FOTO: ÖSTLING STYLING: CHAUNDY TEXT: KARLSSON
När man åker på den slingrande landsvägen mellan ängsmark, hästhagar och sörmländska skogen är det som att pulsen automatiskt sänks och lugnet infinner sig. Det idylliska faluröda torpet är ett perfekt ställe att återhämta sig på. Nuvarande ägare har med varsamma händer renoverat huset de senaste åren. Köket har naturligt blivit hemmets mittpunkt, med detaljer som fasspont målad i linoljefärg, lackat furugolv och originalfönster med munblåst glas. Takhöjden är också något att uppskatta, här fås känslan av ett typiskt torp utan att takhöjden är allt för låg. På övre plan finns ett stort sovrum, ett allrum med sovalkover och förbränningstoalett. En fantastisk bostad som kanske ska klassas som ett sommarboende, men faktum är att det går utmärkt att njuta året om; tack vare luftvärmepumpen värms huset snabbt upp. Här väntar sommarens bästa dagar som med fördel kan spenderas i naturreservatet, på cykelfärd eller terränglöpning genom det sörmländska landskapet eller paddlandes i Marvikarna. Den närmaste badplatsen (klippbad) ligger bara en kort promenad från huset, och Marvikarnas mysiga badplats ligger en cykeltur bort. För den som gillar att påta i trädgården finns här goda odlingsmöjligheter samt fruktträd, bärbuskar och gamla perennrabatter. Framåt kvällskvisten når de solstrålarna bastun som ligger högst upp på tomten, ett perfekt tillfälle för bastubad. På hösten finns svampskog och bärplock precis runt knuten och under vintern kan Marvikarna bjuda på fina skridskoisar. Med endast några få men trevliga grannar blir läget privat och avskilt, men aldrig ensligt eller ensamt. 50 minuter från Stockholm med bil. För den som önskar åka kommunalt går tåget till Läggesta (Mariefred) eller Gnesta, och sedan buss 543. Det tar cirka femton minuter att åka till både Mariefred och Gnesta.
BOSTADSTYP
Fritidshus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Laxne Hallsborg 2
OMRåDE
SÖDERMANLANDS LÄN
RUM
3 rum varav 1 - 2 sovrum
AREA
45 kvm + 20 kvm biarea, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
584 000 KR - Småhusbyggnad 130 000 KR, Småhusmark 454 000 KR
SUMMA PANTBREV
1 402 500 KR
TOMTAREAL
1 342 kvm
VATTEN/AVLOPP
Enskilt sommarvatten (grävd brunn) från tappkran utomhus, ej indraget i huset. Avlopp saknas.
RäTTIGHETER
Förmån: Officialservitut Väg Vattentäkt, 04-DIL-80.1
BYGGNADSTYP
1½-planshus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1930
UPPVäRMNING
Direktel, luft/luft värmepump
ENERGIDEKLARATION
Ej nödvändig
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASAD
Träpanel
STOMME
Trä
FöNSTER
1-glas
BJäLKLAG
Trä
TAK
Betongpannor
GRUNDLäGGNING
Torpargrund
VENTILATIONSTYP
1
FASTIGHETSBET
Hallsborg 1:2
EL
11 350 kr/år
RENHåLLNING
6 156 kr/år
FöRSäKRING
1 954 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
19 460 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 4 380 KR
DRIFT RäKNAT På
3 personer
Allmänt:
Ett idylliskt falurött torp med vita knutar. Ett rymligt hus där man gärna vill fira midsommar och gäster kan sova över utan att det känns trångt. Huset har använts som permanentboende fram till 80-talet och kan även användas under kallare dagar. Idag hjälper en luftvärmepump till med uppvärmningen.
Nuvarande ägare har varsamt renoverat huset både invändigt och utvändigt. Fasaden och jordkällaren målades om 2019. Stora uthuset målades om och fick nytt tak 2020. Bastun byggdes 2020 och målades 2021. Invändigt har ytskiktsrenovering gjorts med målning och tapetsering. Bakom huset finns förrådsbyggnad och diskbänk. Tappkran med vatten från grävd brunn finns längs husväggen på husets vänstra sida. Nuvarande ägare har inte druckit vattnet. För att göra det bör det installeras ett UV-filter. Fiber finns draget utanför tomtgräns, ej installerat.
Utomhus har löpande arbeten gjorts, bland annat installation för regnvattensamling, odlingsytor, plantering av fruktträd och buskar. Tomten har huvudsakligen söderläge vilket ger mycket sol.
Entré:
Mysig farstukvist med sittplatser. I hallen finns hatthylla och plats för att hänga av sig ytterkläderna. Lackat furugolv och vitmålad fasspont på väggarna. Härifrån nås övervåningen via trapp och köket genom fin spegeldörr.
Kök
Köket renoverades 2018 med delvis ny köksinredning samt ny eldragning. Väggarna är målad i Ottossons grågröna linoljefärg och även här är furugolvet lackat. Skåpsinredningen är målad med Ottossons pärlgrå och knopparna kommer ifrån Byggfabriken. Kaklet ovan är Byggfabrikens antikvita, och bänkskivan är björkfanér. Ett stort skafferi i anslutning till köket med väggar klädda i fasspont. Vedspisen är inte i bruk. Vatten är inte indraget i huset. Ägarna har haft en dunk med vatten och fotpump vid diskhon inomhus.
Vardagsrum
Ett rymligt vardagsrum för härligt häng. Väggarna är målade i en ljus beige nyans och furugolvet är behandlat av tidigare ägare, gissningsvis vitpigmenterat.
Sovrummen
På övre plan finns ett stort sovrum med vitmålade brädgolv och sandgrå målade väggar. I den stora hallen finns två alkover under snedtaket, i den ena är just nu en säng och i den andra står ett skrivbord. Ett perfekt utrymme för barnen eller gästerna att sova. Väggarnas pärlspont är målad i varmgrå linoljefärg medan foder och lister är i umbragrå. Tapeten är Boråstapeters chestnut blossom.
Toa
I ett tidigare förråd installerades 2019 en förbränningstoalett (Cinderella Comfort). Här är väggarna klädda i grönmålad pärlspont och brädgolvet är vitmålat, också med linoljefärg. Förvaring med Elfa-konsoler och hyllplan.
ARKITEKT: Okänd 1930
Redan under brons- och järnåldern passerade resenärer Marvikarnas vatten, som då var en välanvänd vattenled mellan Östersjön och Mälaren. Mycket av historian i området har kretsat kring den gamla järnmalmsgruvan Skottvångs gruva. Brytning i gruvan finns dokumenterad från omkring 1500-talet. Gruvan i Skottvång var under hela sin existens betydelsefull för järnhanteringen i Åkers bergslag, inte minst för kanontillverkningen vid Åker styckebruk. 1921 lades gruvan ner och idag är här en kulturby med värdshus med sommarkonserter och vandrarhem.
Huset med adress Laxne Hallsborg 2, också kallat Ryborg, stod färdig år 1930. Soldaten August Wik och hans hustru Josefina förvärvade tomten 1928 och byggde sedan sitt torp. Paret Wik bodde kvar i huset till slutet av 50-talet då det såldes till familjen Larsson som också bodde där permanent. Sedan 80-talet har Ryborg använts för fritidsbruk – en sommaroas, en plats för avkoppling i en soldränkt trädgård. Nuvarande ägare väljer nu att sälja vidare detta ställe endast på grund av flytt till Norrland.
En soldränkt trädgård med huvudsakligen syd/-västläge med den sörmländska naturen precis runt knuten. Här finns en fin grusad gårdsplan, fruktträd och bärbuskar, gamla perennrabatter och bra odlingsmöjligheter. Det första man möts av är huvudbyggnaden och dess mysiga farstukvist. Längs husknuten finns pallkragar med kaprifol, örter och odlingsyta. Till vänster om huset är en plan trädgårdstomt med bra ytor för barnens lek och spring. Lite längre bort finns idag ett trädgårdsland, kompost och bärbuskar. Här finns också äppelträd, körsbärsträd och till försommaren blommar syrenerna. En rosenhäck ramar in trädgården. Bakom huset är tomten lite upphöjd och avgränsas av en fin stenmur. En stentrappa upp finns ett trädäck med plats för utemöbler och bakom den ligger bastun. Här blommar schersminer och perenner i slätten. Bakom huset ligger jordkällare, förråd, vedbod, och ett gammalt utedass. Här finns också en diskplats och bredvid huset en tappkran med vatten från den grävda brunnen.
Med endast några få men trevliga grannar blir läget privat och avskilt, men aldrig ensligt eller ensamt. 50 minuter från Stockholm med bil. För den som önskar åka kommunalt går tåget till Läggesta (Mariefred) eller Gnesta, och sedan buss 543. Det tar cirka femton minuter att åka till både Mariefred och Gnesta. Den gamla stadskärnan i Mariefred är i princip bevarad sedan mitten av 1700-talet, där idylliska gamla träkåkar med trädgårdar gömda bakom höga plank påminner som svunna tider. Restauranger, caféer, butiker och mataffärer finns på kort promenadavstånd i staden som är en levande småstadsidyll med återkommande evenemang som SM i gatumusik, SM i food truck-mat, Bondens marknad och Ångans dag med ånglokstrafik. Från torpet i Laxne har du inte långt till Marvikarna och Krampan. Ett mycket omtyckt friluftsområde som bjuder in till vandring, grillning och bad. Den som följer kanotleden genom reservatet använder samma resväg som bronsålderns resenärer gjorde för över 3000 år sedan. Marvikendalen var då en skyddad och välanvänd vattenled mellan Östersjön och Mälaren.