Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Renstiernas gata 41 A
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 62 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 080 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband )

Renstiernas gata 41 A

ANNO 1882 - LJUS OCH SOCIAL TVÅA INTILL VITA BERGEN, BYGGLOV FÖR BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Renstiernas gata 41 A
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
62 kvm
Föreningens information
Avgift
4 080 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
5 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Nizza
Kafferang
Vina vinbar
Pom & Flora
Liberdade

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: J O NORDLÖF 1882

Kritan 2 och de intilliggande husen i kvarteret Kritan byggdes under 1880-talets början, en period i Stockholms historia då det byggdes som aldrig förr. Kritan 2 stod klar 1882 och är ett tidstypiskt 1880-talshus i nyrenässansstil med rustik bottenvåning och rikligt dekorerade våningsplan med bland annat pilastrar och fönsteröverstycken avdelade av kraftiga våningsband. Det är svårt att tro att fastigheten då den var ny innehöll boenden för mindre bemedlade, men är ett bevis på hur välarbetade även dessa hus var. Samtliga fastigheter i kvarteret Kritan är grönklassade i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Kritan i Stockholm

Föreningen

Brf Kritan i Stockholm (org. nr. 769604-3905) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Kritan 2, 3, 4 och 5 år 2001. Föreningen omfattar adresserna Renstiernas Gata 41-47 och består av totalt 49 lägenheter, varav 44 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter med hyresrätt, samt två hyreslokaler. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Föreningens lån uppgick per den 31 december 2020 till 2 942 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo Group AB och den tekniska förvaltningen sköts av AB Energibevakning.

Bredband och kabel-tv

Föreningen får bredband levererat av Ownit (fiber är indraget och 100 mbit ingår i månadsavgiften) och kabel-tv levererat av Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns fyra välskötta innergårdar mot Vitabergsparken med vackra träd, buskar, gräsmattor och blomsterplanteringar. Varje gård är försedd med flera möblerade sittgrupper och grill. På entréplan på Renstiernas Gata 41 och 43 finns tvättstugor utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Cykelförråd.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen, samt en pantsättningsavgift på 470 kr av pantsättaren.

Renoveringar i urval

2020 byte av koddosor till portarna, 2019 renovering och modernisering av hissar, 2017/2018 byte av fläktar ventilationen, 2016 fasader, fönster, 2014/2015 trapphus, säkerhetsdörrar i varje lägenhet, taksäkerhet på samtliga tak, 2014 ny fjärrvärmecentral, 2010-2011 spolning av stammar, ommålning av tak, 2007 nya fläktmotorer till ventilationen, 2005-2006 renovering av tvättstugorna, installation av nya maskiner, installation av värmekabel under tak, 1987-1988 byte av v/a-stammar och elstigare i gatuhusen, putsning av fasaden, nyinstallation av hissar och fjärrvärme, gårdshuset byggdes om till bostäder.

Planerade renoveringar

2022 balkonginstallation. Styrelsen följer en underhållsplan och ser över vilka prioriteringar som ska göras.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Hemsida

www.brfkritan.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från bl.a. föreningens årsredovisning för år 2020 samt kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Kritan har ett fint läge vid foten av Vita Bergen och dess kulturbebyggelse, med direkt närhet till Nytorget och SoFos alla nöjen med restauranger, caféer och butiker. Omgivningarna med mycket grönska är lika närvarande som pulsen och stadslivet är lättillgängligt. Det rikliga restaurangutbudet går inte att tröttna på. Närområdet ger också många mysiga promenadstråk och man har även nära till vattnet vid Årstaviken och Hammarby sjö. Flera busslinjer passerar här vilket smidiggör kommunikationer.