Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 6C, Högst upp
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 37 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 244 kr/mån Inkl värme, vatten, kabel-TV, bredband )

Heleneborgsgatan 6C

20-TALSDRÖM MED GÅRDSTERRASS, SPRÖJSADE FÖNSTER & EN MAGISK VY ÖVER STOCKHOLM

TEXT: BECK-REMNÉS FOTO: OZOLLAPA STYLING: VANKEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 6C, Högst upp
Område
Södermalm - Högalid
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
1,5 rum och kök
Area
37 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 244 kr/mån Inkl värme, vatten, kabel-TV, bredband

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 048 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 448 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljares förbrukning. Övrigt = Gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Dello Sport
Klassiskt kvartershak med stammiskänsla
Tjoget
Bäst på drinkar
Indian Garden
En god indisk restaurang på samma gata som bostaden
Bio Rio
Kaffestunder som övergår till bubbel mot solig husvägg vid Hornstulls Strand
Bitza Hornstull
Persisk pizza (den med potatis, örtolja och sour creme är faktiskt ett måste!)

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB

Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är ingen ordinär 1920-talsbyggnad, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till två av föreningens portar, resterande portar gömmer sig åt vardera håll längre in. Stor och pampig byggnad i sex våningar som är sammanbyggt kring en öppen gård med grind. Gården är gemensam för föreningens alla adresser. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaderna är i mycket fint ursprungligt skick. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av en mängd fina detaljer så som lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar. Det var år 1924 som huset stod klart efter att Arkitekt & Byggnadsbyrån anlitats för att rita byggnaden. Byggmästare var David Sahlin och ritningarna är signerade Carl R Lindström. Den senare föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bl a ritade Centralbadet och flertalet vackra jugendbyggnader. I Stockholm är han känd för byggnader som Tre liljor 7 och 8, Förbandsfabriken i Liljeholmen, Norr Mälarstrand 34 och Nybrogatan 12. Brf Heleneborgsparken började som en bostadsförening då huset stod nytt, men ombildades år 2005 till bostadsrättsförening. Här finns 138 lägenheter inklusive en hyresrätt. Föreningen har en mycket fin terrass med utsikt mot Riddarfjärden där det finns utemöbler och grill. Mot Heleneborgsgatan finns ytterligare två terrasser. Föreningen har en gästlägenhet som boende kan hyra, ett motionsrum, bastu, hobbyrum, möteslokal och gemensam tvättstuga samt cykel- och barnvagnsförvaring.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017. Under 2018-2019 har löpande underhåll på bergvärmeanläggning samt sopskåp genomförts. I fjol genomfördes målning/renovering av entréportar och grindar. Under 2020 har styrelsen även genomfört spolning av samtliga stammar i fastigheten. Undersökningarna har visat att ett omfattande stambyte kan skjutas på framtiden.

Kommande renoveringar

Under 2021 planeras stamregleringsventil på värmesystemet bytas, samt en OVK att genomföras. Fönsterrenovering/målning planeras att utföras 2024, samt en uppgradering av maskinpark i tvättstugan och renovering av trädäck på norrsidan under 2025.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 2 200 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och ianspråktagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har under 2020 varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå gym, bastu och hobbyrum. Fester för mindre sällskap kan hållas i övernattningslokal, motionsrum, hobbyrum, tvättstuga och möteslokal.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

Betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningen har även en väldigt bra hemsida man kan titta på: https://www.heleneborgsparken.se/

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär. Omringad av vatten bor du här granne med Södermälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Mysiga och lugna kvarter, naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför porten. Stadsbuss 4 hittas i sin tur i slutet av gatan och en minut bort ligger både tunnelbanan och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.