Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nytorgsgatan 15 A
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 38 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 182 kr/mån värme, VA, bredband (1000 Mbit/s obl. tillägg om 65kr/mån), ip-telefoni )

Nytorgsgatan 15 A

MYSIG TVÅRUMMARE MED EGEN BALKONG ÖVER INNERGÅRDEN OCH TAKTERRASSER I FÖRENINGEN

TEXT: BECK REMNES FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nytorgsgatan 15 A
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
38 kvm
föreningens information
Avgift
2 182 kr/mån värme, VA, bredband (1000 Mbit/s obl. tillägg om 65kr/mån), ip-telefoni

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Södra Teatern vid Mosebacke
Katarina kyrka
Nytorget
Fotografiska
Vitabergsparken

Arkitekturen

Arkitekt: ALBIN STARK 1938

Nytorgsgatan 15 i kvarteret Sandbacken Mindre 27 ritades 1938 av arkitekten Albin Stark. Det består av två bostadshus i fem våningar med delvis inredd suterrängvåning. Huskropparna är anpassade till den sluttande terrängen genom att våningsplanen förskjutits i halvplan. Fasaden är gulputsad och fönster och balkonger är vita. I Brf Nytorgsbacken finns 78 lägenheter. Sedan övertagandet av fastigheten år 2000 har de boende lagt stor vikt på att återskapa husens uttrycksfulla funkiskaraktär. I samband med ombildningen genomfördes en rejäl renovering där bland annat fasaden omfärgades och balkongerna renoverades i tidstypisk stil. Interiört lyftes trapphusen med väl vald färgsättning, armaturer och nya säkerhetsdörrar med tidstypiska trycken. Dessutom stambyttes husen och tegeltaket på fastigheten lades om. Renovering av gårdens funktioner och markbeläggningar har också genomförts. Den gemensamma gården öppnar sig mot söder och har klätts med kalkstensplattor. Föreningen förfogar även över ett cykelförråd inomhus, soprum, två välskötta tvättstugor och två takterrasser med fantastisk utsikt.

FÖRENINGEN

Brf Nytorgsbacken

Föreningen

Brf Nytorgsbacken (org.nr 769603-8657) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Sandbacken Mindre 27 år 2000. Föreningen består av två hus med adress Nytorgsgatan 15 och Nytorgsgatan 15 A, och omfattar 77 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 302 kr/kvm. En obligatorisk avgift för fiber tillkommer om 65 kr per månad. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Tele2. Bredband och ip-telefoni levereras av AllTele. Föreningen har fiberanslutning med 1000 Mbit/s.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga finns i källaren, utrustad med två maskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en centrifug samt mangel och torkrum. Det finns ett cykelförråd och ett grovsoprum. Mycket fin gemensam grönskande innergård med grillmöjligheter. Föreningen anlitar en trädgårdsmästare som sköter om gården. Det finns två takterrasser, en på varje hus.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 3 kvm.

Renoveringar, i urval

2018 renovering av lokal till bostad. 2017 upprustning och renovering av gården, 2015 renovering av trapphus, ytskikt i tvättstuga, 2012 hissrenovering samt installation av säkerhetsdörrar, 2011 renovering av tak, 2009 uppdatering av ventilation och installation av mekanisk frånluft, godkänd OVK, nya köksfläktar kopplade till fastighetens frånluftsventilation, 2007 montering av nya fläktar på taken, ny värmecentral för fjärrvärme och justering av hela värmesystemet, 2006 målning av tak, 2004/2005 provtryckning av samtliga rökkanaler med resultat alla eldstäder godkända, 2003 fasadmålning, nya ekportar i entrén, renovering av trapphusen, 3-fas el samt stambyte för kök och badrum.

Kommande renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras, endast löpande underhåll. Se årsredovisningen för mer information.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Trappstädning sköts av städfirma.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Katarinaberget samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parkmiljöer. Här bor du i äkta kulturkvarter intill Katarina kyrka där bland annat Cornelis Vreeswijk, den svenska trubaduren, ligger begravd. Inte sällan skådas blommor och en otänd cigarett intill gravstenen, ditlagda helt i poetisk anda av nya generationers fans. I kyrkogårdens östra del - som inte har gravar - finns även ett parkområde där man kan läsa eller ta en kopp kaffe. Sommartid har församlingen ett mysigt trädgårdskafé precis framför kyrkan. Samtidigt har du Södermalmsvimlet inpå knuten. Du bor nära såväl Götgatsbacken och Mosebacke som SoFo och givetvis Nytorget, och har ett brett och stort urval av restauranger, caféer, små unika butiker och större kedjor inom kort promenadavstånd. Därtill erbjuder området på många fantastiska vyer. Två kvarter från huset, vid Dihlströms trappor, öppnar sig en mäktig utsikt över Stockholms inlopp och staden med Skeppsholmen, Djurgården och Gamla stan i främsta blickfånget. Slussen och Medborgarplatsen tunnelbana hittas på gångavstånd tillsammans med flertalet busslinjer så som 2,3 m.fl. vid Tjärhovsplan.