Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 72 A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 578 kr/mån inkl v/a, kabel-tv, bredband, försäkringens bostadsrättstillägg )

Högbergsgatan 72 A

SEKELSKIFTE MED LJUS, RYMD OCH KAKELUGNAR HÖGST UPP I HUSET

FOTO: EMILSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 72 A
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 578 kr/mån inkl v/a, kabel-tv, bredband, försäkringens bostadsrättstillägg

Driftskostnader

El
11 400 kr/år
Försäkring
2 100 kr/år
Total driftskostnad
13 500 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bergsgruvan
Lekplats, på vintern pulka och skridsko.
Mariatorget
Och allt restaurangutbud i kvarteren.
Föreningen
Den är unik, de tidigare ägarna sa det när vi köpte men vi förstod det först när vi var på plats.

Arkitekturen

Arkitekt: 1904

Brf Högberget består av två fastigheter: Bergsgruvan Större 37 på Högbergsgatan nummer 72 och Bergsgruvan Större 38 på nummer 74. Varje fastighet består av ett gathus och ett gårdshus. De uppfördes under åren 1904–1906 av byggherren och byggmästaren J Blomdahl efter ritningar av Carl Malmström. De båda husen är komponerade på liknande sätt men har sina variationer. Huset på Högbergsgatan 72 är på gatufasaden putsat i en varm gul kulör, och har två runda burspråk i centrerat läge, från våning ett till våning fyra. Byggherren Blomdahl med familj bosatte sig i en sjurumsvåning på nummer 74, som sedan en dotter tog över. Familjen Blomdahl ägde husen fram till 1968. Vid denna tidpunkt var byggnaderna slitna och omoderna. Fönstren hade enkelglas, centralvärme saknades och de boende höll värmen med hjälp av kakelugnar och fotogenkaminer. Köken hade marmordiskbänkar och zinkhoar utan vatten, utedassen stod kvar på gården och fasaderna hade sprickor och var nedslitna. Ägare avlöste varandra och ett rivningshot framställdes till hyresgästerna med uppmaning om att evakuera husen. Av detta blev dock intet. Flera boende tröttnade på förfallet och började själva rusta husen. Fastigheterna fick så en ägare som ville sälja till hyresgästerna. 1973 registrerades Brf Högberget, och ett stort arbete med renovering av både lägenheter, gemensamma utrymmen och gårdar startade.

FÖRENINGEN

Brf Högberget

Föreningen

Brf Högberget (org. nr 702002-9323) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Bergsgruvan Större 37 och Bergsgruvan större 38 år 1973. Föreningen består av två flerbostadshus med adress Högbergsgatan 72-74, Bergsgruvan Större 37 på nummer 72 och Bergsgruvan Större 38 på nummer 74 och omfattar 36 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 1 607 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, teknisk förvaltning sköts av Habitek.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-tv och Telia för bredband.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Cykelförråd, samt två härliga innergårdar med planteringar, stenläggningar, utemöbler och grill på den ena och mer barnvänligt med gungor och lekyta på den andra.

Förråd

Lägenheten disponerar två vindsförråd samt ett mindre förråd i källaren för ved.

Renoveringar, i urval

2020 underhåll av tak 72-74 gata, 2019 ny port och ventilationsfläktar i 72:an gathus, takmålning gårdshus, 2018 renovering av lilla gårdshuset, sotning av samtliga aktiva rökgångar, 2017 byte av varmvattenberedare 72:an gård, markavrinning 74:an gård för fullgod dränering längs gavel, installation råttstoppare, service av brandsläckare, 2015 spolning och besiktning av samtliga stammar, besiktningen visade att stammarna är i gott skick. Underhåll tak 72:an-74:an gathus, 2004, hissmaskineri utbytt, 1975 stambyte.

Planerade renoveringar

2022 renovering av samtliga trapphus, byte av takplåt på gathusen, putsning av fasad mot gård på 72 A och ev även 74:ans gathus mot innergård, 2023 målning av fönster på gårdshusen. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2020 och sträcker sig fram till 2038.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsen samt föreningens officiella faktadokument i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed bra gångavstånd till det mesta i stadsdelen. När du ska åka kollektivt ligger både Mariatorget med tunnelbana och Södra station med pendeltåg praktiskt nära. I området finns många större och mindre parkområden, det tar till exempel inte många minuter att gå ner till Tantolunden. Runt hörnet ligger lekparken Bergsgruvan som är en oas med nyrenoverad lekplats för barnfamiljer i området. Vill du gå ut och äta eller köpa hämtmat kan du välja och vraka bland en mängd trevliga restauranger och caféer i närområdet.