Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 46
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 0 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 47 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 959 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband & kabel- TV. )

Sjöbjörnsvägen 46

I DE BERÖMDA STJÄRNHUSEN - TVÅRUMMARE MED EGEN UTEPLATS INTILL GRÖNDALS KLIPPOR

FOTO: SYLWAN STYLING: TUNEMAR TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 46
Område
Gröndal
Våning
0 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
47 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 959 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband & kabel- TV.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

• Lundbergs Konditori
• Gröndalsklipporna
• Promenadslingan runt Trekanten
• Vinterviken
med dess trädgårdscafé och Wintervikens Café
• Cul de Sac
sommarrestaurang vid hamnen

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Leif Reinius 1945

På 1940-talet köpte storbyggmästaren Olle Engkvist mark i Gröndal och år 1944 antogs planen för de berömda Stjärnhusen ritade av arkitekterna Leif Reinius och Sven Backström. De är byggda som punkthus som både står var för sig och är sammanfogade så att huskropparna ovanifrån bildar ett bikakemönster Husens form möjliggör tre lägenheter per våningsplan kring ett centralt trapphus och därigenom kan lägenheterna belysas från tre håll. Stjärnhusen är idag q-märkta och blåklassade i Stockholms stads bebyggelseantikvariska, vilket är den högsta klassen som ges till byggnader som besitter ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. De är även internationellt uppmärksammade för det innovativa byggnadssätt de uppförts på, vilket sedan imiterats runt om i Europa.

FÖRENINGEN

Brf Stjärnhusen Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stjärnhusen Stockholm (org. nr 769606-6930) innehar fastigheterna Akterspegeln 20 och 23. Bostadshusen bebyggdes 1945 och är belägna i Gröndal. Föreningen upplåter 212 st lägenheter med bostadsrätt, 10 st med hyresrätt och har även 10 st hyreslokaler samt 3 st bostadsrättslokaler. Husen värms upp via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna år 2005.

Mark

Föreningen äger marken.

Kulturmärkning

Föreningens hus har en hög kulturskyddsklassning som också innefattar vissa delar av interiören. Främst planlösningen, köken i original samt ursprungliga detaljer kring fönster, platsbyggd förvaring, beslag och golvmaterial. Fråga alltid styrelsen innan du genomför en större förändring.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Simpleko (RB Ekonomi), teknisk förvaltning och fastighetsskötsel via Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

(1998) Fasadputsning. (2001-02) Rörstambyte, elstambyte. (2007) Ventilationssystem. (2010-11) Fönstermålning utvändigt. (2012) Trädgårdsunderhåll. (2014-15) Byte av utomhusbelysning, OVK. (2017) Försäljning av hyresrätt. Ny förvaltning. Arbete med avloppsledningar i mark och under källargolv. Projektering av balkongunderhåll. Installation av nya entréportar med kodlås. (2018) Renovering av alla liggande stammar.

Kommande renoveringar:

Under 2021i november kommer renovering av trapphus påbörjas. Under april 2022 kommer de starta en fönsterrenovering som kommer pågå under en längre period då det är en stor förening med många hus.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 107.500.000kr och årliga intäkter uppgår till cirka 11,39 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokalen. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 8.600 kr.

Avgifter

Inga planer på ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar, styrelseansvarsförsäkring ingår.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma liksom utemiljön.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga (4 grupper) nås via port 46 och port 28. Tvättstugan renoverades 2021. Maskinparken är nyligen utbytt och består nu av 8 st nya tvättmaskiner, 4 st torktumlare, 4 st torkskåp samt 1 st grovtvätt och 1 st grovtumlare.

Gemensamma utrymmen

Förutom de fina innerträdgårdarna som omsluts av huskropparna så har varje trappuppgång förråd för cyklar och barnvagnar. Via port 16 nås en övernattningslägenhet som kan bokas (500 kr/dygn).

Förråd

Bostaden disponerar ett större källarförråd.

Parkering

Det finns omkring 100 st p-platser, med och utan eluttag för motorvärmare (400-500 kr/mån). Kö tillämpas. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på gatorna till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Internet via fiber ingår i avgiften, 250 Mbit/s. Levereras via Ownit. TV kan erhållas via IPTV (Canal Digital) eller kabel (Com Hem).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.stjarnhusen.info.

OMRÅDET

Småstadskänslan, grönskan och vattnet är några exempel på saker att älska med Gröndal, en levande stadsdel precis utanför tullarna. Här finns mataffärer, restauranger, bibliotek och bageri så som det klassiska konditoriet Lundbergs som funnits sedan år 1946. Runt omkring finns vackra promenadstråk och badmöjligheter vid både Mälaren och Trekanten, och Gröndals Båtklubb är en charmig båthamn med möjlighet till egen båtplats. Från klipporna vid de vackra stjärnhusen är utsikten slående och varma sommarkvällar har du första parkett vid solnedgången. Att kunna plocka ihop något gott att äta och dricka, och promenera bort till träbryggan bidrar till en alldeles särskild livskvalitet. Här finns utmärkta kommunikationer med både busshållplats och hållplats för tvärbana mot Liljeholmen/Sickla och Alvik/Solna. Du når även Liljeholmen centrum och tunnelbana på 10 minuters promenad. För de som reser mycket finns smidiga förbindelser till både Bromma flygplats via buss från Gröndal och till Arlanda via flygbuss från Liljeholmen.