Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Allhelgonagatan 15, 1,5 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 57 kvm
SS 21054:2020 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 345 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv )

Allhelgonagatan 15

LJUS, LUFTIG OCH VÄLPLANERAD TVÅA MED SÖDERLÄGE

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Allhelgonagatan 15, 1,5 tr
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
57 kvm
SS 21054:2020
Avgift
2 345 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv

Driftskostnader

El
5 550 kr/år
Försäkring
2 880 kr/år
Total driftskostnad
8 430 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Elkostnad beräknad på nuvarande höga prisnivå (tidigare ca 3 600 kr/år).

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bar Agrikultur
Njut av säsongens svenska råvaror och gott gin i en varm och social atmosfär vid Nytorget
Eriksdalslunden och Tanto
Koloniträdgårdar och trevliga promenadstråk
Nem Nem Quan
Smakrik vietnamesisk mat på Åsögatan
Årstaviken
Trevlig promenad runt västra Södermalm och Årsta

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930-1931

Husen längs Allhelgonagatan och uppfördes i början av 1930-talet och byggnaderna präglas av det stilskifte som skedde vid denna period då klassicism övergick i funktionalism. Huset på tomten Kvadraten 34 på Allhelgonagatan 15 uppfördes 1930–1931 men andas mycket 1920-tal med spröjsade fönster med tre glas i varje båge och en slammad (tunnputsad) fasad i en ljusrosa kulör. Huset ritades av Martin Bocander och Albin Cronvall. Bocander och Cronvall var byggnadsingenjörer och ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen. De har bland annat ritat huset på grannfastigheten Kvadraten 33. De drev egen firma tillsammans, som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström och Ekman. Fastigheten grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Helgonet

Antal lägenheter och lokaler

Brf Helgonet är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 19 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners/Folksam.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via Rotsac konsult.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på 3,19 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 2 626 kr/kvm bostadsrättsyta. Sammantaget en låg belåningsgrad för Södermalm. Den kvarvarande hyresrättslägenheten är en trea på 71 kvm och att anse som en rejäl dold tillgång. Hyresintäkterna för lokalen och lägenheten uppgick 2020 till ca 127 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften (8 valfria kanaler och 8 standardkanaler). Fiberuppkoppling via Ownit finns indraget i alla lägenheter.

Tvättstuga och övriga gemensamma utrymmen

Tvättstugan ligger i källaren vid cykelrummet. Soprum finns vid källarentrén. Det finns möjlighet att slänga mindre grovsopor samt återvinna tidningar, batterier, mindre el-avfall osv. Föreningen har en terrass på husets baksida med bland annat grillmöjligheter. Gemensam bastu finns på nedre botten, till höger om dörren in till cykelrummet.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 2 kvm.

Städning

Föreningen har anlitat extern städfirma. Två gånger om året annordnas gemensamma städdagar.

Renoveringar

1986 stambyte. 2010 renovering bakgård. 2011 rensning ventilationskanaler. 2012 byte entréparti, byte dagvattenbrunn utanför huset, omdragning avloppsledningar, renovering tak/nockplåt 1st vindslägenhet. 2013 renovering vädringsbalkonger, ommålning utvändigt fönster. 2016 byte till säkerhetsdörrar. 2016 målning av trapphus. 2016 sanering pga fuktskada i källare. 2018 Byte av låssystem. 2018 längre snörasskydd på taket har monterats samt fartrännor och skorsten målats. 2019 målning av fotplåt och fotränna. 2019 Högtrycksspolning av avloppstammar och ledningar. 2019 fönsterrenovering, byte till isolerglas i innerbåge. 2020 byte av värmeanläggning och termostater.

Kommande renoveringar

Fasadrenovering ligger som en kommande punkt på underhållsplanen men det är inte bestämt när den ska genomföras.

Kontroll information

Ovanstående kommer från årsredovisning 2020 samt avstämning med styrelsen den 3 nov 2021. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

Här bor du mycket bekvämt mitt på Södermalm och nära till det mesta. SoFo, Skanstull, Mariatorget, Götgatspuckeln och Medborgarplatsen ligger alla på kort gångavstånd. Allhelgonagatan är en lugn och fin liten gata vid Helgalunden och på nummer 15 bor du på den östra delen av gatan som är en återvändsgata som slutar/börjar med trappor mot Götgatan. Tunnelbanan nås på bara någon minut hemifrån. Läget är mycket centralt och samtidigt avskilt. Som boende mitt emellan Skanstull och SoFo är det bara att välja och vraka ur ett stort restaurang- och caféutbud och av shopping i små unika butiker eller större kedjor. Fina promenadstråk och motionsmöjligheter i närheten finns vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.