Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Döbelnsgatan 43B
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 53 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 833 kr/mån Inkl värme, vatten och Kabel-tv )

Döbelnsgatan 43B

FÖRTROLLANDE LJUS I GÅRDSHUSET – TVÅRUMMARE MED BURSPRÅK OCH BALKONG

TEXT:BECK REMNES FOTO:LINGSELL STYLING:LIFFNER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Döbelnsgatan 43B
Område
Vasastan
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
53 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
1 833 kr/mån Inkl värme, vatten och Kabel-tv

Driftskostnader

El
4 023 kr/år
Försäkring
2 790 kr/år
Total driftskostnad
6 813 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: HENNING JULIN 1928

Fastigheten Sjöråen 3 uppfördes år 1928 och stod inflyttningsklar året därpå. Byggmästare för projekten var E. Öhman och arkitekt var Henning Julin. Efter praktik på byggen och arkitektkontor i Stockholm samt examen från Byggnadsyrkesskolan, anställdes han år 1906 vid Stockholms stads husbyggnadsavdelning. Det ledde vidare till rollen som byggnadsintendent vid Fastighetskontorets husbyggnadsavdelning och chef för dess underhållsbyrå. Han blev i sinom tid mottagare av S:t Eriksmedaljen och år 1933 utnämnd riddare av Vasaorden. Huset på Döbelnsgatan har en ståtlig portal och vackra spröjsade fönster med tre lufter och bevarade dekormålningar i trapphuset. Den fina innergården helrenoverades år 2020 och har nu en inbyggd stor grill och en liten lekplats, i tillägg till själva uteplatsen med bord och stolar. Här finns också cykelförråd och tvättstuga. Förening är av den mindre varianten, trevlig med god stämning. De ganska få lägenheterna skapar en intim känsla med personliga trevliga årsstämmor. Medlemmarna har alla tillgång till en app där man kan nå styrelsen, hitta dokument från tidigare stämmor m.m.

FÖRENINGEN

Brf Fylgia Nr. 1

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fylgia nr. 1 är en s.k. äkta bostadsrättsförening bestående av 20 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrött. Föreningen äger marken där deras hus står.

Renoveringar

2020 innergården, och målning av trapphuset. 1986-87 byttes stammarna och de spolades hösten 2019. Installation av 3-fas skedde 2010.

Kommande renoveringar

Fiber ligger närmst i tiden, troligtvis under hösten. Det finns förslag på framtida renoveringar, exempelvis fönster, men inget är ännu beslutat.

Ekonomi

Föreningen har en skuld om ca 4,1Mkr och skulden per kvm boyta är 3214kr enligt årsredovisningen för 2020. Föreningen kommer att lägga till en avgift för bredband när föreningen har installerat fiber och tecknat ett gemensamt avtal för medlemmarna.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och Kabel-tV. Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift får tas ut efter beslut från styrelsen. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2.5% och pantsättningsavgiften till högst 1% av gällande prisbasbelopp

Förråd

Lägenheten disponerar två förråd, ett som ligger i källaren och uppskattas till ca 1m2 och ett på vinden om ca 8m2.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga på vinden utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga på vinden i gathuset, fin mysig innergård och cykelparkering.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och kabel-tv

Via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2020 samt kontroll med styrelsen den 26 augusti 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det klart bästa med området kring Döbelnsgatan är att det är så lugnt, trots att det ligger ”mitt i smeten”, precis vid Rådmansgatans tunnelbanestation och bara en kort promenad till Odenplan, Centralen och Tekniska Högskolan. Omkring ligger många större företag vilket gör att det finns massor av lunchrestauranger, och det går också enkelt att hitta parkering på gatan när man kommer hem efter jobbet då pendlarna som haft bilen parkerad under dagen åker hemåt. Stora grönområden (utöver de mindre parker som ligger utspridda i Vasastan) såsom Hagaparken och Frescati/Stora skuggan ligger på gångavstånd. Likaså är det mysigt att promenera runt i kvarteren, detta är en fin del av Vasastan och många av de omkringliggande husen har intressant arkitektur. Här finns också närheten till många mataffärer (Hemköp, Coop, Lidl, Picard), där Hemköp som ligger allra närmast, erbjuder ett bra utbud med en fräsch avdelning för frukt och grönt, ost- och chark samt fisk.