Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Simrishamnsvägen 14
  [Område] => Hammarbyhöjden/Björkhagen
  [Våning] => 6 av 6, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 103 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
99kvm enligt lägenhetsförteckning [Tomtareal] => [Avgift] => 4 335 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten )

Simrishamnsvägen 14

FANTASTISK FUNKIS I ETAGE – ÖPPEN SPIS, TVÅ BALKONGER OCH MAKALÖS UTSIKT

FOTO:ONO STYLING:COPPARSTAD TEXT:MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Simrishamnsvägen 14
Område
Hammarbyhöjden/Björkhagen
Våning
6 av 6, hiss finns
Rum
4 rum
Area
103 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
99kvm enligt lägenhetsförteckning
Avgift
4 335 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten

Driftskostnader

El
5 871 kr/år
Försäkring
2 916 kr/år
Total driftskostnad
8 787 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hellasgården
Söderbysjön
Nytorps gärde, med utomhusbad
Hammarbybacken
Bonne Femme kafé och bageri – som man kan se från

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1948 -1949 Carl-Evin Sandberg

De tre husen på fastigheten Virvelvinden 1 uppfördes av AB Svenska Bostäder under 1940-talets andra hälft. Arkitekt var Carl-Evin Sandberg. Som arkitekt ritade han både bostadshus och offentliga byggnader, bland annat Danderyds sjukhus, ihop med Folke Löfström, och Huddinge sjukhus, ihop med Karl-Åke Hellman. Sandberg samarbetade bland annat med Svenska Bostäder, vilket är fallet just här i Björkhagen. Ihop med nämnda arkitekter plus Sven Lindblom startade han 1962 HLLS Arkitektkontor AB med kontor i Stockholm och Växjö. Husen på Virvelvinden 1 har många tidstypiska drag. Fasaderna är klädda i rött tegel och fönstren är av traditionell tvåluftstyp med vitmålade bågar, kompletterade med isolerglas. Balkongerna renoverades 2016 med nya fronter i ursprunglig stil och trapphusen renoverades och målades i tidstypiska kulörer 2011. Husen är grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Föreningen har i samarbete med antikvarier utarbetat ett vårdprogram för skötsel och under håll av fastigheterna Virvelvinden 1 och Orkanen 1 i syfte att behålla och stärka husens och områdets kulturhistoriska värden.

FÖRENINGEN

Brf Virvelvinden

Föreningen

Brf Virvelvinden (org. nr 769606-9611) är en äkta förening som innehar tomträtten till fastigheterna Virvelvinden 1 och Orkanen 1 i Stockholm med adresserna Simrishamnsvägen 12, 14,19 och 21. Föreningen består av fyra punkthus som köptes 2009, och omfattar 89 lägenheter med bostadsrätt, 20 lägenheter upplåtna med hyresrätt samt 2 lokaler om totalt 105 kvm upplåtna med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt. Huset ritades 1948 av arkitekt Carl Evin Sandberg.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på ca 4 457 kr per kvm boarea. Föreningen planerar att från och med år 2022 indexhöja avgiften om ca 1,5%. Detta för att inte riskera en kraftigare höjning längre fram.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och fastighetsskötsel sköts av Jakobsen Properties.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och Stockholms stadsnät för internet med fiberanslutning med en hastighet om 1000/1000 Mbit.

Delat ägande

Delat ägande accepteras och minsta ägarandelen är 10 %.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 666 kr samt en pantsättningsavgift på 714 kr som betalas av säljaren.

Gemensamma utrymmen

I entréplan finns det barnvagnsförråd. Cyklar placeras i cykelställ eller i förråd inomhus i mån av plats. Gemensamhetslokal med ordentligt kök och toalett går att hyras för fest. Finns även övernattningslägenhet som kan hyras för 300 kr per natt. Tvättstuga i separat hus vid vändplanen, utrustad med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en mangel. Det finns också flera gemensamma uteplatser utanför husen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 5 kvm samt ett källarförråd om ca 2 kvm.

Renoveringar, i urval

2021 Översyn av behov av byte av maskiner i tvättstugan, renovering av skyddsrum, ytskiktsrenovering av hyreslägenhet samt installation av ny kyl/frys, takrenovering S19, 2020, Arbete med balkongdörrar och utbytta karmar runt om, 2018 Indragning av fiber till samtliga lägenheter, lokaler, och kringutrymmen, 2016 Samtliga balkonger i föreningens fyra fastigheter har avlägsnats och ersatts med nya betongplattor och nya högre räcken enligt nuvarande säkerhetsföreskrifter, 2011-jan 2012 Färdigställande av stor samlingslokal i hus 21 och gästlägenhet, 2010 Ny miljöstuga med många sorteringsmöjligheter, 2010 Ny modern tvättstuga placerad i anslutning till husen, 1997 Yttertaken renoverades, balkongerna renoverades, hissarna renoverades, elinstallationer moderniserades, gjordes stambyte i fastigheterna, 1995 Undercentraler monterades.

Planerade renoveringar, i urval

2021 Isolera två av husens (fyra) fläktar, 2022 Översyn av hissmaskin, renovera fasaderna och rensa dem från löst tegel, laga takplåt samt byta ut vattenkupor och stuprör, 2024 Byte av torkskåp i tvättstugan, 2027 Renovering av fönster, kan dock komma att tidigareläggas. Översyn av hisskorgar, stamspolning, underhåll av hyreslägenheter om det anses befogat.

Städning

Föreningen har två städdagar per år. Vårstädningen är sista helgfria söndagen i april samt på hösten första söndagen i oktober.

Övrigt

Kommunen har planer att bygga fler bostäder i området. För information om beslutade och planerade byggplaner kontakta kommunen. En hemsida som är trevlig att besöka är: https://vaxer.stockholm/omraden/bjorkhagen/

Hemsida

http://brf-virvelvinden.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt mailkontakt med ordförande i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Fyra minuters promenad till tunnelbanan, två minuter till Coop, bibliotek, kaféer, restauranger, vårdcentral och tandläkare, på denna adress bor du mycket praktiskt, nära till allt. Detta bleknar dock vid det faktum att ha en minuts promenad till Nackareservatet. Det är svårslaget att kunna ta på sig skidorna vid porten och skida in i reservatet, för att sedan återvända efter väl förrättat värv och värma sig vid en brasa i den öppna spisen. Den som vill vandra Sörmlandsleden går på etapp 1 just här. Dessutom finns cykelvägar, golfbana, badställen, grillplatser. I närområdet finns i övrigt många smultronställen och du kommer att hitta dina egna, kanske blir det den lokala pizzerian Kryddan? Området har också många arkitekturpärlor, som Markuskyrkan ritad av Sigurd Lewerentz och Georg Varhelyis höghus i Björkhagens centrum som då det uppfördes 1957 var Stockholms högsta bostadshus, med ateljévåningar högst upp. Skogskyrkogården ligger på lämpligt söndagspromenadsavstånd och på cykel tar det endast 15 minuter till Södermalm. De flesta gator i Björkhagen är namngivna efter syd- och västsvenska orter och kvarteren har uppkallats med anknytning till väder och naturfenomen.