Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Frösundaviks allé 14
  [Område] => Hagaparken
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 117 kvm
Säljarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 966 kr/mån Inkl. vatten, parkering, kabel-TV & bredband. )

Frösundaviks allé 14

OSLAGBART LÄGE I HAGAPARKEN - LANTLIG LYX I MAJORSVILLAN

TEXT: BECK-REMNES: FOTO: SJÖSTRÖM STYLING: YNGFALK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Frösundaviks allé 14
Område
Hagaparken
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum
Area
117 kvm
Säljarens information
Avgift
4 966 kr/mån Inkl. vatten, parkering, kabel-TV & bredband.

Driftskostnader

El
18 312 kr/år
Försäkring
3 200 kr/år
Total driftskostnad
21 512 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ulriksdal med caféer, värdshus och trädgårdsmästeri på promenadavstånd.
Området med Fjärilshuset och Koppartälten för en bit mat.
Stallmästargården ca 30 min promenad bort, där det nu planeras för boulebana med mat/café.
Pulkabacke och badbrygga finns utanför syrenhäcken.
Haga Health club i hotell Royal park – restaurang, motion, spabehandlingar och inomhusbassäng.
Skidor och långfärdsskridskor på Brunnsviken

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1924

Frösundaviks herrgård och kasernområde Frösundavik var ursprungligen ett torp under Lilla Frösunda. Namnet fick det när grosshandlaren C E Oldenburg arrenderade det på 1760-talet. Liksom många andra torp i Stockholms närhet blev det nu sommarbostad. Frösundavik köptes år 1809 av grosshandlare Nils Zettervall som lät omgestalta mangårdsbyggnaden till en tvåvåningsbyggnad i stram empirstil. Frösundavik såldes i sin tur år 1904 till direktör Erik Johansson, som började projektera för en villastad och lät avstycka 62 tomter, och år 1917 köpte staten, genom Järvafältskommissionen, in hela området, inklusive de nyligen avstyckade tomterna. Ett nytt kasernetablissement uppfördes nu åt ingenjörstrupperna. Arméns chefsarkitekt Erik Josephson ritade och projekterade huvuddelen av detta. Områdets byggnader är slätputsade och präglas starkt av 1920-talsklassicismen, med sina väl avvägda proportioner och antikiserade element. Frösundaviks allé 14 Kasernen 5 uppkom år 1924 och går under namnet Majorsvillan. Den består av ett våningsplan och en inredd vindsvåning, av tegel och slätputs samt har brutet tak. Huset användes som bostad för underofficerare och rymde fyra familjer. År 1991-92 ombyggdes och upprustades det, varvid den inreddes med fyra hotellbostäder. Huset är q-märkt på 2004 års detaljplan. Fastigheten renoverades 1992 och nuvarande brf bildades 1993. Huset delas idag av tre familjer vilka tillsammans sköter fastighetens förvaltning.

FÖRENINGEN

Brf Kasernen 5

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kassernen 5 bildades 1993 och är en äkta förening som äger marken. Föreningen består av 4 lägenheter och en lokal. Lokalen ägs av en granne och används som förråd. Huset delas idag av tre familjer vilka tillsammans sköter fastighetens förvaltning förutom den ekonomiska redovisningen, vilken handhas av redovisningskonsult. Samtliga medlemmar behöver delta i drift och styrelsearbete.

Tidigare underhåll:

1992 genomgick huset större renovering som stambyte och el. 2014 besiktigades fastigheten av Eminenta varefter föreslagna åtgärder utfördes av Kulturfasader Dalarna. Fastigheten, som är kulturmärkt, renoverades med målning av fasader, omläggning av tak, nya och justerade plåtdetaljer och yttre fönsterunderhåll inkl portdörren.

Föreningen har upprättad underhållsplan se under dokument. Radonmätning 2014 visade lätt förhöjd radonnivå ffa i källare. Radonsug installerades och efterkontroll därefter ua.

Parkering

Parkeringen finns med el för laddboxar framdraget. Laddboxinstallation bekostas av föreningen medans elförbrukningen betalas av användaren.

TV/bredband

Fiber installerades av föreningen ca 2018 och levereras via Telia. Abonnemang tecknas av bostadsrättsinnehavaren.

Försäkring:

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Bostadsrätterna hos Söderbergh & Partners

Tvättstuga

Föreningens tvättstugan är placerad i källaren utrustad med en tvättmaskin och en torktumlare.

Förråd

Två källarförråd om ca 5-6kvm vardera disponeras av lägenheten.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor, dokument samt kontakt med föreningen 2021-07-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sveriges första och hittills enda nationalstadspark inrättades år 1995 och har 1/3 av sin yta i Solna och 2/3 i Stockholm. I Hagaparken bedöms byggnaderna vara kulturhistoriskt eller arkitektoniskt intressanta eller på annat sätt viktiga. Alla byggnader har vackra namn och en riklig historia. Här finns allt ifrån den turkiska paviljongen, signerad Fredrik Magnus Piper (den gustavianska epokens store inredningsarkitekt!) Konungens paviljong, det lilla lustslottet som uppfördes som tillfällig bostad i väntan på att det stora slottet skulle bli klart, Gamla Haga huvudbyggnad, Haga Slott och Övre Haga, det sistnämnda en stenbyggnad i två våningar som Gustav IV Adolf använde som orangeri när det begav sig. Överallt hittas dessa ståtliga villabyggnader som ger en riklig stämning åt parken. Vasaslättens servering är ett mysigt konditori mot sjösidan som serverar kaffe med dopp, och de tre koppartälten, som uppfördes år 1787-90 som gardeslogement och stallar för Gustav III:s högvakt, ligger på andra sidan kullen om bostaden, enkelt att ta promenadvägen eller gå via en kort skogspromenad och passa på att titta på hästarna i hagen. Området har delats upp i fem delområden, från söder till norr: södra Haga, norra Haga, södra Ulriksdal, norra Ulriksdal och Bergshamra. Områdets parkmiljö och natur med slottsträdgårdar och Brunnsvikens vatten inger ett svårslaget lugn trots det nära läget till city. Stockholm växer med Hagastaden vilket gör läget mer och mer centralt, samtidigt skyddat då det är en del av Nationalstadsparken. Tunnelbana kommer med station i Hagalund, endast kort promenad bort. Här bor du även med närhet till Mall of Scandinavia och pendeltåg.