Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Åsögatan 174
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 46 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 504 kr/mån inkl. värme, vatten, gas, tv (basutbudet) och bredband )

Åsögatan 174

Charmig och välplanerad tvåa på Söder - med varje kvadrat på rätt ställe!

TEXT: GUSTAVSSON STYLING: LINGSELL FOTO: SYLWAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 174
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
46 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 504 kr/mån inkl. värme, vatten, gas, tv (basutbudet) och bredband

Driftskostnader

El
2 495 kr/år
Försäkring
2 292 kr/år
Total driftskostnad
4 787 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Gas ingår i månadsavgiften.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vitabergsparken
Lugnet här är så härligt! Att bara sitta och läsa eller se på Parkteater..
Nytorget
Härlig puls med många olika restauranger.
Fjällgatan
Njuter över Stockholms vackra vy!
Café Nizza
Mittemot porten, ett 2:a vardagsrum! Härlig uteservering!
Restaurang Nook
Både restaurangen och bakfickan är värda många besök!
Blue Light Yokohama
Bra Japansk mat!
La Vecchia Signora
God Italienskt mat!

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt.

Husen ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, och den som stod bakom det mesta av organisationens produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret.

I Brf Ljuset finns 261 bostadsrättslägenheter samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Föreningen är stor och stabil med många tillgångar för de boende. Här finns tre bokningsbara tvättstugor och en obokningsbar, tre övernattningslägenheter med två, fyra och sex bäddar, den största även med fullt utrustat kök, mycket praktiskt när man har långväga gäster. Gården är en stor tillgång för alla boende, här finns flera avskilda sittgrupper och grillar att låna. Här är det ljuvligt att dricka kaffe i solen, odla i de gemensamma odlingslådorna eller äta en middag i någon av bersåerna. Ett grönskande uterum mitt i stan.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2 belägna på adresserna Klippgatan 14B-K, Bondegatan 45, Borgmästargatan 9 samt Åsögatan 174 och 176. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på låga 2 757 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Bredband och TV

Bredband levereras av Ownit (1000/1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och putsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1190 kr.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande accepteras med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Städdagar

Trappstädning sker på entreprenad och gemensamma städdagar anordnas 2 ggr / år, vår och höst.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Det finns även fem torkrum. Tvättstugorna når du från gården.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrade via Trygg Hansa. Försäkringens bostadsrättstillägg ingår i avgiften samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

Här bor du med utmärkt läge mitt på Södermalm, mitt i folklivet men ändå med avskildhet, granne med en mängd restauranger och caféer. Restaurangen Nook i samma hus blir kanske din favorit? Eller kanske Café Nizza och Vinbaren Folii eller måhända Delselius bageri, där du handlar bröd och bakelser?

Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till Vitabergsparken, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna. Du bor också nära de makalösa vyerna från de berömda utkiksplatserna Fjällgatan, Mosebacke och Katarina kvarteren. För cineasten finns biografen Victoria på hörnan mot Götgatan.

En kort promenad bort hittar du Götgatan och Medborgarplatsen där du enkelt tar dig vidare över stan kommunalt. Även ett stort antal bussar trafikerar området.