Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 70
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
Enl. mätbevis
1 rok om 46 kvm enligt föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 691 kr/mån inkl värme, vatten och bredband 200 mbit )

Hornsgatan 70

LUGNT OCH VÄLPLANERAT SEKELSKIFTE MED KAKELUGNAR, BALKONG OCH PLATSBYGGT KÖK

TEXT: MURÉN FOTO: ONO STYLING: WEDBOM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 70
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
49 kvm
Enl. mätbevis
1 rok om 46 kvm enligt föreningens information
Avgift
2 691 kr/mån inkl värme, vatten och bredband 200 mbit

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Baseras på schablon

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mariaberget
Mariaberget med Monteliusvägen och utsikten över Riddarfjärden.
Folkoperan
Folkoperan ligger i huset intill
Kaffebar
Kaffebar på Bysistorget.
Bästa restauranger
Bästa restauranger – Ichi, Racamaca, Liebling, Barrels Burgers och Barabao.
Mariatorget
Mysiga kvarter, barer och parker intill Mariatorget

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1905

Gropen 22 är ett klassiskt jugendhus med adress Hornsgatan 70. Det samkomponerades med grannhuset på Hornsgatan 68 och båda husen ritades av arkitektduon Dorph och Höög. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden. Gropen 22 stod klar 1906. Byggherren hette Hans Risberg, och han flyttade också in i huset. Det var även han som lät uppföra grannhuset. När huset stod nytt var det inrett med stora lägenheter. Fem rum och kök med en stor hall i gathuset och tre rum och kök plus alkov i gårdshuset. Husets lägenheter var påkostade och inredda med wc, vilket var en nyhet vid denna tid. I gathuset fanns dessutom toalettrum med handfat och badrum som med största sannolikhet fick värme och varmvatten av en badkamin. Samtliga bostadsrum värmdes upp av kakelugnar. 1936 moderniserades fastigheten och lägenheterna fick centralvärme. I mitten av 1990-talet genomfördes en större ombyggnad då lägenheterna delades upp i mindre enheter, om ett till två rum och kök eller kokvrå. Samtliga fick moderna kök och våtrum och dessutom sattes nya fönster in. Delar av vinden inreddes också och på senare år har ytterligare vindsinredning skett. Husets fasad är putsad i ljusgult över en bottenvåning klädd med släthuggen natursten, och pryds av ett mjukt rundat burspråk med balkong högst upp. Ovan takfoten avslutas burspråket av en prydnadsgavel. I anslutning till burspråk och port finns vackra jugendornament. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Hornsgatan 70

Föreningen

Brf Hornsgatan 70 (org: 769604-3293) är en äkta bostadsrättsförening som består av 23 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt (338 kvm) vilka ger en avsevärd intäkt. Föreningen förvärvade och äger fastigheten Gropen 22 i Stockholm 2002 och man äger marken.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en välskött fastighet med tillgångar i form av lokaler som ger goda intäkter. Man amorterar årligen och belåningsgraden är ca 7 200 kr/kvm/bostadsyta. Nuvarande avgifter avser täcka även kommande underhåll och föreningen har i nuläget inga planer på några avgiftsändringar.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2019 = 1 163 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2019 = 465 kronor) vid varje pantsättning.

Renoveringar, i urval

2021 Ommålning av entréplan, renovering av gårdsvägg och ny tvättmaskin. 2020 Godkänd OVK och brandtekniska förbättringar. 2017 Målning av hiss inkl schakt. 2016 Ommålning och förbättringsmålning av yttertak. 2015 Installation av Internet (fiber), ommålning av entréport. 2013–2016 Renovering av trapphusen. 2012 Omläggning av tak på 70A. 2008 Nya tätskikt gården. 1994 Rörstambyte, elstambyte, nyinstallation av hiss, nya balkonger, omputsning fasad.

Planerat underhåll

2022 Förbättringsmålning samt mindre underhåll tak och underhållsspolning av stammar.

Gemensamma utrymmen

Högt upp i huset på 5 trappor har föreningen en gemensam bastu med fönster mot innergården och utsikt över tak. På entréplanet finns en tvättstuga samt ett cykel- och barnvagnsrum. Tvättstugan har två stora tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om cirka 5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Fiberbredband (200/200) installerades våren 2016 och ingår i avgiften.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående information grundas på föreningens hemsida och årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hornsgatan och Mariatorget med dess omgivningar innefattar restauranger, barer, caféer, bagerier och butiker i mängd, bekvämt belägna inom max tio minuters promenad. På denna adress bor du granne med Folkoperan och i samma hus ligger Bar Republik. Kvarteren huserar en mängd förträffliga specialbutiker, såväl gamla trotjänare som nyare. Man får heller inte glömma det stora vintageutbudet i området. Flera bra matbutiker samt Systembolag ligger nära och tunnelbanan är endast två minuter bort. Platsen är både urban och omgiven av grönska. Lugnare oaser som Skinnarviksberget, Mariaberget och Tantolunden finns också nära, inkluderat vackra vyer och fina promenad- och löpvägar. De rosa blommande körsbärsträden på Bysistorget är en attraktion varje vår.