Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Järnlundsvägen 22
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 3 av 8, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 55 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 520 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel TV via Telia (basutbudet ingår) och bredband via Telia (1000/1000 Mbit som ingår) )

Järnlundsvägen 22

MYSIG OCH VÄLPLANERAD 1950-TALSFUNKIS MED BALKONG OCH VACKRA BURSPRÅK

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Järnlundsvägen 22
Område
Årsta
Våning
3 av 8, hiss finns
Rum
2 rum
Area
55 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 520 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel TV via Telia (basutbudet ingår) och bredband via Telia (1000/1000 Mbit som ingår)

Driftskostnader

El
7 000 kr/år
Försäkring
2 244 kr/år
Total driftskostnad
9 244 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1951 - 1953

Husen i kvarteret Kallsjön, liksom i de omkringliggande kvarteren Immeln och Värmeln, uppfördes av AB Stockholmsbyggen efter ritningar av Henning Orlando på Svenska Riksbyggens arkitektkontor. Henning Orlando föddes i Frankrike som son till två cirkusartister, kom till Stockholm som 14-åring och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan. I Stockholm är hans mest kända byggnad det 16 våningar höga Erlanderhuset i Marieberg där dåvarande statsminister Tage Erlander bodde. Kvarteret byggdes mellan 1951 och 1953 under den period då västra Årsta bebyggdes. Kallsjön 2 är ett punkthus i sju våningar med entré åt väster, en slätputsad grå fasad och spetsiga burspråk mot väster och norr. Kanske kommer huset snart att få en ny fasadfärg då föreningen sökt bygglov för att ändra till den röda kulör som finns på många andra hus i Årsta. Balkongdörrar och fönster kommer troligtvis också att renoveras.

FÖRENINGEN

Brf Kallsjön 22

Föreningen och antal lägenheter:

Brf Kallsjön 22 bestående av 43 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 4 st lägenheter med hyresrätt samt 3 st lokal (61 kvm). Föreningens fastighet, Kallsjö 22 på adressen Järnlundsvägen 22 är belägen i Årsta i Stockholms stad. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. Bostadsytan uppgår till 1 925 kvm. Husen ritades av arkitekt Henning Orlando och uppfördes 1951 och 1953 och bostadsrättsföreningen Kallsjön 22 bildades feb år 2008. Föreningen har en egenhemsida www.kallsjon22.se.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden omförhandlas nästa gång under 2028.

Ekonomi

De långfristiga skulderna enligt årsredovisningen 2020 uppgår till ca 13,6 mkr och ger en belåningsgrad på ca 7 104kr/kvm bostadsyta. Det finns dessutom en kassa på ca 7 Mkr. Inga avgiftsändringar planerade.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en tvättstuga i källaren utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Det finns även ett cykelrum i källaren.

Urval renoveringar

1995 – 1997 Stambyte där samtliga v/a-stammar i kök och badrum byttes. I samband med detta byttes även elstigare. 2008 – 2009 Installerades ny undercentral i fjärrvärmen. 2011 Nytt sophanteringssystem med sophus framför huset, hissmålning och renovering av hisskorg, källarförrådsrenovering. 2012 Byte till sensorstyrda lågenergilampor i trappuppgång, bygge av tvättstuga inklusive inköp av maskiner samt installation av elektroniskt bokningssystem, bygge av WC i källare, två brandsläckare installerade i trappuppgången. 2013 Byte till värmeisolerande vindsdörr mot tak, OVK. 2019 Omläggning av taket och ny plåt och lagning av takstomme samt totalrenovering av hiss samt målning av hissdörrar. 2020 Upprustning av fastighetens fibernät, brandskyddsbesiktning med tillhörande SBA (Systematiskt brandskyddsarbete), målning av hissdörrar på samtliga våningsplan, byte av tekniskförvaltare till Driftia.

Planerade renoveringar

2021 fönster och balkongdörrsrenovering. 2022 Fasad och balkongrenovering.

Försäkring

Bostadsrättsföreningen är försäkrad och har kollektiv bostadsrättsförsäkring hos Protector Försäkring.

Förråd

Tillhörande lägenheten har ett källarförråd om ca 4 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-KTv via Telia, baspaketet ingår i avgiften. Internet via gruppavtal Fiber via Telia (1000/1000 Mbit och ingår i avgiften)

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften får maximalt uppgå till högst 1 % av det gällande prisbasbeloppet. Överlåtelseavgiften bestals av förvärvaren och pantsättningsavgiften av pantsättaren.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem men godkänner delat ägande med minst 10%.

Andrahandsuthyrning

Du får hyra ut din lägenhet i andra hand efter medgivande av styrelsen. Ansökan ska ske skriftligt och det ska uppges skäl, tidsperiod för uthyrningen samt information om till vem lägenheten ska hyras ut. Godkännande ges halvårsvis och för en maximal tid på 2 år. Ett godkännande gäller endast för aktuell hyresgäst. Om du vill byta hyresgäst under perioden, måste du göra en ny ansökan. Från och med årsstämman 2018 så tas det en extra avgift på 10% av årets prisbasbelopp vid andrahandsuthyrning.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, årsredovisningen, föreningens hemsida samt föreningens styrelse, juni 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årstaberg är ett mysigt 1950-talsområde som är grönt och lummigt men ändå mycket nära staden. Här får man det bästa av två världar. Ett stenkast bort ligger Storängsparken och ytterligare en kort promenad finns Årstaviken och Årstaskogen, där du kan bada, ta en joggingtur, stanna till vid utegym, vandra bland kolonilotter, eller bara ta en skön lugnande promenad. Åt andra hållet ligger Årstafältet där den sportige kan hitta padel såväl som golf och vid Årsta torg finns flera gym. Årsta torg är en mysig plats med Café Årstabo, bibliotek, Folkets hus med bio, restauranger och butiker. Nya krogar och butiker poppar ständigt upp runt om i omårdet. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro, men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning. Att köpa jordgubbar eller en glass hos Handlarn är mysigt. Knutpunkten Årstaberg gör pendling smidig, här finns både pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. Det är också väldigt lätt att cykla över till Söder antingen via Liljeholmsbron, Årstabron eller Skanstullsbron.