Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 74B
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns, Rymlig hiss som rymmer barnvagn
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 78 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt lägenhetsförteckning [Tomtareal] => [Avgift] => 4 249 kr/mån Inkl; värme, v/a )

Bondegatan 74B

PÅ FJÄRDE VÅNINGEN – VACKER OCH NYRENOVERAD TREA MED BALKONG MOT GÅRD

FOTO: JOHANSEN STYLING: TUNEBERG TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 74B
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 5, hiss finns, Rymlig hiss som rymmer barnvagn
Rum
3 rum och kök
Area
78 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt lägenhetsförteckning
Avgift
4 249 kr/mån Inkl; värme, v/a

Driftskostnader

El
1 200 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna, 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Malmgården Vita Bergen
snittblommor, nyplockade valnötter och en kopp te i växthuset eller trädgården.
Café Nizza
och deras nyöppnade vinbar, men också Folii och Voisine.
Kulturbebyggelsen
i omgivningarna med vacker utsikt och många parker.
Bleck
och Blecktornsparken, Kajsa i Parken i Vita Bergen.
Fina löprundor
i Hammarbybacken och pulka på vintern i Vita Bergen.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Bergman 1915

Huset på Bondegatan 74, Kopparn 9, uppfördes 1915 av Stockholms stad och Daneliistiftelsen, för arbetande, mindre bemedlande kvinnor. Byggnaden ritades av Axel Bergman. Som arkitekt ligger han bakom en hel del flerfamiljshus i Stockholms stad, och många just för olika stiftelser. Innan han öppnade eget kontor bistod han Isak Gustaf Clason under arbetet med Nordiska museet. Kopparn 9 är en stor byggnad i fem våningar och med två gårdsflyglar om fyra till fem våningar. I huset fanns fyra trapphus och i anslutning till dem hade huset två wc:n på varje bostadsplan. I källaren fanns tre badrum för de boende att dela på. Köken hade vatten och avlopp och centralvärme var indraget, så standarden var ändå hög för att vara ett enklare hus från mitten av 1910-talet. För de boende fanns också gemensamma utrymmen som bibliotek, samlingsrum och en planterad gård. Inte förrän 1978 gjordes en större ombyggnad av huset. Då slogs små lägenheter samman till större och alla fick ordentliga våtrum. Huset är idag ett fint exempel på ett nationalromantiskt färgat hus. Ovanför den centralt placerade portalen av ek syns texten DANELII-STIFTELSE. Huset har också två spetsiga burspråk och bredvid två rader av balkonger som är trapphusbalkonger till två av trapphusen. Dessa avslutas uppåt av spetsiga gavelpartier.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn 9

Föreningen

Brf Kopparn 9 (org. 769604-0224) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kopparn 9 år 2000. Föreningen består av ett flerbostadshus, här finns 42 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 2070 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 7.5 MSEK (enligt årsredovisning 2020). Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2021 fönsterrenovering mot gatan, 2019 byte av två takfläktar, OVK-besiktning och energideklaration genomförd, partiellt stambyte av en stam i A-porten samt justering av avrinningen på en av altanerna i A-porten, soprum samt port mot gatan har renoverats, 2018 delar av taket byts ut samt räcken till vindslägenheternas terrasser installeras, 2016 cykel och barnvagnsrum renoveras och förses med cykelliftar (D-porten) och avsats för barnvagnar (A-porten), föreningslokalen görs om till gästlägenhet, 2012 trapphus renoveras, 2005 balkonger byggs till de flesta av lägenheterna, omputsning och ny färgsättning på fasaderna samt utvändig målning av fönster, renovering och målning av portarna, hisskorgarna rustas upp och gården får nya planteringar och nytt markarbete, 2003-04 installering av ny undercentral för fjärrvärme och montering av ny tryckstegringspump för tappvatten, 2002 vinden byggs om till 6 nya lägenheter, i samband med detta renoveras tak, nya frånluftsfläktar sätts in, hissarna får nytt maskineri, 1978 omfattande ombyggnad sker med stambyte och sammanslagning till större lägenheter.

Planerade renoveringar

Det finns ett behov att renovera eller byta ut stammarna, föreningen utreder hur detta bäst ska genomföras, upphandling av tjänst beräknas vara klar under 2022, fönsterrenovering genomförs just nu och beräknas vara klart i oktober.

Bredband och Kabel-TV

Bredband via Ownit och kabel-tv via ComHem, ingår i avgiften.

Gemensamma utrymmen

En tvättstuga utrustad med fyra tvättmaskiner (varav en för grovtvätt), två torktumlare, två torkskåp och ett torkrum samt en mangel, underbar utemiljö med tre sammankopplade gårdar och mycket yta och sittgrupper som går att boka, sandlåda för de små, cykelrum och barnvagnsrum. Föreningen har även en övernattningslägenhet som medlemmar kan hyra till sina gäster för 400 kr/ natt.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande tillåts från fall till fall med minsta ägarandel om 10%.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, gemensamma städdagar förekommer 2 gånger / år, vår och höst.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo på denna adress ger en härlig mix av då och nu samt storstad kontra närhet till vatten och natur. Här bor du med ett toppenläge i SoFo, endast några minuter från Nytorgets folkliv, men läget är lugnt och tyst. Åt alla håll finns trevliga och mysiga restauranger, barer och caféer, med exempelvis Café Nizza och Voisine som grannar. Delikatessbutikerna ROT, Urban Deli, Stockholm Ost & Chark samt Olja & Oliv ligger runt knuten. Huset befinner sig mellan flera olika områden med bevarad kulturbebyggelse. Bondegatans slänt mot Erstagatan ligger mitt emellan Fjällgatan, Vita Bergen och Skeppargränd. I Vita Bergens Malmgård bedrivs en handelsträdgård som med sina anor från 1600-talet är den äldsta i landet. Området växer och snart kommer även tunnelbanan. För barnfamiljer finns dessutom flera mycket fina förskolor, bland annat Sofia Småbarnsskola som har en punschveranda ut mot Saltsjön.