Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blekingegatan 31 A, 2 tr.
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 39,5 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 395 kr/mån Inkl. värme och vatten.
)

Blekingegatan 31 A

LUGN OCH TRIVSAM SÖDER-PÄRLA I FINT SKICK PÅ HELGALUNDEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blekingegatan 31 A, 2 tr.
Område
Södermalm
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
39,5 kvm
Avgift
2 395 kr/mån Inkl. värme och vatten.

Driftskostnader

El
2 280 kr/år
Försäkring
2 700 kr/år
Total driftskostnad
4 980 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BANANAS
God öl och ännu godare pizzor, dit bör man gå en gång i veckan.
LÄSA BOK I ALLHELGONAPARKEN
för att sedan gå ner till trädgården en somrig lördag.
HOSTERIA TRI SANTI
kvarterskrogen nere på gatan. Fantastisk pasta och personal.
MORFAR GINKO
speciellt om det är quiz-kväll.
BADA NERE I SKANSTULL

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Sven Wallander

Kvarteret Vågskivan är ett s k storgårdskvarter som uppfördes 1927 för HSB:s räkning och ritades av dess chefsarkitekt Sven Wallander. Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Sven Wallander studerade vid Kungliga tekniska högskolan under åren 1909-1913 och därefter vid Konstakademien varifrån han tog examen 1915. Snart kom dock Sven Wallanders produktion att dominerades av byggnader ritade åt HSB Stockholm som han var med om att grunda 1923. Det första huset stod klart året därpå och sedan följde en strid ström av uppdrag till exempel i Röda Bergen och vid Helgalunden. Under Sven Wallanders första tio år som arkitekt var det framförallt nyklassicismen som kännetecknade arkitekturen. Under 1920-talet ritade han många högklassiga byggnader åt HSB som präglas av en påkostad utformning med många fina detaljer.

Föreningens hus är utomordentligt fina exempel på tjugotalsklassicism med slätputsade röda fasader som exteriört knappt förändrats alls under årens lopp. Endast mot gårdsfasaden syns en nyhet i form av de balkonger som satts upp på senare år. På den stora och lummiga innergården finns flera uteplatser och grillmöjlighet.

Brf Vågskivan är en anrik, stor och stabil förening med låg belåningsgrad. Den bildades som en bostadsförening inom HSB redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt. De boende har även en stor gemensamhetslokal som används för möten, fester och övernattning och som kan hyras för en billig peng. Lokalen är utrustad med toalett, dusch, pentry, bord, stolar och fyra sängplatser. I föreningen finns även tre välutrustade tvättstugor och cykelförråd.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Vågskivan

Allmänt om föreningen

Föreningen äger fastigheten Vågskivan 37 med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt på sammanlagt cirka 500 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927. Marken innehas med äganderätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2020 slamsugning av samtliga brunnar på gårdarna, nya trädgårdsmöbler köptes in, nya stuprör installerades, renovering av portar, totalrenovering av en utav lokalerna för framtida uthyrning, 2018 takrenovering, OVK och renovering av trappuppgångar. 2017 renovering av trapphus samt tvättstuga och torkrum Hallandsgatan 50. 2017 arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan. 2016 stamspolning. 2015 renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 stamspolning. 2007 renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 renovering av samtliga fasader mot gatan. 1977-85 byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). Stammarna beräknas hålla till minst 2035.

Kommande renoveringar

Föreningen ser över alla fönster under 2021och renoverar de som är i behov av detta. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 13,6 mkr, vilket ger cirka 1 532 kr/kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Under 2020 fick samtliga medlemmar en avgiftsfri månad. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättstillägg. Vanlig hemförsäkring tecknas enskilt.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. Föreningen har en gemensam städdag varje vår.

Tvättstugor

I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop-in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor.

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett mindre i källaren och ett större på vinden.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv med basutbud samt bredband ingår i avgiften. Leverantör Telenor (250/100 Mbit). Obligatorisk tillägg om 125kr/mån.

Medlemskap och ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem. Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanentboende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet. Lägenhetsinnehavare måste bli medlemmar i HSB.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida i augusti 2021 samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.hsb.se/stockholm/brf/vagskivan.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser, inbäddade i lummig grönska. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn, och ändå befinner du dig mitt i smeten. På kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station, Mariatorget och SoFo, med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer.