Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 24, 2 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 54 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 723 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring )

Maria Prästgårdsgata 24

TOPPRENOVERAT 1880-TAL MED BEVARADE ORIGINALDETALJER

FOTO: ONO STYLING: LIND TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 24, 2 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
3 rum
Area
54 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
2 723 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Ingen uppgift till mäklaren tyder på annat än normala driftkostnader. Kostnaderna är uppskattade av mäklaren.

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: L Fristedt 1881-1882

I kvarteret Draken uppfördes under 1880-talets första hälft fem bostadshus i rad på Maria Prästgårdsgata 18-26. De uppfördes alla av bostadsföreningen Göta. Vem som ritade dessa hus är idag inte känt, men byggnaderna uppfördes i samarbete med byggherre L Fristedt. Han var även inblandad i ett bygge på Sturegatan där han tillskrevs ritningarna, så det kan hända att han också ritade dessa hus, även om detta inte gått att belägga. Nummer 24 ligger på tomten Draken 14 och ritades 1881. Det är ett hus med fem våningar och en klassisk 1880-talsfasad som är rikligt dekorerad och bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende. Bottenvåningen och våning en trappa har rusticerad fasad medan våningarna två till fem är slätputsade, men med utskjutande partier dekorerade med rustikkedjor. Huset är klassificerat med näst högsta skyddsklassen (grön), vilket innebär bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvikel. De boende har en gemensam trevlig ostörd innergård med planteringar, tvättstuga i ett pittoreskt lågt gårdshus, gräsmatta, utemöbler och grillmöjlighet.

FÖRENINGEN

Brf Draken 14

Antal lägenheter

Brf Draken 14 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 16 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen registrerades 1985. Fastigheten är klassificerad med näst högsta skyddsklassen (grön) i Riksantikvariets bebyggelseregister, vilket innebär fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

Renoveringar genom åren

Vattentoaletter/vattenklosetter i lägenheterna ca 1928-1929. Centralvärme ca 1974-1975. Byte av el ca 1974-1975. Stambyte ca 1974-1975. Ommålning av trapphus ca 2006. Värmeslingor i hängrännor och stuprör ca 2011. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter 2010. Postboxar installerades i entréplan i samband med detta. Tak- och fasadarbeten utfördes ca 2014. Porten byttes ut 2015. Spolning avloppsstammar ca 2015. Diverse mindre partiella avloppsstambyten har gjorts i samband med vissa badrumsrenoveringar. Partiella stambyten har gjorts för vissa avloppsstammar i källarplanet för ca 20 år sedan. Nya tvättmaskiner installerades 2016. Fönsterrenovering avseende gatusidan utfördes 2018. Ett trädäck byggdes på innergården 2019. Murskador på innergårdssidan renoverades/åtgärdades 2019. Ny torktumlare installerades 2020. Partiellt stambyte av gamla avloppsrör i källaren, byte varmevattencirkulationspump, nytt kodlås 2021. Nytt torkskåp 2022.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer att låta undersöka sina avloppsrör bl a genom filmning, för att fastställa vilket skick de är i samt vilka förutsättningar det finns för att göra relining av avloppsrören.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners. Bostadsrättstillägg för medlemmarna ingår i månadsavgiften.

Förvaltare

Föreningen sköter själva om ekonomisk förvaltning.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Tele2 ingår i månadsavgiften. Basutbud kabel-tv ingår också i månadsavgiften.

Ekonomi

Föreningen är nästintill skuldfri med långfristiga skulder på 185 tkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 227 kr/kvm bostadsyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Städning

Trappstädning utförs av Topp Städ. Föreningen har allmänna städdagar höst och vår.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga belägen i ett vackert lågt gårdshus med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Cykelparkering på innergården.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 3 kvm golvyta (delvis snedtak).

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en etta, därefter har köket flyttats.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2021 samt avstämning med styrelsen den 15 juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för köpare bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadsstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Maria Prästgårdsgata är också en bred gata med långt avstånd till huset på motsatt sida. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station. Dessutom har du promenadavstånd in till city, och når till exempel centralstationen på 25 minuter.