Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 5C
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 66 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 944 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband, Kabel-TV basutbud, IP-Telefoni, sam Balkongavgift. )

Heleneborgsgatan 5C

RADHUSKÄNSLA PÅ SÖDERMALM – NYRENOVERAD TRERUMMARE MED EGEN UTEPLATS & TRÄDGÅRD

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: SYLWAN STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 5C
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0.5 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
66 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 944 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband, Kabel-TV basutbud, IP-Telefoni, sam Balkongavgift.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 028 kr/år
Total driftskostnad
6 028 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tjoget
Café Dello Sport
Bada på Långholmen eller Reimers
Vurma
Bio Rio

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: HÖÖG & MORSSING 1912

Gunnar Morssing utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan mellan åren 1901-1904, och strax efter det vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Kurskamraten Carl Bergsten var en kort tid hans kompanjon då de båda delade samma förkärlek för tjugotalsklassicismens lekfulla formspråk, en stil som återspeglas i många av Morssing ritade bostadshus i 1920-talets Stockholm. År 1910 blev Morssing delägare i det då redan väletablerade arkitektföretaget Dorph & Höög, där han ersatte Victor Dorph. Huset på Helenborgsgatan 5C uppfördes under denna period, år 1912, och stod inflyttningsklart två år senare. Föreningen bildades i sin tur år 1996 och består av 35 bostadsrätter och tre hyreslokaler. Föreningen erbjuder en grönskande, välskött innergård med lekplats, grill och olika sittgrupper samt hobbyrum och barnvagnsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Vi i femman

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Muttern 8. Föreningen består av 35 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Höög & Morssing.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1984.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering där bl.a nya stammar för vatten och avlopp installerades, fasader och yttertak renoverades. 1977 - Fastigheten anslöts till fjärrvärme. 2004 – Stamspolning. 2014 – Stamspolning. 2012 – Fönstermålning. 2012 - Gårdsbjälklagen på de båda gårdarna renoverades. 2013 - Taket på gatuhuset lades om. 2015 - Nya entrédörrar. 2014-2015 - Relining avloppsstammarna samt byte av stammarna i källarutrymmen. 2017-2018 - Renoverades hissarna och hisskorgar byttes ut. 2018 - Fiber installerades i lägenheterna. 2019 - Trapphusen har målats. 2020 – Renovering av toalett trapphus, renovering av dörr mot gården A-hus, Beskärning av träd på innergård. 2021 – Installation av nya fönsterventiler.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att under 2022 renovera fasaden samt stuprännor.

Ekonomi

Skulder till kreditinstitut uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 11,3 mkr, vilket ger cirka 4500 kr/kvm boyta. Föreningen amorterar enligt plan.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar över hela 4 st förråd. 2 st i källaren och 2 st på vinden, om totalt ca 20 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket trivsam och barnvänlig innergård som för några år sedan rustades upp av trädgårdsmästare och som idag rymmer sandlåda, lekplats samt två uteplatser varav den ena rymmer det stora sällskapet och är perfekt för kalas, grillkvällar eller föreningens kräftskivor. Planteringar, plommonträd och häckväxter ramar in den under sommartid grönskande innergården. Föreningen har en tvättstuga med fönster mot gård som är utrustad med tre tvättmaskiner, två torkskåp, en torktumlare samt en mangel. För förvaring av cykel finns två cykelrum i källare samt två platser på gården. Det finns även tre utrymmen (en i varje trappuppgång) för förvaring av barnvagnar i fastigheten. I föreningen finns även ett uppskattat hobbyrum.

Bredband och tv

Fastigheten är ansluten till kabel-TV och bredband, leverantör Com Hem. Bredband via fiber.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär. Här bor du granne med Södermälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Mysiga och lugna kvarter, naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet – kanske är det vad som gör Hornstull så speciellt. Omringat av vatten och med ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Stadsbuss fyra går i princip utanför porten och en minut bort ligger både tunnelbanan och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.