Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Falugatan 16, 3 tr
  [Område] => Vasastan - Röda bergen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 49 kvm
Föreningens information
Enligt föreningens register är bostaden registrerad som 1 rok. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 642 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-tv basutbud. Obl tillägg om 79 kr /mån för Bredband tillkommer på avgiften )

Falugatan 16

VACKERT RENOVERAD TVÅRUMMARE MED FÖNSTER I TVÅ VÄDERSTRECK I MYSIGA RÖDA BERGEN

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: ONO STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Falugatan 16, 3 tr
Område
Vasastan - Röda bergen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
49 kvm
Föreningens information
Enligt föreningens register är bostaden registrerad som 1 rok.
Avgift
2 642 kr/mån Inkl. Värme, VA, Kabel-tv basutbud. Obl tillägg om 79 kr /mån för Bredband tillkommer på avgiften

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Brunnsvikens badplats
800 grader
Bästa pizzan i Sthlm!
Our Legacy
Butik i grannhuset
Lillebrors bageri
De gömda små parkerna i Röda Bergen

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1925

I slutet av 1910-talet fick den nordiska klassicismen fäste och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. Strama, enkla fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal blev snart allenarådande. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge vilket ger sexrutade fönster, något som huset på Falugatan representerar väl. Byggnaden är uppförd i tre till fyra våningar samt källarvåning och har en mycket vacker och välbevarad fasad som komponerats på så sätt att den stora byggnaden uppfattas som flera mindre. Mot Rödabergsgatan är bottenvåningen grovt spritputsad i en grå nyans och här finns också en välvd portik som leder in till Hedemoratäppan. Ett plåtskott våningsband avdelar bottenvåningen från övriga delar av fasaden som är tunnputsad i en rosa nyans. De lägre delarna av byggnaden vilar på en grå sockel och därovan är fasaderna tunnputsade i olika nyanser av vitt och gulrosa. Portalerna är utförda i puts och stramt profilerade. Portarna är utförda i trä och glas och dekorativt spröjsade. Arkitekt för projektet var ingen mindre än Sven Wallander. År 1923 var han en av de drivande krafterna bakom starten av HSB och därefter kom han att ägna merparten av sin tid åt denna kooperativa rörelse, och han ritade mycket kring kvarteren i till exempel Röda Bergen. Fastigheten Humleboet 17 är stor med hela tio trapphus och ägs idag av BRF Humleboet 17.

FÖRENINGEN

HSB BRF Humleboet 17 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Humleboet 17. Förening består av 139 lägenheter, varav samtliga bostadsrätter. Föreningen har även 2 st lokaler upplåtna med hyresrätt. Föreningen har några anspråkslösa källar/marklokaler som för närvarande inte upplåts. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av Sven Wallander år 1925.

År föreningen övertog fastigheten

1925.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark (bortsett från portiken där stadens gatumark går) påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Fastigheter AB.

Garage och parkering

Föreningen har inga egna p-platser eller garageplatser utan det är boendeparkering via Stockholms stad på gatan som gäller.

Renovering

1985-1993 - Avloppsstammar inklusive anslutningar till våtrum och kök. 2000 - Del av fasader renoverade. 2007 - Byte av elstigare, samtliga lägenheter har försågs med 3 fas. 2012-2013 - Tak. 2014 - Fasad samt utsida fönster mot Rödabergsbrinken, Rödabergsgatan och Falugatan. 2018 - OVK. 2018 - Renovering av resterande fönster utsida. 2021 - Föreningen har precis avslutat en konvertering av delar av vindsutrymme till lägenheter. De sista byggställningarna plockas ner under kommande vecka.

Kommande renoveringar

Under 2022 så kommer trapphusen att renoveras tidsenligt. Radiatorventiler i samtliga lägenheter kommer att bytas och injusteras.

Ekonomi

Föreningens skuldsättningsgrad är ca 3 700 kr/kvm enligt årsredovisningen 19/20. Dock har föreningen nyligen upplåtit nya vindslägenheter och amorterat av ca hälften av sina lån vilket sänkt belåningsgraden till det halva ungefär. Vilket får anses vara en låg belåningsgrad.

Föreningen besitter stora dolda tillgångar i form av ej upplåten vind. I konverteringen till vindslägenheter som precis skedde så nyttjades halva vinden i 3 av trappuppgångarna, vilket gör att det således finns 7 st vindar orörda kvar.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förråd

Lägenheten disponerar 2 st förråd. Ett om ca 10 kvm och ett om ca 5 kvm.

Gemensamhetsutrymmen

Två trivsamma grönskande arkitektritade trädgårdar med utemöbler och grillar på sommaren. Två tvättstugor varav ena med 6 st tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel samt 2 torkrum. Den andra tvättstugan är utrsustad med 3 tvättmaskiner torktumlare samt torkskåp. Bastu med plats för 10 personer på Rödabergsbrinken. Stor gemensamhetslokal. Miljö/Soprum. 2 st cykelrum/barnvagnsrum.

Bredband

Alla lägenheter har bredbandsuttag (hastighet 100/100 Mbps) med kollektiv anslutning till Ownits bredband. Avgiften för bredbandet debiteras med 79kr per månad och hushåll.

TV

ComHems grundutbud ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt uppgifter från föreningens årsredovisning 2019/2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

Besök gärna föreningens informativa hemsida

http://humleboet.com/

OMRÅDET

Röda Bergen är en mysig stadsdel med riklig historia mitt i Vasastan. Byggnadsplanerna utgick från att gator och byggnader skulle följa terrängen, ”brutna gator” gjorde att perspektiven aldrig blev för stora. De planterade gårdarna gav en stadsdel med många avskilda vrår och buskage som skyddade från såväl blåst som insyn. Detta bidrog till områdets intimitet, tysthet och privata karaktär. Här har du tillgång till lugnet i Röda Bergen, vimlet runt Rörstrand, bekvämligheterna och storstadskänslan i Hagastaden likväl som närheten till Hagaparken med promenadstråk och bad. Vasastans breda utbud av restauranger, barer och caféer bidrar till goda dagar likväl som de stora stadsparkerna Vasaparken, Vanadislunden och Observatorielunden. Här bor du mitt emellan Torsplan och Sankt Eriksplan med ypperliga kommunikationer med både tunnelbana, pendeltåg och busstorg.