Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Torkel Knutssonsgatan 31, bv mot gård
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 58 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 638 kr/mån inkl. värme och vatten )

Torkel Knutssonsgatan 31

LJUVLIG RYMD, TRE RUM I FIL OCH PARDÖRRAR UT MOT LUMMIG INNERGÅRD

FOTO: SYLWAN STYLING: LINGSELL TEXT: KLANG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Torkel Knutssonsgatan 31, bv mot gård
Område
Södermalm
Rum
2 rum
Area
58 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
1 638 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
4 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
1 vuxen och 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bysistorget
Trivsamt och vackert litet torg som en liten oas i myllret på Hornsgatan
Mariatorget
Parkliknande torg med perfekt både för att bara sitta och titta på folk och läsa en god bok
Nitty Gritty
Modebutik och showroom med väl valda modemärken
Ivar Los park
Fantastisk utsikt och mysig lekplats
Racamaca, Liebling, ICHI, Lao Lao och Falafelbaren
För att bara nämna några få trevliga restauranger i närområdet

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: C A Carlsson 1905-1909

Fastigheten i hörnet av Krukmakargatan och Torkel Knutssonsgatan, Mullvaden Första 26, uppfördes under åren 1905–1906 av byggmästare J W Lagerstedt efter ritningar av C A Carlsson. År 1906, innan huset var helt färdigställt, utbröt en brand i kvarteret som skadade både detta hus och intilliggande. Med ny byggmästare renoverades och slutfördes bygget och slutresultatet blev ett sex våningar högt bostadshus. Även vindsvåningen inreddes då och här fanns från början troligtvis ett pensionat. Husets byggår anges hos Bebyggelseregistret som 1909, det år som huset slutbesiktades. Det är ett fint jugendhus med drag av barock och bär på detaljer som ett brett burspråk, en prydnadgavel och en tornspira. Huset ligger intill de hus i kvarteret Mullvaden Första som ockuperades på 1970-talet för att förhindra rivning. Ockupationen blev dock förgäves och här står idag hus byggda på 1980-talet. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel. Bf Tellus upa bildades 1921 och är en bostadsförening, vilket är en äldre version av bostadsrättsförening med samma ändamål. Föreningen består av 29 lägenheter och 5 lokaler. Föreningen har en nyrenoverad och mysig innergård med grill och uteplats, sopsortering, bastu, allrum, snickarbod samt cykelförråd och tvättstuga.

FÖRENINGEN

Bf Tellus u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bf Tellus u.p.a är en s.k. äkta bostadsförening som äger och förvaltar fastigheten Mullvaden första 26 med adresserna Krukmakargatan 14 och Torkel Knutssonsgatan 31. Föreningen består av 29 medlemslägenheter om totalt 2 333 kvm boyta samt 5 lokaler (4 med hyresrätt) om totalt 204 kvm. Föreningen bildades år 1921.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken sedan 1921.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Den tekniska förvaltningen sköter föreningen själv.

Urval renoveringar

Trapphus- och avloppsrenovering 2020. Injustering av värmesystem 2019. Ovk och byte av källarstammar 2016. Stamspolning, gårdsrenovering 2015. Byte till 3-glasfönster 2013. Balkongbyggnation 2010. Hissrenovering 2010. Takmålning 2009. Renovering av tvättstuga 2005. Ny värmecentral 2002. Takrenovering 1998. Fasadrenovering 1992. Stambyte kök och badrum 1980.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan, och säger följande. "De närmaste åren kommer vi bland annat måla om yttertaket, byta tvättmaskinparken och om några år även genomföra fasadtvätt. Men det är helt normala underhållsinsatser."

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 4,9 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 1 945 kr/kvm boyta – en bra bit under snittet för Södermalm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Lokalintäkterna uppgick 2020 till ca 310 tkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar såväl ett källarförråd om ca 4-5 kvm som ett vindsförråd om ca 2-3 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam mysig innergård. Föreningen har dessutom sopsortering, bastu, allrum, snickarbod, cykelförråd och tvättstuga. Tvättstugan är belägen genom gården i källaren. Den har två tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och torkskåp.

Parkering

Boendeparkering längst gatorna, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv levereras via Comhem och bredbandet via Stadsnätet. Obligatoriskt tillägg på 150 kr/mån.

Överlåtels- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 200 kr debiteras av köparen. Pantsättningsavgift uppgår till ca 500 kr/pant.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 20 sept 2021, föreningens stadgar samt årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.bf-tellus.org.

OMRÅDET

I området runt Mariatorget bor du på en mycket lugn gata med närhet till allt det bästa i form av parker, småbutiker med design, hantverk och mode till mysiga caféer och trevliga restauranger. Den här delen av Stockholm har en blandad bebyggelse och du finner allt från sekelskifte till nyproduktion och det är charmen med Södermalm, att det finns någonting för alla. Här kan man ha picknick i Skinnarviksparken som är en av Stockholms högsta platser, promenera och jogga runt Bergsunds strand eller varför inte på Zinkensdamms IP. För pendlaren finns goda kommunikationsmöjligheter med tunnelbanans röda linje från Mariatorget, pendeltåg från Stockholm Södra och flera innerstadsbussar och det är även enkelt att ta sig ut på de större farlederna med bil.