Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tomtebogatan 21A
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 0 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 38 kvm
Standard SS021053
37,2 kvm enligt föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 424 kr/mån Inkl. Värme & V/A. )

Tomtebogatan 21A

EN OAS I BIRKASTAN - MYSIG OCH RYMLIG SEKELSKIFTESETTA PÅ TOMTEBOGATAN

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tomtebogatan 21A
Område
Vasastan
Våning
0 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
38 kvm
Standard SS021053
37,2 kvm enligt föreningens information.
Avgift
1 424 kr/mån Inkl. Värme & V/A.

Driftskostnader

El
2 100 kr/år
Försäkring
1 621 kr/år
Övrigt
2 710 kr/år
Total driftskostnad
6 431 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
i grannkvarteret
Pizzeria Capri Due´s bakficka
i samma kvarter
Amber Vinbar
rakt över gatan
Promenad runt Karlbergskanalen
Biograf Capitol

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög, 1907

Huset på Tomtebogatan 21 ritades 1907 av arkitektparet Dorph & Höög. Det är ett bostadshus (gathus plus gårdsflygel) i fem våningar med butikslokaler i bottenplanet. Fasaden är putsad i en varm orange kulör och har två burspråk mot gatan, mellan våningarna två till fem. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden, och just i Birkastan har de totalt ritat byggnaderna på 50 av 148 fastigheter. Fastigheten Ugnen 4 är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Tomten

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tomten är en äkta bostadsrättsförening som bildades så tidigt som 1917. Föreningens fastighet består av 2 flerbostadshus på adressen Tomtebogatan 21. Föreningen har 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Den totala lägenhetsytan är 2 343 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. I försäkringen ingår styrelseförsäkring.

Urval renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2020 och sträcker sig till 2037. Fönsterrenovering, 2017. Hissrenovering gathus, 2016. Målning av tak, 2016. Byte av fjärrvärmecentral, 2013. Installation av fiber, 2013-14. Stamspolning, 2012. Fasadrenovering, 2004. Elstambyte, rörstambyte, nya balkonger, 1988-90.

Kommande renoveringar

Lägenhetsdörrarna ska bytas ut till säkerhetsdörrar och trapphusen ska renoveras inom kort. Framåt i tiden planeras upprustning av cykel- och barnvagnsutrymmet. Det finns inga avgiftshöjningar planerade.

Ekonomi

Amortering sker/har skett löpande i mån av ekonomiskt utrymme. Föreningens målsättning är att ha en sund ekonomi med tillräcklig avsättning för löpande underhåll. De långfristiga skulderna är ca 6,7 mkr vilket ger en belåning på 2 881 kr/kvm boyta. Det finns inga avgiftsändringar beslutade.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två separata gårdar med utemöbler, grillar och planteringar. Det finns även en gemensam tvättstuga belägen på bottenplan i gatuhuset. Tvättstugan är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare samt 1 torkskåp. Avfallsrum, cykelrum & barnvagnsförråd finns även. Avfallsrummet är beläget i gatuhuset på bottenplan.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband

Värme & V/A ingår i avgiften. Fiber finns indraget i huset och bredbandet levereras av Ownit eller Bredbandsbolaget. Medlem tecknar själv abonnemang.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida www.svenskbrf.se/forening/stockholm/vasastaden/tomten.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer, bagerier och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. På Tomtebogatan bor man mer stilla, men med allt kul runt hörnet. Matbutik finns i samma kvarter. Närheten till både parker och vatten som Karlbergsparken och Hagaparken är en stor tillgång. Den som gillar att springa/promenera har många alternativ att välja mellan. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter och pendeltåg vid Odenplan.