Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermalmstorg 8
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 24 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 371 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv bas. )

Södermalmstorg 8

PÅ HISTORISK ADRESS - MYSIG ETTA MED ANOR I 1700-TALET

FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermalmstorg 8
Område
Södermalm
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
24 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 371 kr/mån Inkl; värme, v/a, kabel-tv bas.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Blå dörren, i grannhuset
Tårtan café
Omnipollos hatt
Stigbergets fot
Hernö ginbar
Brunogallerian

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd, 1759

Under 1640-talet lät vinskänken Hans Marschalck uppföra två trevåningshus på tomten Överkikaren 34, det ena med huvudfasad mot Södermalmstorg och det andra vid Hornsgatan 2–4. Hans Marschalck bodde redan i ett hus i kvarteret och fick den attraktiva hörntomten till skänks av drottning Kristina. Under 1600-talet låg Värdshuset Svanen på adressen Hornsgatan 4, och delar av källaren, som var från början av 1600-talet, finns ännu kvar som en del av fastigheten. Svanen drevs sedan av vinskänken Marschalck och hans ättlingar till 1600-talets slut. I juli 1759 inträffade den förödande Mariabranden på Mariaberget som även drabbade husen i kvarteret Överkikaren. Efter den uppfördes en ny flygel mot gården. 1907 anlitades arkitekt C A Danielsson-Bååk till att bygga om och modernisera fastigheten. Den mest omgripande förändringen skedde vid Hornsgatan 4 som fick en helt ny fasad i avvikande utseende med en trappstegsgavel, burspråk, småspröjsade fönster och tegelröd puts. Byggnadsdelen i hörnet och mot Södermalmstorg genomgick också vissa förändringar, men inte alls lika radikala. Byggnaden betraktas som ett av Södermalms bäst bevarade 1600-tals-stenhus och har såklart den högsta klassificeringen, blå, i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering.

FÖRENINGEN

Brf Stockholms ström 1

Antal lägenheter och lokaler

Brf Stockholms Ström 1 (769615-4041) är en äkta bostadsrättsförening som registrerades år 2006. Föreningen innehar tomträtten till fastigheten Överkikaren 34 med adresserna Hornsgatan 2-4 samt Södermalmstorg 8. Fastigheten består av ett flerbostadshus och föreningen har 14 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler upplåtna med hyresrätt. Den totala boytan är 1 580 kvm.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt som löper t o m 2029-01-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Urval renoveringar

2019 renovering av innergård, 2018 ommålning av nedre delen av fasaden, 1998 stambyte, fasadrenovering, renovering av tak.

Kommande renoveringar

Det fanns planer på att bygga om soprummet på innergården men det blev uppskjutet under pandemin.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi tack vare läget och goda lokalintäkter, de långfristiga skulderna är ca 21,5 mkr vilket ger en belåning på ca 13 607 kr/kvm boyta. Föreningen har under pandemin beviljat viss hyresreducering för lokalhyresgästerna, trots detta har de under 2020 nått ett resultat på drygt 200 tkr. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftshöjningar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innergård med planteringar, soprum, tvättstuga utrustad med en tvättmaskin, två torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, v/a, grundutbud för kabel-tv via Tele2

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet (f n 1 190 kr) samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen, delat ägande godkänns från fall till fall med minsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information föreningens stadgar, senaste årsredovisning och kontakt med styrelsen i november 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress gör sig historiens vingslag alltid påminda, precis som nuet och Stockholm i förändring. Det är en häftig plats att bo på och uttrycket ”att ha staden för sina fötter” passar aldrig så bra som här. Här befinner man sig mitt i stan och promenerar med fördel dit man vill gå. Det mesta i stan går att nå till fots inom 30 minuter. Annars finns såklart slussens tunnelbana, bussar och båtar tillgängliga alldeles runt knuten.