Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Filipstadsbacken 22
  [Område] => Larsboda
  [Våning] => 4 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58,5 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 953 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv & bredband )

Filipstadsbacken 22

EN STOR & INSYNSSKYDDAD TVÅA DÄR TIDEN HAR STANNAT

TEXT: HENRIK FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Filipstadsbacken 22
Område
Larsboda
Våning
4 av 7, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
58,5 kvm
förvaltarens information
Avgift
3 953 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv & bredband

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Endast uppskattade driftskostnader, drift varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Farsta Centrum
Fina handelsmöjligheter på hemmaplan.
Magelungsbadet
Riktigt fina promenadstråk runt sjön Magelungen.
Farsta gård
Gammal gård med fik och restaurang, lokalhyrning.
Kommunikationer
Pendeltåget är väldigt nära, och tunnelbanan är inte långt bort heller.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Archibald Frid 1957

Fastigheten Björkö 3 uppfördes under 1956-57 som ett av flera lamellhus om sju våningar. Hjärnan bakom den friliggande byggnadslängan var den Stockholmsfödde arkitekten Archibald Frid. Efter studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademin kom han att rita såväl storslagna funkisvåningar som ett 40-tal fastigheter i innerstaden, liksom en rad byggnader i Stockholms förorter. 1950-talets arkitektur grundar sig på den modernism som slog igenom med funkisen på 1930-talet och sedan har fortsatt att utvecklas. Stilen karaktäriseras bland annat av släta, putsade fasader och återfinns i Björkö 3, som vilar på en en grå, spritputsad sockel med en putsad fasad i beige ton ovanför, med gula burspråk. Vissa av garageportarna är indragna i fasadlivet och dessa portar är även i originalutförande. På senare tid har balkonger glasats in liksom flera byggnadsdetaljer bytts ut. Fönstren är dock bevarade och interiört finner vi lägenheter som bjuder på flertalet högkvalitativa originalinredningar från byggåret.

FÖRENINGEN

BRF Björkö 3 (702001-3962)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Björkö 3 (org. nr 702001-3962) innehar fastigheten Björkö 3 med ett bostadshus i Farsta i Stockholms kommun. Föreningens byggnad stod färdig 1957. Föreningen består av 84 st bostadsrätter samt 6 st lokaler som hyrs ut. Fjärrvärme. Självdragsventilation. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1957 i samband med att hela fastigheten bebyggdes.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Omförhandling 2027.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via AB Rådstornet. Teknisk förvaltning via Aphos Förvaltning AB.

Renoveringar

I urval. 2020, hissrenovering, bredbandsuppgradering. 2019, renovering av tvättstuga. 2018, målat garageportar, renovering (infodring) av avloppstammar. 2017, renovering av avloppsstammar i bottenplan, renovering av fönster i garagehuset. 2015, målning garagetak, ny trapphusventilation, OVK. 2014, dagvattenrör har renoverats/infodrats. 2013, fönsterbyte lokalhuset. 2011, målning av entréer. 2007, byte undercentral. 2005, hushållssophämtning flyttas till gården från trapphus, byte takbeklädnad port 20-26. 2001, ombyggnad hissar. 1994, fasader och balkonger.

Kommande renoveringar

Inga uppgifter om större projekt. Föreningen gör en avsättning till framtida underhåll, i närtid beräknas underhåll täckas av likvida medel.

Ekonomi

Föreningens lån (2020) uppgår till cirka 9,7 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,900 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till drygt 5 mkr, varav nästan en miljon kr kommer från lokaler och p-platser. Föreningen gör ett plusresultat likviditetsmässigt, även efter avskrivningar som egentligen inte påverkar betalningsförmågan.

Avgifter

Inga uppgifter om planer på avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor att tillgå varav en finns en trappa upp i port 22 samt en i port 24.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, mangelrum, gemensamt källarutrymme för cyklar/barnvagnar samt en föreningslokal som kan hyras till fest eller övernattning.

Parkering

Föreningen har både garage- och parkeringsplatser. 28 st garageplatser finns varav 10 st upplåts med bostadsrätt och 18 st kan hyras (800 kr/mån). Kösystem tillämpas. Annars fri datumparkering längs med gatan. Fri 7-dygnsparkering finns också.

Bredband och TV

Fiberbredband och kabel-tv via Telia (ingår i avgiften).

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det var under 1950-talets slut som Farsta tog form som en parallell förort till Vällingby i Västerort. Filipstadsbacken, eller Trollberget som det tidigare kallats av invånarna i Södertörns villastad, har gröna friluftsområden och de badvänliga sjöarna Magelungen och Drevviken på gångavstånd såväl som ett av söderorts största centrum, pendeltåg och tunnelbana minuter bort. Pendeltåget tar dig smidigt till Stockholm Södra på 12 minuter och vidare in till city. Ett lugnt och lummigt bostadsområde med flera restauranger och caféer i närområdet.