 tr
  [Område] => Solna - Gamla Råsunda
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 38 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 320 kr/mån Inkl. Värme och VA. Ett obligatoriskt tillägg om 212 kr/mån tillkommer för bredbandsuppkoppling och TV via Sappa.
)

Råsundavägen 117B

HÖGST UPP MED BALKONG I SÖDER - CHARMIG ENRUMMARE INBÄDDAD I SEKELSKIFTESKVARTER

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Råsundavägen 117B, 4 tr
Område
Solna - Gamla Råsunda
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
1 rum
Area
38 kvm
Avgift
1 320 kr/mån Inkl. Värme och VA. Ett obligatoriskt tillägg om 212 kr/mån tillkommer för bredbandsuppkoppling och TV via Sappa.

Driftskostnader

El
1 250 kr/år
Försäkring
2 257 kr/år
Total driftskostnad
3 507 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift. Förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Slottsparken
Sola och läsa en bra bok med fika från det lokala bageriet Du bon pain
Stråket
Vackert torg inramat av arkitektur i nationalromantik/jugend
Råstasjön och Lötsjön
Perfekt för en promenad eller joggingturer
Våffla och biobesök i Filmstaden
Hagaparken och Brunnsviken
För längre promenader och bad

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: UPPFÖRT 1912, OMBYGGNATION 1957

I början av 1900-talet var det bostadsbrist i Stockholm och många bodde trångt och primitivt i små lägenheter. Med anledning därav, anlades en mängd förstäder i Stockholms omedelbara närhet och en av dem var Råsunda. År 1907 köpte Stockholms Nya Spårvägs AB egendomarna Ellenhill och Charlottenburg samt även delar av Alby och Bällsta. Tanken var att anlägga en modern förstad som skulle "förena stadens bekvämligheter med lantlivets behag" och locka till sig trångbodda Stockholmare som via en nyanlagd spårvägslinje snabbt skulle kunna ta sig mellan hem och arbete. Hus efter hus uppfördes i en arkitekturstil som ligger i gränslandet mellan jugend och nationalromantik. Slätputsade fasader med burspråk och hörntorn är vanligt förekommande, men även nationalromantiskt sinnade tegelhus med småspröjsade fönster förekom. Bland arkitekterna som ritade i Råsunda märks Sigge Cronstedt, Fredrik Liljekvist, Ernst Otterström och Hjalmar Westerlund. Efter första världskrigets utbrott avstannade dock byggnadsverksamheten i Råsunda, och under 1920-talet beslutades att en ny stadsplan skulle tas fram och den signerades av länsarkitekt Edvin Stenfors. Efter andra världskriget tog byggverksamheten i Råsunda ny fart. Området karaktäriseras av en rik och varierad kulturmiljö med en historia av mångfald och kontraster. Trots att vissa kulturhistoriskt viktiga miljöer försvunnit finns det ett stort antal kulturminnen kvar från olika epoker. Fastigheten på Råsundavägen 117 B uppfördes år 1912 och genomgick en omfattande ombyggnad år 1957. Idag ägs huset av BRF Eken 4 som består av 33 lägenheter och fyra affärslokaler.

FÖRENINGEN

Brf Eken 4 i Råsunda

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Eken 4. Föreningen består av 33 lägenheter, varav 32 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåten med hyresrätt. Föreningen har även 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 och byggdes om 1957.

År föreningen bildades

Föreningen ombildades år 2002, då den också köpte fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum.

Garage och parkering

Föreningen tillhandahåller ingen egen parkering. Boendeparkering på gatorna, tillstånds söks hos Solna Stad.

Renoveringar i urval

2005 - Stambyte av kök och badrum. 2007 - Sanering av grunden. 2009-10 - Tak och fasader, Byggnation av balkong mot innergård. 2011 - OVK. 2013-14 - Ommålning trapphus och säkerhetsdörrar, Under våren bytte föreningen värmeanläggning (undercentral). 2015 - Nya frånluftsfläktar installerades under våren, OVK färdigställs under hösten. 2017 - Renspolning av samtliga avlopp, Injustering av värmesystem samt att alla äldre termostater bytes ut på elementen, Nya portar installerades. 2018 - Fiber installerat. 2019 - Fönsterrenovering. 2020 - Foliering av hissarna. 2021 - Renovering av innergården samt dräneringsarbeten.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar i dagsläget inga större renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 3,1 mkr, vilket ger cirka 1400 kr/kvm boyta, vilket får ses som en väldigt låg belåningsgrad.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar två stycken förråd, ett i källaren om ca 1 kvm, samt ett vindsförråd om ca 3,5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, barnvagsnförråd, uteplats, hobbyrum och cykelförråd.

Bredband och tv

Fiber 1000/1000 Mbit/s via Stockholms Stadsnät tillkommer med 100 kr/mån. Bredbands-TV från Sappa med kanalpaket Sappa medium 18 kanaler tillkommer med 112 kr/mån. Totalt 212 kr ligger separat på månadsavin.

Juridisk person & Delat ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande accepteras med fördelning max 25/75. Om alla delägare inte bor i lägenheten ska ägandet för den som bor i lägenheten uppgå till minst 50 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Råsunda är ett charmigt område samtidigt som det bär anor av storstadselegans, något som kan ses på Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, och i omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Detta skapar en lokal stadskärna med trevliga restauranger, bagerier och caféer, samt butiker såsom blomsterhandel, skomakare, livsmedel, apotek, bio och systembolag. Vill man ha ett större utbud hittas i sin tur Mall of Scandinavia i området. Solna kommun består till en tredjedels yta av parker och grönområden. Råstasjön, golfängarna och Lötsjön utgör fina promenadrundor. Hagaparken och Brunnsviken ligger endast 15 min bort och man kan även ta en härlig promenad in till stan via Pampas och Huvudsta Gård. För pendlaren är kommunikationsmöjligheterna en stor fördel med pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och bussar. Buss till Odenplan stannar precis utanför porten och Solna centrum ligger på promenadavstånd 7 minuter bort. Dessutom är det enkelt att ta sig ut på de större vägarna med bil.