Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sågargatan 16, 2 tr.
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 29 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 141 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband )

Sågargatan 16

DRÖM-ETTA MED SYDVÄSTVÄND BALKONG I SÖDERMALMS MYSIGASTE KVARTER

STYLING: RYDMAN FOTO: SYLWAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sågargatan 16, 2 tr.
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
29 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 141 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
7 500 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

POM & FLORA
MEATBALLS FOR THE PEOPLE
VITABERGSPARKEN
ÅSÖBERGET
FOTOGRAFISKA

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Åkerblad 1929

Husen i kvarteret Oljan uppfördes i skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal. Oljan 30 på Sågargatan 16 stod inflyttningsfärdig 1931. Byggnaden ritades av Carl Åkerblad (1886–1953). Åkerblad var en mycket produktiv yrkesman som bland annat ritade de tolv radhusen i kvarteret Tallarna i Äppelviken och folkskolor i Råsunda, Sollentuna och Torsvik, Lidingö. Han har också ritat radiostationsbyggnaden i Grimeton i Halland, ett industriminne som idag ingår i Unescos världsarv. Oljan 30 uppfördes i skiftet mellan klassicism och funktionalism, vilket man bland annat kan se spår av i de olika fönstertyper som fasaderna visar upp. Huset har sex våningar med indragen kungsvåning överst, och kungsbalkonger mot både gård och gata. Husets entré är belägen på gaveln och omges av gräsmatta och grönska. Brf Sågargatan 16 är en trevlig förening med 21 bostadsrättslägenheter samt tre kvarvarande hyresrätter. De boende har en gemensam innergård, cykelförråd och tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum.

FÖRENINGEN

Brf Sågaren 16

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Oljan 30. Föreningen består av 21 bostadsrätter och 3 hyresrätter (3 st ettor). Total boarea: 1024 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Carl Åkerblad.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2009.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Renovering i urval

Stambyte 1996, Installation av fiber 2011, Renovering tvättstuga 2011, Ny belysning trapphus 2012, Balkongbyggnation 2013, Fasadrenovering 2013. 2020, vård av träd på gård och mot gatan.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att göra OVK med ev. åtgärder samt ev. arbete på husets liggande stammar. Fortfarande inte bestämt när i tiden. De stående stammarna är bytta -96.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 8,1 milj kr, vilket ger cirka 7 900 kr/kvm boyta. Föreningen har en stark ekonomi med två hyresrätter samt 1,69 milj kr i kassan.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar.

Förråd

Vindsförråd om cirka 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin innergård med sittplats och grill. Gemensamt finna även tvättstuga och cykelrum i källaren.

Bredband och tv

Varje lägenhet har fiberanslutning som tillhandahålls av Alltele upp till 1Gbit.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Deltat ägande

Minsta andel 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt sam Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sågargatan är en lugn och mysig gata med portik i norr, vilket gör att tung trafik uteblir. Husens förgårdar gör mycket för känslan, och gatan har ett lite hemligt läge. Med bil kör man in på gatan via portiken från Åsögatan, och till fots kan du även nå gatan från Bondegatan. Här bor man med närhet till allt utbud vid Nytorget, Götgatan och Medborgarplatsen, men befinner sig samtidigt långt ifrån eventuellt stök nattetid. Parallella Erstagatan har fått ett uppsving de senaste åren, med Ai Ramen, Folii och Voisine. Trotjänaren Lokes ligger på hörnet av Bondegatan och Erstagatan och det är bara cirka 200 meter till en Coop-butik. Buss 2 och 66 går ute på Bondegatan och det är också lätt att ta sig till Hammarby Sjöstad och Sickla med buss 71 eller promenera. Inom några år får området också tunnelbana.