Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hövdingagatan 40
  [Område] => Aspudden
  [Våning] => 0, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 019 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband. )

Hövdingagatan 40

RADHUSKÄNSLA I ASPUDDEN – EGEN INGÅNG OCH TVÅ UTEPLATSER

FOTO: JOHANSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hövdingagatan 40
Område
Aspudden
Våning
0, ej hiss
Rum
2,5 rum och kök
Area
71 kvm
Föreningens information
Avgift
4 019 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 145 kr/år
Total driftskostnad
7 145 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken/Örnsbergs klippbad
För promenad eller bad.
Konditori Örnsberg
Handlar ofta frukost och lunch där.
Aspuddsparken
Djurpark, ponnyridning, café m m, längre upp på samma gata.
Bar Libertin
Mysig vinbar!
Fabelbar
Beställ en massa goda smårätter och ett gott glas till.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Adrian Langendahl, 1950-55

Vattenfågeln 12 med adress Hövdingagatan 28–40 är ett förhållandevis stort bostadshus som består av sex sammanfogade byggnadskroppar som är något förskjutna i både sid- och höjdled i förhållande till varandra. Den större och ursprungliga delen av huset stod färdig 1949 och den vinkelställda byggnadskroppen där denna bostad ligger tillkom i mitten av 1950-talet och kom att inrymma bibliotek, barnstuga och ungdomsgård. Alltsammans ritades av arkitekt Adrian Langendahl. Langendahl var en produktiv yrkesman som bland annat ritat Södermalmskyrkan, S:t Görans kyrka, stadshuset i Tranås och radhusområdet Långseleringen i Vällingby. Hans stil är särpräglad och byggnaderna sticker vanligtvis ut, bland annat genom att han ofta valde att sätta in spröjsade fönster. Vattenfågeln 12 bevarar många fina originaldetaljer. Byggnaden vilar på en grå sockel och därovan är fasaderna putsade med ädelputs i olika ljusa nyanser av vitt, gult och rosa med slätputsade vita fönsteromfattningar. Entréerna är indragna från fasadlivet och portarna är av ek med stora glasytor som är krysspröjsade, ett vackert och särpräglat minne från husets arkitekt. Fastigheten är grönklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Hövdingen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Hövdingen (org. nr 769606-3689) innehar fastigheten Vattenfågeln 12 i Örnsberg/Aspudden i Stockholms kommun. Föreningens byggnad är uppförd 1948-1951. Föreningen består av 44 st lägenheter varav två av dessa är hyresrätter. Fjärrvärme tillämpas.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2000 och tog sannolikt över ägarskapet av huset då.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via REVAC Redovisningsbyrå AB. Teknisk förvaltning i styrelsens regi med hjälp av Peter Rutherhagen.

Renoveringar

Stambyte av kök och badrum 2004. Ny el i hela fastigheten och i lägenheter med nya proppskåp och jordfelsbrytare. Delar av stam under källargolv byttes ut. Renovering av tvättstuga m.m. 43 st nya förråd byggdes i källarutrymmena under gavelutbyggnaden. 2005, ny eldragning i källarplanet. En lokal byggdes om till bostadsrätt. 2006, två lokaler byggdes om till 4 st bostadsrätter. 2007, en lokal byggdes om till en lägenhet. 2007-08, renovering av trapphus med ommålning. 2009, renovering av fasaderna. 2013, fiberlösning via Bredbandsbolaget. Rensat ventilationskanaler. Radonmätning utförd och godkänd för alla lägenheter. Alla kanaler för ventilation rensade. Trefas till köket, tidigare en-fas. 2020, energideklaration.

Kommande renoveringar

Styrelsen utreder plan för upprustning av föreningens fönster.

Ekonomi

Föreningens lån (2021) uppgår till cirka 4,8 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,800 kr/kvm boyta. Detta är i princip en tredjedel av den genomsnittliga belåningsgraden för området. Årliga intäkter uppgår till drygt 1,9 mkr. Eftersom man har två hyresrätter kvar i föreningen så kan dessa vara tillgångar den dagen de eventuellt upplåts. Det finns ca 1,4 MKR i kassa & bank.

Avgifter

Avgifterna kommer att höjas med 10% från årsskiftet 2022/2023. Styrelsens ord om höjningen: För att behålla föreningens goda ekonomiska status måste vi, likt de flesta andra, anpassa avgiften till de ökade kostnaderna för räntor och driftkostnader.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i bottenvåningen (port 30 & port 32). 3 st tvättmaskiner (varav en grovtvättmaskin), torkskåp samt torktumlare. Två separata torkrum samt mangelrum. Spontan-tvättmaskin (ej bokningsbar) finns i port 38.

Städning

Man lejer bort för periodisk skötsel och trappstädning. Föreningen arrangerar städdagar, två gånger per år.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga parkliknande grönytan vid husets norrsida med egen lekplats för barnen. På husets framsida mot söder finns gemensam grillplats samt även flera odlingslådor och rabatter. Föreningen har ett snickerirum, barnvagnsförråd (vid entrén, ej trappor), soprum med källsortering och ett stort cykelförråd.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera på omgivande gator för 500 kr/mån.

Avgifter, Bredband och TV

Fiberbredband från Telenor och tv-baspaket från Com Hem. Ingår i avgiften. En överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet debiteras köparen. En pantsättningavgift om ca 1% av prisbasbeloppet debiteras pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från styrelsen samt föreningens officiella handlingar 2022-10-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hövdingagatan ligger i ett grönt och lummigt område, nära Aspuddens idrottsplats och populära Aspuddsparken med djurpark, ponnyridning och café. Dessutom har man även promenadavstånd till Vinterviken med koloniträdgårdar och trädgårdscafé och till bad vid Örnsbergs klippor. Det är ett boende med en fin mix av natur och nöjen, med ett trevligt utbud av restauranger, caféer och butiker nära. Fabel bar och Libertin är några restaurangfavoriter i området och den återöppnade kvartersbion Aspen ett trevligt tillskott. Från lägenheten är det bara 200 meter till tunnelbanan som tar dig till Södermalm på 6 minuter, samt bussar mot Gröndal och Bagarmossen.