Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Radhus
    [Adress] => Sälgstigen 18
    [Område] => Lidingö - Brevik/Högberga
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 164 + 4 kvm
Enligt uppmätning
enl. lantmäteriet 130 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 238 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Sälgstigen 18

ITALIENSK TOUCH I 50-TALSLÄNGAN - ÖPPEN SPIS OCH TVÅ ALTANER I VACKER GRÖNSKA

TEXT: REMNES STYLING: LINGSELL FOTO: SJÖSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Sälgstigen 18
Område
Lidingö - Brevik/Högberga
Rum
6 rum
Area
164 + 4 kvm
Enligt uppmätning
enl. lantmäteriet 130 kvm
Tomtareal
238 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
Radhus 2-plan med inredd vind
Byggnadsår
1956
Uppvärmning
Vattenburen värme från en elpanna. Golvvärme (el) i entrén och i duschrummet.
Energideklaration
Utförd 2018-10-02
Energiklass
F
Energiförbrukning
120 kWh/kvm per år
Fasad
Puts
Stomme
Betong
Fönster
2-glas
Bjälklag
Betong
Tak
Tegel
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Cypressen 2 och Poppeln 8

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
25 000 kr/år
VA
3 000 kr/år
Renhållning
3 000 kr/år
Sotning
400 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Försäkringsbolag
Länsförsäkringar
Total driftskostnad
36 400 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Uppvärming inkl även hushållsel.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
5 390 000 kr - Småhusbyggnad 1 572 000 kr, Småhusmark 3 818 000 kr
Summa pantbrev
5 000 200 kr
Tomtareal
238 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Avtalsservitut Ledning Mm Last: Avtalsservitut: Ledning Mm, 01-IM4-56/5766.1
Planbestämmelser
Stadsplan Tomtindelning

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Brevik hamn
I Brevik finns en fin småbåtshamn och här ligger Breviksdammen, också kallad Svandammen. I hamnen kan man se fågelsorten silltruten, en art som Lidingö är satt att ha lite extra bevakning på.
Långängens naturreservat
Fantastisk miljö men elljusspår om 1 km till 1 mil. Sjöar och vacker miljö.
Långängens Gård
Fika i 1800-talsmiljö samt motionsspår, skidspår, vindskydd/eldplatser, utegym, MTB-spår, promenadvägar, ridvägar, fågelsjö m m.
Mölna gård
Mölna gård har en intressant historia och flera kulturhistoriskt intressanta rester av kvarnmiljö, bland annat kvarndammen och de stenkantade vattenrännorna
Kragenäsbadet
Mysig undangömd badklippa i Stockholms inlopp. Fungerar bra för yoga och picknick året om.

Arkitekturen

Arkitekt: 1956

Stenradhusen i kvarteren Cypressen och Poppeln

I början av 1900-talet uppfördes Canadahusen vid Kyrkviken på Lidingö. De hör till de första radhus som byggts i Sverige. Boendeform blev inte populär och det var först på 1940-talet som radhusen började bli mer accepterade. I mitten av decenniet uppfördes en länga med radhus i trä vid Sälgstigen och dessa ritades av John Åkerlund. Ungefär tio år senare tillkom ytterligare två längor och dessa uppfördes i sten och de fick en förhållandevis påkostad utformning. Som arkitekter anlitades firma Grönwall & Hirsch.

Axel Grönwall och Ernst Hirsch studerade båda arkitektur på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och tog sin examen i början av 1940-talet. Hirsch började arbeta för Mauritz Dahlberg 1942 och Grönwall drev inledningsvis eget. 1944 startade de firma Grönwall & Hirsch och tillsammans ritade de ett förhållandevis stort antal hus. Till de första uppmärksammade uppdragen hör barnbyn Skå på Färingsö och daghemmet Sköntorpsgården i Årsta. Under 1960-talet ritade de bland annat Sjöfartshotellet på Katarinavägen och ett bostadshus på Döbelnsgatan 58-60 som innehåller mycket avancerade etagevåningar.

Disposition

Radhusen vid Sälgstigen ritades 1956 och uppfördes i två våningar utan källare. Planlösningen skiljer sig en del mellan de två längorna. I den ena ligger vardagsrummet i anslutning till entrén, i den andra har det placerats på motsatt sida, dvs mot baksidan och trädgården.

En nyhet vid denna tid var allrummet. Allrummet var vanligtvis både matrum och lekrum för barnen och kan ses som en förlängning av köket. Allrummet var mycket vanlig bland radhusen på Vällingbyhöjden i Vällingby kan betraktas som ett första steg mot den öppna planlösning som är så vanlig idag.

Samtliga radhus disponerades med kök, allrum och vardagsrum på entréplan. Dessutom en tvättstuga med utgång till trädgården och ett mindre pannrum. I anslutning till kapprummet placerades ett mindre WC. Vardagsrummen försågs såklart med öppen spis vilket är ett säkert tecken på att radhusen är av lite mer påkostad modell.

Köken disponerades som rena arbetskök med stora arbetsytor och både skafferi och kylskåp samt en mängd förvaringsskåp. Idag har dock en hel del kök slagits samman med det intilliggande allrummet.

En trappa upp inreddes fyra sovrum samt ett förhållandevis rymligt badrum. I några sovrum sattes garderober in och i ett av dem fanns en mindre alkov.

Arkitektur

1950-talets arkitektur var en vidareutveckling av den modernism som slog igenom på 1930-talet. Fasaderna var antingen putsade med grov spritputs eller slätare ädelputs. Tegel var också populärt, inte minst till villor. Tegel, träpanel och eternit användes också för att ge liv och variation åt putsade fasader. Fönstren fanns i en mängd olika format och i vissa fall förses stora vardagsrumsfönster med spröjs. En annan tidstypisk detalj är det asymmetriska takfallet.

Stenradhusen vid Sälgstiden har en tidsenlig utformning och präglas exteriört av det asymmetriska tegeltaket som innebär att byggnaderna är två våningar höga på ena sidan och en och en halv på den motsatta. Effektfullt och originellt! Fasaderna är putsade i grått och avskiljs från varandra medelst ett smalt putsat band i en vitbeige nyans. Fönstren har vitmålade karmar och fönsterbågarna är målade i blått, vilket är både dekorativt och gör att fönstren ser smäckrare ut.. Ytterdörrarna är klädda med stående eller liggande panel som antingen fernissats eller målats i blått . Intill dörrarna finns ett glasparti som släpper in ljus i kapprummet. Bröstningen under vardagsrumsfönstren är också den panelklädd och blåmålad.

Kvalitéer

1950-talets byggande kännetecknas av en mycket tilltalande modernism med många fina detaljer och en stor variation. Stenradhusen vid Sälgstigen utgör inget undantag, de är verkligen finfina exempel på tidens modernistiska arkitektur och här finns många vackra detaljer. Nämnas bör tegeltaken, de panelklädda dörrarna och fönsterbröstningarna samt de ursprungliga fönstren som målats i vitt och blått. Interiört finner vi mycket trivsamma bostäder med stora sällskapsytor och detaljer som öppen spis, parkett och en elegant trappa mellan våningsplanen.

Trädgård

Trädgården är uppdelad i två sektioner varav framsidan består av ett härligt trädäck i anslutning till vardagsrummet, med plats för ett litet cafébord och stolar i skuggan under trädet. Via köksingången når du i sin tur trädgården på baksidan, en fin stentrappa tar dig ner till den lummiga, privata oasen. Här väntar ett större trädäck närmast husfasaden som håller plats för grill och flertalet utomhusmöbler. Kring den sköna gräsmattan växer träd och blomstrande rabatter, och en öppning i buskaget leder ut till allmänningen - en stor äng perfekt för fotboll, brännboll, kubb och lek.

Fastighetskarta

OMRÅDET

Det gula huset i radhuslängan ligger i det riktigt rofyllda området Brevik, en lummig och uppvuxen idyll på östra delen av södra Lidingö. Breviks Båtsällskap ligger 700 meter bort, här är det nära till vatten, bad och vackra promenadstråk längs strandpromenader och utsiktsplatser. Här finns också gott om lekplatser, fotbollsplaner och tennisbanor. I direkt närhet finns också ett mindre centrum med mataffär, café, bageri och restaurang. På Lidingös västra sida ligger Millesgården med en gedigen utställningsverksamhet, och ön huserar också Nyckelviksskolan som har årliga konstutställningar. Området har bra kommunikationer med Lidingöbanan ett par minuter bort, och därmed snabb förbindelse med tunnelbana i Ropsten. Härifrån tar du dig enkelt vidare kollektivt med många bussförbindelser mot stan.