Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skidvägen 21
  [Område] => Västertorp/Hägerstensåsen
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 69 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 745 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband. )

Skidvägen 21

LJUS OCH VÄLPLANERAD GAVELTREA HÖGST UPP MED BALKONG

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skidvägen 21
Område
Västertorp/Hägerstensåsen
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
69 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 745 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband.

Driftskostnader

El
6 200 kr/år
Försäkring
4 055 kr/år
Total driftskostnad
10 255 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn i hushållet.

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Martta Ypyä, 1949

Paråkaren 1 med adress Skidvägen 15–21 är ett bostadshus som uppfördes av Familjebostäder/HSB och ritades 1949 av arkitekt Martta Ypyä. Martta Ypyä (1904–1992) var född i Finland och mestadels verksam där, men bodde under några år även i Köpenhamn och i Stockholm, där hon mellan 1944 och 1950 var anställd hos HSB, först som planerare, sedan som planeringschef. Hon var en av få kvinnliga arkitekter verksamma i Sverige vid denna tid. Paråkaren 1 är ett smalhus med fyra bostadsvåningar ovanför entréplanet där det finns butikslokaler. Entréer och skyltfönster är placerade mot en intilliggande park och de utgör ett både vackert och välbevarat stråk, vilket även husets fasad är, med ursprungliga balkonger, smidesutsmyckningar och burspråksfönster. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Paråkaren

Antal lägenheter och lokaler

Brf Paråkaren är en äkta bostadsrättsförening som bildades 2006. Föreningens fastighet består av ett flerbostadshus på adressen Skidvägen 11-21. Föreningen har 29 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 3 lägenheter upplåtna hyresrätt samt 9 uthyrda lokaler. Den totala lägenhetsytan är 2 032 kvm och lokalytan är 816 kvm.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nuvarande avtal sträcker sig till år 2029.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Simpleko AB. Teknisk förvaltning sköts av AB energibevakning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Nordeuropa Försäkring där styrelseförsäkring ingår.

Urval renoveringar

Yttertak renovering, 1995. Stambyte, 2000. Elrenovering, 2003. Hissrenovering, 2006. Fasad, tak, fönster och balkongrenovering, 2010. Renovering av tvättstuga samt installation av fjärrvärme, 2010. Fönsterrenovering 3-glas, 2014. OVK, 2016. Slipning av dörrar och skyltfönsterpartier, 2021. Se årsredovisning för fler utförda underhållsarbeten.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade närmsta tiden. De ska rensa ventilationskanalerna under 2022.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och amorterar löpande på sina lån. De långfristiga skulderna är ca 5,5 mkr vilket ger en belåning på 3035kr/kvm boyta. Det finns ca 1,15 mkr i kassa & bank. Det finns inga avgiftsändringar planerade.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga som är utrustad med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp och mangel. Det finns förråd till uthyrning i källaren. I källaren finns även ett cykelrum som nås från trapphus eller baksidan av huset. Det finns tre takterrasser i huset som är möblerade med stolar och bord.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband

Värme, V/A & bredband ingår i avgiften. Bredbandet som ingår är fiber från Stockholms statsnät, 1000/1000.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Förorternas Östermalm var smeknamnet på Västertorp då det var nybyggt på 1950-talet. Känslan idag är dock kanske mer en mysig småstad med ett trevligt förortscentrum i en välplanerad miljö med småbutiker och matställen. Området är också mycket barnvänligt och bebos av många barnfamiljer. Det finns flera förskolor i närheten och många är nybyggda. Parkleken Lugnet är kanske en av de härligaste lekparkerna i stan, här finns bland annat en plaskdamm. Bada kan man även göra på Personnebadet, i Västertorpshallen eller ta en promenad till badklipporna i Örnsberg. Med tunnelbana i samma kvarter och påfart till E4 nära förenklas och förkortas resande och restider.
Till det praktiska hör också att det finns en bensinmack nära och man bor mitt emellan Hägerstensåsens och Västertorps centrum med bara några minuters promenad åt båda hållen.