Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 6B
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0.5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 36 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 244 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV & bredband )

Heleneborgsgatan 6B

VACKER OCH KREATIVT ARKITEKTRITAD ENRUMMARE MED UTSIKT ÖVER RIDDARFJÄRDEN

FOTO: SYLWAN TEXT: BECK-REMNES STYLIST: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Alexander Lövgren
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 6B
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0.5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
36 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 244 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV & bredband

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Skinnarviksparken
Stockholms bästa park med utsikt
Långholmen
+ Långholmskanalen för att bada
Cafe Dello Sport
Delimatbutiken på Pålsundsgatan
Hotell Reimers
+ Fern och Fika

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: IVAR NYQVIST 1924

I Beredningsutskottets memorial 1884 nämns Heleneborgsgatan bland exemplen på gator, som uppkallats efter ”med särskilda namn försedda egendomar inom stadens område”. Egendomen Heleneborg (1761) hade inköpts av bergsrådet Adolph Christiernin omkring 1760 och fått namn efter hans maka Helena Catharina Mallmiin. I september 1864 inträffade en fruktansvärd katastrof vid Heleneborg, då det Nobelska laboratoriet, som då fanns inrett i ett uthus, sprang i luften. Olyckan, som enligt polisrapporten orsakats av ”vårdslöst experimenterande”, krävde fem människoliv, bland dem Alfred Nobels yngre bror Oskar. Den sista privata ägaren till Heleneborg var änkefru Helen Berg, som 1906 sålde sitt stora markområde till ett finanskonsortium för tre miljoner kronor. Egendomen var då ännu en helt lantlig domän med vidsträckta tobaksfält. Marken styckades nu till tomter, och strax därefter påbörjades den stilfulla solida bebyggelsen längs gatans norra sida. Fastigheten på Heleneborgsgatan 6, tomterna Hyveln 27 och 28, stod inflyttningsklar 1925. De består av två byggnader i sex våningar som är sammanbyggda kring en mot Heleneborgsgatan öppen gård. Gården är gemensam för de båda husen. Från gatan leder två gedigna stentrappor upp till Heleneborgsgatans entréer. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaderna är i mycket fint ursprungligt skick. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av bland annat lisener och vackra prydnadsgavlar. Ritningarna till huset är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist där Lindström var anställd en tid. Carl-Robert Lindström var verksam i både Uppsala och Stockholm och har ritat till exempel Centralbadet och tidningen Uppsalas hus i Uppsala och flera bostadshus runt om i staden i Stockholm, däribland det närliggande Heleneborgsgatan 12. Brf Heleneborgsparken började som en bostadsförening då huset stod nytt, men ombildades 2005 till bostadsrättsförening. Här finns 138 lägenheter inklusive en hyresrätt.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt och resten bostadsrätter. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger sin egen mark.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017. Under 2018-2019 har löpande underhåll på bergvärmeanläggning samt sopskåp genomförts. I fjol genomfördes målning/renovering av entréportar och grindar. Under 2020 har styrelsen även genomfört spolning av samtliga stammar i fastigheten. Undersökningarna har visat att ett omfattande stambyte kan skjutas på framtiden. Under 2021 har motionsrum och entreer renoverats.

Kommande renoveringar

2021 - Byte av låssystem. 2022 - Dränera runt grund (6A, 8A). 2022 - Obligatorisk ventilationskontroll (OVK). 2024 - Renovering/målning fönster, söder + norr. 2025 - Tvättstuga, uppgradering maskiner. 2025 - Renovering/omläggning av yttre trappor (6A, 8A, lekplatsen, norrsidan). För mer information, se föreningens underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 2 200 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och ianspråktagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4kvm.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

Betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningen har även en väldigt bra hemsida man kan titta på: https://www.heleneborgsparken.se/

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär. Omringad av vatten bor du här granne med Södermälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Mysiga och lugna kvarter, naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför porten. Stadsbuss 4 hittas i sin tur i slutet av gatan och en minut bort ligger både tunnelbanan och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.