Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Samaritgränd 3
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 76 kvm
Enligt uppmätning
Area enligt lägenhetsförteckning: 75 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 4 106 kr/mån inklusive värme och vatten. Obligatoriska tillägg: bredband 139 kr/mån, balkongfond 77 kr/mån, tv 95 kr/mån. Totalt 4 417 kr/mån. )

Samaritgränd 3

I EN AV SÖDERMALMS CHARMIGA GRÄNDER – BALKONG, ÖPPEN SPIS OCH BEVARAT 20-TAL

TEXT: BECK REMNES FOTO: HRAFNKELSDOTTÌR STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 3
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 4, hiss finns
Rum
3 rum
Area
76 kvm
Enligt uppmätning
Area enligt lägenhetsförteckning: 75 kvm
Avgift
4 106 kr/mån inklusive värme och vatten. Obligatoriska tillägg: bredband 139 kr/mån, balkongfond 77 kr/mån, tv 95 kr/mån. Totalt 4 417 kr/mån.

Driftskostnader

El
6 400 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
7 900 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Promenadstråk
Runt Mariaberget med Monteliusvägens utsikt och kullerstensgatorna.
Skinnarviksberget med Skinnarviksparken
Mäktiga kvällspromenader med strålande utsikt över Riddarfjärden.
Caféerna
Fabrique stenugnsbageri kring husknuten och Petrus och Johan och Nyström på Swedenborgsgatan.
Tantolunden
Med park för barnen.
Modebutiker
Såsom Nitty Gritty och second hand på Judits

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1928 Ture Sellman

Postsäcken 8 ligger på Samaritgränd 3, vars gatunamn uppkommit tack vare Samariten, det nya barnsjukhus som byggdes i området runt slutet av 1890-talet. Här, runt Samaritgränd och Krukmakargatan, låg sjukhusbyggnader kvar fram till 1970-talet då de revs. Postsäcken 8 uppfördes 1928-1929 och är ritat av arkitekt Ture Sellman. Det är ett typiskt 20-tals hus som byggdes under åren då den nordiska klassicismen hade fått fäste inom arkitekturen och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. Strama, enkla fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal blev snart allenarådande. De var ofta slätputsade eller slammade och sparsamt dekorerade med till exempel festonger, friser, pilastrar och lisener. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge vilket ger sexrutade fönster. Postsäcken 8 har en stram och tidstypisk fasad som är välbevarad. I husets mitt finner vi en portal som är utförd i sten som omger en vacker träport i smalare variant med tre rektangulära överljus på höjden. Fasaden är putsad i en ljusgrön nyans och i byggnadens mitt finner vi ett svagt framskjutande parti. Föreningen äger marken, har god ekonomi och en fin gemenskap med hjälpsam stämning bland medlemmarna. Här finns hiss och cykelförråd, och på den lummiga innergården väntar utemöbler, solstolar, grill och cykelställ.

FÖRENINGEN

Brf Postsäcken 8

Antal lägenheter och lokaler

Brf Postsäcken 8 äger fastigheten med samma namn och adress Samaritgränd 3, där det står ett flerfamiljshus. Husen består av 20 lägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt. Föreningen beskattas som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929.

Mark

Föreningen äger marken.

Renoveringar i urval

2020 – nytt cykelrum

2019 - fönsterrenovering

2009 - Taket lades om

2007 - Nya ventiler på radiatorerna

2001 – Fasadrenovering, trapphusrenovering samt iordningställande av gården

1999 - Stambyte samt elstigar i fastigheten. Nytt värmesystem, fjärrvärme ansluts.

Kommande renoveringar

Under 2021 ska hissen renoveras och arbeten med fastighetens ventilation fortgår.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 3,5 mkr, vilket ger oss en belåningsgrad på 3 539 kr/kvm/bostadsrättsyta. Föreningen har intäkter från hyreslokalen som 2020 uppgick till ca 240 000 kr. I kassan finns drygt 1 mkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. En balkongavgift om 77 kr/mån, bredband om 139 kr/mån och tv om 95 kr/mån tillkommer avgiften. Inga planerade avgiftsförändringar finns i dagsläget.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 1190 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 476 kr/pant.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två förråd, ett på vinden och ett i källaren.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel. Cykelförvaring finns i cykelrum i källare samt i cykelställ på gården som även har utemöbler, solstolar och grill.

Bredband

Gemensamt avtal via ownit finns.

Medlemskap

Delat ägande av lägenheter är möjligt. Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo på Samaritgränd innebär en lugn oas mitt i folklivet. Det finns alltid något nytt att upptäcka, såsom teatrar, barer, caféer och restauranger. Området kring Mariatorget är inspirerande med en urban känsla. Swedenborgsgatan stängs av för biltrafik sommartid och blir då en gågata med uteserveringar och en parisisk känsla med ståtliga sekelskiftsfasader. Här är det mysigt att strosa omkring på den biltomma gatan, äta eller ta ett glas på Morfar Ginko bland andra ställen. Utanför Petrus bageri ringlar kön ständigt lång. I Tantolunden samlas barnfamiljer på helgerna och på sommaren är det lätt att promenera ner och ta ett kvällsdopp vid stranden intill Årstaviken. Det går även smidigt att promenera ner till Slussen och ta båten till Skansen. Tröttnar du på Söder är det bara att ta buss, tunnelbana eller pendeltåg som finns i krokarna och som tar dig in till city på några minuter, tar du hellre cykeln finns det bra cykelbanor hela vägen.