Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Åsögatan 187
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 025 kr/mån inkl värme, vatten k-tv bas samt bredband )

Åsögatan 187

SOCIAL, LJUS, VÄLPLANERAD OCH NYRENOVERAD JUGENDTVÅA

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÈN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 187
Område
Södermalm - Sofia
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 025 kr/mån inkl värme, vatten k-tv bas samt bredband

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Nizza och Cave Nizza
Pom & Flora
Voisine
Ai Ramen
Lotsgatan med sin gamla arbetarbebyggelse

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Huset

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm bebyggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar, och Fyrtornet 1 på Åsögatan 187 färdigställdes 1911. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Améen står bakom flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Hazeliusporten vid Skansen. Han arbetade tillsammans med Isak Gustaf Clason med nybyggnaden av Nordiska museet, och han ledde arbetet med restaureringen av Drottningholms slott 1907–1912. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner även på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. På Åsögatan 187 utgör växlingen mellan grov och slät ljusgul puts fina dekorationer. Huset har också ett tjusigt gavelkrön. Portarna är ursprungliga, i trä och glas med överljus. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening och föreningen registrerades 1999. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10, Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.738 m2.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

1992-1994 - ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna.

2002/2003 - fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år.

2006 - trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende.

2007 - förnyelse sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan.

2007/2008 - genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK.

2009 - renoverades de gemensamma tvättstugorna.

2014 - modernisering av föreningens hissar.

2015 - gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2016 - uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning. Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat.

2017 - ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2020 - renovering av fasaderna mot gatan Erstagatan 11-15 samt Åsögatan 185. Byte av ventiler

och termostater i samtliga radiatorer, samt injustering av värmesystemet. Installation av fiber via

Svagströmsbolaget. I april 2021 avslutas gruppavtalet med ComHem om internet, och går istället

över till Bahnhof. Internet ingår fortsatt i avgiften.

2021 Föreningen har ingått avtal med företaget Berg & Landskap ombyggnation av övre gården med syfte att göra den lika attraktiv och grön som nedre gården. Övre gården rensas på asfalt för att ge plats åt mer växtlighet och mer livfulla betongplattor.Samtidigt planeras att ta bort asfalten i körportarna på Sågargatan 8 och Erstagatan 11 och ersätta den med granitplattor. Arbetet med att renovera övre delen av gården är i princip klart. Vissa planteringar samt montering av räcke utanför sorteringsrummen kvarstår dock samt viss stenbeläggning kvarstår.

Kommande renoveringar

Ovk kontroll planeras under 2021. Inga avgiftshöjningar är planerade.

Avgifter

Föreningen tar ut 3,5 % av basbeloppet i överlåtelseavgift och 1,5 % av basbeloppet i

pantsättningsavgift.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har 3 842 kr/kvm/boyta enligt årsredovisningen för 2020. Föreningens totala bostadsyta är 4738 kvm.

Tvättstuga

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Bredband kommer från april 2021 levereras via Bahnhof 1000/1000 mbit och ingår i avgiften. Föreningen har tecknat ett gruppavtal via Bahnhof. Man kan även nyttja comhem men mot en kostnad.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


På denna adress bor du i vackra och lugna kvarter där man kan hitta många fina platser att strosa på. Samtidigt har det i detta område hänt mycket på nöjesfronten, med ett restaurangutbud som naturligt rör sig mellan budget och lyx. I kvarteren hittas exempelvis ställen som Ai Ramen, Pat´s Place, Café Nizza, Nook och Punk Royal. Två vinbarer ligger inom hundra meter och dessutom finns Nytorget på kort promenadavstånd. Vill man ha lugn och ro går man till Lotsgatan i kvarteret intill, med kulturhus och kullerstenar, park och utkiksplats över vattnet och inloppet till Stockholm. Vita Bergen ligger heller inte långt bort, och vill man åt friluftsliv på riktigt tar man bussen från Londonviadukten till Hellasgården och Nackareservatet.