Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Fritidshus
    [Adress] => Laxne Hallsborg 2
    [Område] => SÖDERMANLANDS LÄN
    [Våning] => 
    [Rum] => 3 rum
    [Area] => 45 + 20 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 342 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Laxne Hallsborg 2

50 min från Stockholm - Idylliskt torp med närhet till Marvikarnas vatten

FOTO: ÖSTLING STYLING: CHAUNDY TEXT: KARLSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Fritidshus
Adress
Laxne Hallsborg 2
Område
SÖDERMANLANDS LÄN
Rum
3 rum
Area
45 + 20 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 342 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-planshus
Byggnadsår
1930
Uppvärmning
Direktel, luft/luft värmepump
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
1-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt sommarvatten (grävd brunn) från tappkran utomhus, ej indraget i huset. Avlopp saknas.
Fastighetsbet.
Hallsborg 1:2

Allmänt om fastigheten

El
11 350 kr/år
Renhållning
6 156 kr/år
Försäkring
1 954 kr/år
Total driftskostnad
19 460 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 4 380 kr
Drift räknat på
3 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Summa pantbrev
1 402 500 kr
Tomtareal
1 342 kvm
Vatten/avlopp
Enskilt sommarvatten (grävd brunn) från tappkran utomhus, ej indraget i huset. Avlopp saknas.
Rättigheter
Förmån: Officialservitut Väg Vattentäkt, 04-DIL-80.1

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

SKOTTVÅNGS GRUVA
Restaurang/Konserter/Museum
STENERSBORGS CHOKLAD I BJÖRNLUNDA
Pralintillverkning och glasstillverkning sommartid
MARVIKARNA
Klipp- och strandbad/Paddling/Skridskoåkning
SÖRMLANDSLEDEN
Löpning och vandring.
BADPLATS KRAMPAN

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1930

Redan under brons- och järnåldern passerade resenärer Marvikarnas vatten, som då var en välanvänd vattenled mellan Östersjön och Mälaren. Mycket av historian i området har kretsat kring den gamla järnmalmsgruvan Skottvångs gruva. Brytning i gruvan finns dokumenterad från omkring 1500-talet. Gruvan i Skottvång var under hela sin existens betydelsefull för järnhanteringen i Åkers bergslag, inte minst för kanontillverkningen vid Åker styckebruk. 1921 lades gruvan ner och idag är här en kulturby med värdshus med sommarkonserter och vandrarhem.

Huset med adress Laxne Hallsborg 2, också kallat Ryborg, stod färdig år 1930. Soldaten August Wik och hans hustru Josefina förvärvade tomten 1928 och byggde sedan sitt torp. Paret Wik bodde kvar i huset till slutet av 50-talet då det såldes till familjen Larsson som också bodde där permanent. Sedan 80-talet har Ryborg använts för fritidsbruk – en sommaroas, en plats för avkoppling i en soldränkt trädgård. Nuvarande ägare väljer nu att sälja vidare detta ställe endast på grund av flytt till Norrland.

Fastighetskarta

Trädgård

En soldränkt trädgård med huvudsakligen syd/-västläge med den sörmländska naturen precis runt knuten. Här finns en fin grusad gårdsplan, fruktträd och bärbuskar, gamla perennrabatter och bra odlingsmöjligheter. Det första man möts av är huvudbyggnaden och dess mysiga farstukvist. Längs husknuten finns pallkragar med kaprifol, örter och odlingsyta. Till vänster om huset är en plan trädgårdstomt med bra ytor för barnens lek och spring. Lite längre bort finns idag ett trädgårdsland, kompost och bärbuskar. Här finns också äppelträd, körsbärsträd och till försommaren blommar syrenerna. En rosenhäck ramar in trädgården. Bakom huset är tomten lite upphöjd och avgränsas av en fin stenmur. En stentrappa upp finns ett trädäck med plats för utemöbler och bakom den ligger bastun. Här blommar schersminer och perenner i slätten. Bakom huset ligger jordkällare, förråd, vedbod, och ett gammalt utedass. Här finns också en diskplats och bredvid huset en tappkran med vatten från den grävda brunnen.

OMRÅDET

Med endast några få men trevliga grannar blir läget privat och avskilt, men aldrig ensligt eller ensamt. 50 minuter från Stockholm med bil. För den som önskar åka kommunalt går tåget till Läggesta (Mariefred) eller Gnesta, och sedan buss 543. Det tar cirka femton minuter att åka till både Mariefred och Gnesta.

Den gamla stadskärnan i Mariefred är i princip bevarad sedan mitten av 1700-talet, där idylliska gamla träkåkar med trädgårdar gömda bakom höga plank påminner som svunna tider. Restauranger, caféer, butiker och mataffärer finns på kort promenadavstånd i staden som är en levande småstadsidyll med återkommande evenemang som SM i gatumusik, SM i food truck-mat, Bondens marknad och Ångans dag med ånglokstrafik.

Från torpet i Laxne har du inte långt till Marvikarna och Krampan. Ett mycket omtyckt friluftsområde som bjuder in till vandring, grillning och bad. Den som följer kanotleden genom reservatet använder samma resväg som bronsålderns resenärer gjorde för över 3000 år sedan. Marvikendalen var då en skyddad och välanvänd vattenled mellan Östersjön och Mälaren.