Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Måbärsstigen 48
  [Område] => Hässelby Södra Villastad
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 121,5 + 21 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 072 kr/mån inkl värme, vatten, bredband 150 mbit/s, basutbud kabel-tv, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr/mån inkl tvätthall. )

Måbärsstigen 48

1950-TALSFUNKIS MED KLASS - PÅKOSTAT RADHUS MED STOR INREDD TRÄDGÅRD

FOTO: SJÖSTRÖM STYLING: YNGFALK TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 48
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum och kök
Area
121,5 + 21 kvm
föreningens information
Avgift
5 072 kr/mån inkl värme, vatten, bredband 150 mbit/s, basutbud kabel-tv, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr/mån inkl tvätthall.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Närheten till bad på strand och bryggor
5 minuters badrocksavstånd till morgondoppet vid Hässelby strandbad
Båtklubbarna och golf vid Lövsta
Möjlighet till båtplats inom gångavstånd och 9-hålsbana en kort biltur bort
Grimstaskogen och Kanaans trädgårdscafé
Löpspår och hundpromenader och fika vid trädgårdscaféet vid Mälaren
Vällingby centrum
Torghandel, välsorterade matbutiker, bio, simhall och restauranger
Granngemenskapen
Midsommarfirande, loppis, kräftskivor, foodtrucks på fredagar, lunchträning i parken med mera

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Stäck 1957-1958

Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 48 var redaktör Per ”PePe” Persson med familj, som bland annat var redaktionschef på Dagens Eko.

Föreningen har fått byggnadsvårdspris för sin arkitektur och arkitekterna bakom tillhörde modernitetens och rekordårens främsta i sin bransch. Radiohusen ritades med radhusområdet Atlantis i Vällingby som inspirationskälla och hör tillsammans med Riksrådsvägen i Skarpnäck till de mest intressanta och arkitektioniska radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i en glittrande ädelputs, vilket är putsarnas Rolls Royce. Här finns entrédörrar i ek med sidoljus intill samt tak över entrén med tidstypiska svarta handledare och takhållare. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.

I bostadsrättsföreningen finns gemensam utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för husens originaldetaljer som medlemmar bevarat från tidigare renoveringar. Här finns även en gemensam bastu, tillkommen genom finlandssvenske Allan Schulmans försorg, och än idag i bruk. Idag har utrymmet utvecklats till ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. I samma länga som bastun finns även en gemensam tvättstuga och torkrum med industrimaskiner.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Brf Surkullan äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger per bokslutet 2019 på cirka 3,8 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om cirka 1 000 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. Fr om 1 januari 2022 höjs avgiften med 3,5%.

Radonmätning

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Genomförda renoveringar

2021 relining och renovering av stammar där man bytte alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven renoverades med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör). 2021 garageportarna bytta. 2019 energideklaration utförd. 2015 renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. (Originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor.) 2014 renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Comhem till samtliga lägenheter. 2012 byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater. 2011 utförd radonmätning. 2010 ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2007 ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning. 2006 relining av avloppsstammar, byte av takfönster. 2004 byte av all utrustning i undercentralen. 1986 installation av undertrycksventilation. 1980 ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak. Utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet. 1958 byggnadsår.

Kommande renoveringar

Inga stora renoveringar planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga/bastu

Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Parkering/garage

Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Surkullan eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (200 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV och bredband 150 Mbit/s via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i mars 2021 samt insamling av officiella uppgifter från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området präglas av fin arkitektur, mycket grönska och närhet till naturområden. Speciellt är också bad- och båtlivet som finns mycket nära till hands. Här bor du på badrocksavstånd från Hässelby strandbad, men har även promenadavstånd till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. Grimsta naturreservat, Görvälns naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är olika fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Förskolan Måbär där många av områdets barn går ligger precis invid kullen.