Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 52A
  [Område] => 
  [Våning] => 0.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 32 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 951 kr/mån Inkl värme och vatten. En obligatorisk avgift om 109 kr / månad tillkommer för bredband )

Wollmar Yxkullsgatan 52A

LJUS ENRUMMARE MED ORIGINALCHARM OCH UTSIKT ÖVER EN LUMMIG INNERGÅRD

TEXT: BECK REMNES STYLING: LINGSELL FOTO: LAYE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 52A
Våning
0.5 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
32 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
1 951 kr/mån Inkl värme och vatten. En obligatorisk avgift om 109 kr / månad tillkommer för bredband

Driftskostnader

El
1 800 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarens förbrukning. Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

TANTOLUNDEN
Köp med dig frukost från bageriet på hörnet eller slå dig ned vid någon av serveringarna längs Årstaviken. Missa inte badklipporna!
GRAND GOURMET
Den spanska specialgrossisten med allt från kött och ost till färska grönsaker och skaldjur.
HÄKTET & HOMMAGE
Starta kvällen i den stimmiga baren på Hommage, gå sedan vidare till Häktet och stanna natten lång.
NITTY GRITTY
Strosa runt och låtsas att du är i Marais, köp därefter något läsvärt på Papercut.
MONTELIUSVÄGEN
Möt soluppgången över Riddarfjärden.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Jakob Hebert 1934-1935

Bostadshuset som ligger längst in på Wollmar Yxkullsgatan vid en återvändsgränd ner mot Ringvägen har den fina gamla Mariaskolan som granne. Huset är ritat av arkitekten Jakob Hebert, en dansk-svensk arkitekt som under 1930-talet ritade flertalet bostadshus. Postiljonen 15 är byggt 1935 och är ett tidstypiskt hus där huset har en geometrisk form och fasaden är slät, ljus och putsad utan krusiduller. Inredningen talar för sig själv där funktionalismen ligger i fokus. Föreningen består av 49 lägenheter med bostadsrätt och en lägenhet och en lokal med hyresrätt som idag hyrs av populära restaurangen Rost.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen 15

Brf Postiljonen 15 är en äkta bostadsrättsförening som äger sin mark. Huset består av en A & B ingång på Wollmar Yxkullsgatan 52.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 49 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt som idag hyrs av populära restaurangen Rost.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi och har varit stabil i många år. De långfristiga skulderna uppgår år 2020 till ca 7,4 mkr, vilket ger en låg belåningsgrad på 3 327 kr/kvm. Lokal- och hyresintäkterna uppgick 2020 till 343 tkr. Kvarvarande hyresrättslägenhet är 48 kvm och är att anse som en dold tillgång.

Årsavgift

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv (basutbud) från Comhem. Ett obligatoriska månadstillägg om 109kr tillkommer för bredband via Banhof. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Stadgar

Delat ägande godkänns, minst ägarandel 10%. Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Ansökan om andrahandsuthyrning görs till föreningens styrelse och måste godkännas innan andrahandsuthyrningen får genomföras. Bra och tydlig guide för vad som gäller finns på föreningens hemsida.

Gemensamma utrymmen

Huset är avskilt från gatan tack vare staket och grind. Här möts man av en lummig gräsplätt och träd vid entrén samt en trädgård på baksidan av huset, bägge tas hand av föreningens trädgårdsgrupp. Direkt utanför porten finns möjlighet att slänga hushållssopor och parkera sin cykel under tak. I källaren finns en bastu samt cykel- och barnvagnsförråd. Utöver detta finns en stor bokningsbar tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel och en centrifug. Det finns även en mindre tvättstuga för drop-in med en tvättmaskin och en torktumlare.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm och rejäl takhöjd.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen. Fastighetsskötsel via Fastighetsägarna Stockholm AB.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 200 kr debiteras köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Renoveringar i urval

1995 Stambyte och elstigar 2003 Fönster- och takrenovering 2010 Tak omlagt, fasad renoverad och äldre balkonger renoverade 2019 Ovk, portarna renoverades, trapphus renoverat och ny energideklaration 2020 Värmepannan har bytts ut, tätning av fönster samt nya armaturer på fasaden.

Kommande renoveringar

Fönsterrenovering planeras 2022.

Föreningens hemsida

http://www.postiljonen15.se/

Kontroll information

Ovanstående info kommer från föreningens hemsida och årsredovisning från 2020. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningens styrelse.

OMRÅDET

Att bo på Wollmar Yxkullsgatan innebär en lugn oas mitt i folklivet. Det finns alltid något nytt att upptäcka såsom barer, caféer och restauranger. Området kring Mariatorget är inspirerande med en urban känsla. Swedenborgsgatan stängs av för biltrafik sommartid och blir då en gågata med uteserveringar och en parisisk känsla med ståtliga sekelskiftsfasader. Här är det mysigt att strosa omkring på den biltomma gatan, äta eller ta ett glas på Morfar Ginko bland andra ställen. Utanför Petrus bageri ringlar kön ständigt lång. Wollmar Yxkullsgatans andra ände avslutas där Tantolunden och koloniträdgårdarna har sin början. På sommaren är det lätt att promenera ner och ta ett kvällsdopp vid stranden intill Årstaviken. Det går även smidigt att promenera ner till Slussen och ta båten till Skansen. Tröttnar du på Söder är det bara att ta buss, tunnelbana eller pendeltåg som finns i krokarna och som tar dig in till city på några minuter. Tar du hellre cykeln finns det bra cykelbanor hela vägen.