Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 7 A, 3 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 57 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt lägenhetsförteckning, 54kvm enligt lägenhetsförteckning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 872 kr/mån Inkl Bredband, Tv-bas, värme och vatten. )

Heleneborgsgatan 7 A

LJUS OCH RYMLIG 1910-TALSLÄGENHET MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

TEXT:MURÉN STYLING:WALLMÉN FOTO:SPINELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 7 A, 3 tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
57 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt lägenhetsförteckning, 54kvm enligt lägenhetsförteckning
Avgift
2 872 kr/mån Inkl Bredband, Tv-bas, värme och vatten.

Driftskostnader

El
9 444 kr/år
Försäkring
3 141 kr/år
Total driftskostnad
12 585 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg 1917

Huset på Heleneborgsgatan 7, Muttern 7, ritades av arkitekt Sam Kjellberg. Bebyggelsen i kvarteret Muttern uppfördes till största delen under åren 1909 till 1916. Bebyggelseregistret anger åren 1913–1917 för uppförandet av Muttern 7. Byggandet sammanföll olyckligt med krigsutbrottet 1914, vilket enligt obekräftade uppgifter påverkade ekonomin och utförandet vad gäller till exempel materialval och fasaddekor, som blev enklare än planerat. Sam Kjellberg (1863–1939) var en av de mest anlitade arkitekterna i Stockholm i början av 1900-talet och har ritat cirka 80 byggnader i Stockholms innerstad. Bland annat är han mannen bakom husen som inrymmer restaurangerna Pelikan och Kvarnen på Södermalm och de ståtliga fastigheterna på Strandvägen 49–53 och Birger Jarlsgatan 22–24 i Landbyska verket. Muttern 7 är utformat i T-form med ett gathus med en tillhörande gårdsflygel.

FÖRENINGEN

Bostadsföreningen 7 Muttern u.p.a.

Bostadsförening

Bf 7 Muttern u.p.a. är en bostadsförening som bildades 1913. Den har som ändamål att förvalta fastighetens tomt nr 7 i kvarteret Muttern med adress Heleneborgsgatan 7, och där bereda bostäder åt sina medlemmar. I föreningen finns 44 lägenheter och två lokaler fördelade på ett gathus, med två uppgångar, och ett gårdshus.

Föreningen övertog fastigheten

År 1913.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av bostadsföreningen. Fastighetsskötare är Björn Johansson som ser över huset en gång i veckan.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Renovering

2020 Renovering av fuktskadad lägenhet gårdshuset. 2013 takrenovering gathus, 2010 fönsterrenovering, 2010 renovering av tvättstuga, 2004 takrenovering gårdshus, 1998 stammar, 1990-92 fasadrenovering, 1970 elstigare.

Kommande renoveringar

Inga renoveringar planeras. Möjligen insidan av hisskorgarna som är ganska risiga.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god och den totala skulden uppgår till ca 12.9Mkr. Föreningens skuld per kvm uppgår till ca 4,8Tkr enligt årsredovisningen för 2021.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 1089kr betalas av köparen. Pansättningsavgift: 497kr faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, torkskåp och kallmangel. Bastu med dusch, barnvagnsrum i entrén, plats för cyklar på gården. Fin gård med grill och bärbuskar. Föreningen har även ett eget sorteringsrum för återvinning och det finns möjlighet att kompostera matavfall.

Bredband och tv

Föreningen erbjuder kabel-tv och bredband via Tele2, vilket ingår i avgiften.

Föreningens hemsida

https://bf7muttern.bostadsratterna.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, föreningens årsredovisning från 2020 samt föreningen kontaktperson 2022-03-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Lika nära som det från denna adress är till riktigt bra restauranger, nattliv, matbutiker, tunnelbana och gym, är det till grönska, vatten och vackra promenadstråk. Långholmen är som ett hemesterparadis en kort promenad hemifrån, med badstrand, kajakuthyrning, löpstråk, sommarrestaurang och annat trevligt. Heleneborgsgatan är lugn och sparsamt trafikerad, och har en trivsam blandning av bostadshus med lokaler innehållande familjära kvartersrestauranger och småföretag.